Strona 5 z 6 PierwszyPierwszy ... 3456 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 54

Wątek: Nowe korpusy?

Moderator - opiekun giełdy Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar Iwo
    Mieszka w
    Łódź
    Siła reputacji
    50
    Moja galeria

Odp: Nowe korpusy?

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Następca E-30 wydaje się być skazanym na sukces podobny do E-5, do składania w ilościach garażowych w jakiejś malej manufakturce.
    gdyby e-50 kosztował tyle ile e-30 czyli <3000zł i jednocześnie miał się tak do e-5 jak e-30 do e-3,
    to myślę, że byłoby by zainteresowanie. Gdyby wyszłaby nowa pucha z serii e-xxx jeszcze większe.
    Tyle, że wypadałoby Olympusowi chociaż jedną premierę szkła pod 4/3 zaprezentować,
    by pokazać że system nie jest reanimowany, ale i nadal jakoś (wolno bo wolno) ale i rozwijany.
    Cytat Zamieszczone przez Nemo5576 Zobacz posta
    Sukces to jest wtedy kiedy firma nie tylko zachowuje swój kawałek rynku, a go powiększa. Olek oddał walkowerem rynek lustrzanek entry level i zaawansowanych, o sukcesie E-5 też trudno mówić. Nie zauważyłem na forum jakiegoś wysypu nowych użytkowników E-5.
    Tu niestety muszę się zgodzić, choć dla niektórych nazywa się to zmianą strategii, znalezieniem nowej niszy, że oddał tą część tortu by skupić się na m43. Tak czy siak nie mogę sobie nawet przypomnieć kiedy był ostatnia aktualizacja oprogramowania pod body lub ZD i mam dziwne przeczucie, że e-50 będzie zbitką z e-30 plus nowe rozwiązania z PENów trzeciej serii.
    Cytat Zamieszczone przez Nemo5576 Zobacz posta
    Za to sporo na giełdzie używanych E-3 co zdaje się świadczyć że ludzie migrują do innych systemów. I trudno się dziwić.
    Część idzie w mikro i zostawia sobie zacne szkiełka ZD i Sigmy EX.
    Sprzedam: Om-d em-5 2, 12-40mm 2,8, 25mm/1,7, Sigma 105mm f/2,8 makro, 42,5mm f/1,8

| OlyJedi Awatar heyahero
    Mieszka w
    Katowice
    Siła reputacji
    30
    Moja galeria

Gdyby wyszła nowa pucha z dużego 4/3, może E-40, to by może co poniektórzy odkurzyli szkiełka typu 12-60 albo 50-200. Ale pytanie: co oprócz matrycy z E-5 mógłby dać nowy olek swoim użytkownikom? Na pewno nie AF porównywalny do Nikona D300/300s. Kręcenie filmów rodem z 5Dmk2 czy panasoników GH? Nie sądzę. Finczery typu filtry artystyczne już się nieco przejadły. A i w sumie pasuje to bardziej dla początkujących użyszkodników, a nie kogoś, kto sięga po w miarę zaawansowany sprzęt.

Cała para w gwizdek, bo w sumie po co kolejna (dodatkowa) puszka w pokroju E-xx, skoro nie ma klarownych przesłanek dla rozwoju systemu? Chyba lepiej skupić się na mikro, bo pracy jeszcze trochę zostało - oprócz nieodżałowanego, wbudowanego EVF, przydało by się popracować nieco nad AF po kontraście. Jak na razie między kwadracikiem obszaru AF na wyświetlaczu a jednym punktem krzyżowym z wizjera takiego E-3 należy postawić duuuży znak nierówności. O zastosowaniach mikrusów do sportu nawet nie zacząłem rozmyślać.

Zatem, jeżeli opracowywana w pocie czoła puszka PRO w m4/3 ma różnić się od swoich poprzedników jedynie gumowanym gripem i nową panasową matrycą +2MP (vide GX1), to chyba lepiej, żeby premiery miały nowe E-PM2, a po nim E-PM3. Przy okazji jakieś nowe szkiełko i sprzedaż się kręci. Księgowi zadowoleni, a inżynierowie z zapasem czasu na wypuszczenie czegoś naprawdę wartościowego. Niedzielni pstrykacze, tacy jak ja, odkładają w międzyczasie kasiorę i kupują piękną, srebrną stałkę. I się kręci.

A potem człowiek budzi się rano i okazuje się, że księgowi znów nie posłuchali dobrej rady. Bam! Premiera superhiper E-P5 z tą samą matrycą co trójka, w dodatkowym czerwonym kolorze i nie zgadniecie... Z uchylanym, dotykowym ekranem LCD (obrotowy będzie w E-P7). Rumorsy już huczą, bo za chwilę premierę będzie miał nowy kit z "elektrycznym zumem", świetnym do filmowania, kompaktowy m.ZD 150-300 f5.6-6.3 macro

Pozdrawiam
    "There's no such thing as free titties"

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar jagger
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez heyahero Zobacz posta
    Gdyby wyszła nowa pucha z dużego 4/3, może E-40, to by może co poniektórzy odkurzyli szkiełka typu 12-60 albo 50-200. Ale pytanie: co oprócz matrycy z E-5 mógłby dać nowy olek swoim użytkownikom? Na pewno nie AF porównywalny do Nikona D300/300s. Kręcenie filmów rodem z 5Dmk2 czy panasoników GH? Nie sądzę. Finczery typu filtry artystyczne już się nieco przejadły. A i w sumie pasuje to bardziej dla początkujących użyszkodników, a nie kogoś, kto sięga po w miarę zaawansowany sprzęt.

Cała para w gwizdek, bo w sumie po co kolejna (dodatkowa) puszka w pokroju E-xx, skoro nie ma klarownych przesłanek dla rozwoju systemu? Chyba lepiej skupić się na mikro, bo pracy jeszcze trochę zostało - oprócz nieodżałowanego, wbudowanego EVF, przydało by się popracować nieco nad AF po kontraście. Jak na razie między kwadracikiem obszaru AF na wyświetlaczu a jednym punktem krzyżowym z wizjera takiego E-3 należy postawić duuuży znak nierówności. O zastosowaniach mikrusów do sportu nawet nie zacząłem rozmyślać.

Zatem, jeżeli opracowywana w pocie czoła puszka PRO w m4/3 ma różnić się od swoich poprzedników jedynie gumowanym gripem i nową panasową matrycą +2MP (vide GX1), to chyba lepiej, żeby premiery miały nowe E-PM2, a po nim E-PM3. Przy okazji jakieś nowe szkiełko i sprzedaż się kręci. Księgowi zadowoleni, a inżynierowie z zapasem czasu na wypuszczenie czegoś naprawdę wartościowego. Niedzielni pstrykacze, tacy jak ja, odkładają w międzyczasie kasiorę i kupują piękną, srebrną stałkę. I się kręci.

A potem człowiek budzi się rano i okazuje się, że księgowi znów nie posłuchali dobrej rady. Bam! Premiera superhiper E-P5 z tą samą matrycą co trójka, w dodatkowym czerwonym kolorze i nie zgadniecie... Z uchylanym, dotykowym ekranem LCD (obrotowy będzie w E-P7). Rumorsy już huczą, bo za chwilę premierę będzie miał nowy kit z "elektrycznym zumem", świetnym do filmowania, kompaktowy m.ZD 150-300 f5.6-6.3 macro

Pozdrawiam
    zgadza się... E-x powinni tylko kontynuować... reszta w penach niech się rozwija

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    14
    Moja galeria

E-x powinna zostać rozwijana w pierwszej kolejności nie zgadzam się jednak aby całkowicie zaniechać rozwoju E-xx nie mówiąc o E-xxx aparaty klasy średniej i niższej są jednak sporo tańsze a nie wszystkich stać na wyłożenie 6k lub nawet więcej na nowe body nie wspominając o puszkach. Niższy segment (nawet powstający poprzez okrawanie funkcji E-x) może przynieść spory dochód co nie pozostanie bez znaczenia dla dalszego rozwoju serii E-x bo skąd brać pieniądze na rozwój technologiczny i badania.
    Pozdr.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jokw Zobacz posta
    Niższy segment (nawet powstający poprzez okrawanie funkcji E-x) może przynieść spory dochód co nie pozostanie bez znaczenia dla dalszego rozwoju serii E-x bo skąd brać pieniądze na rozwój technologiczny i badania.
    Taki dochód przyniósł, że aż Olek musiał zaprzestać produkcji tego segmentu.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jokw Zobacz posta
    E-x powinna zostać rozwijana w pierwszej kolejności nie zgadzam się jednak aby całkowicie zaniechać rozwoju E-xx nie mówiąc o E-xxx aparaty klasy średniej i niższej są jednak sporo tańsze a nie wszystkich stać na wyłożenie 6k lub nawet więcej na nowe body nie wspominając o puszkach. Niższy segment (nawet powstający poprzez okrawanie funkcji E-x) może przynieść spory dochód co nie pozostanie bez znaczenia dla dalszego rozwoju serii E-x bo skąd brać pieniądze na rozwój technologiczny i badania.
    Pozdr.
    Wszystkie badania poza AF po fazie robi się w mikro, ewentualne różnice są tylko w mocowaniu - cały postep technologiczny jest przy okazji przygotowywania PENów, tyle że ja już nie wierze w jakąś piekną bajeczkę o przebojowych korpusach 4/3. Niby dla kogo? Dziś 4/3 jest tanie, bo brak jest kontynuacji, szkla i korpusy tanieją w oczach. Który z obecnych uzytkowników 4/3 da ponownie 2000PLN za nową puszkę E-xxx, lub 3500PLN za puszkę E-xx, i czy jest to rynek dla którego mozna wyprodukować przyzwoitą i sprzedawalną ilość nowego korpusu. Na miejscu zarządzających firmą solidnie bym się zastanowił.
    Sądzę, ew. aktualizacje będą wymuszane jedynie niedostępnością identycznych części do produkcji tego samego modelu. Ale obym się mylił.
    Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Miedzyrzecz
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

W dzisiejszym oświadczeniu Olympusa opublikowanym na stronie internetowej znalazła się informacja o przystąpieniu do standardu Mikro Cztery Trzecie trzech nowych firm: Tamrona, Kenko Tokiny i Astrodesign. Dwie pierwsze są doskonale znane fanom fotografii. Trzecia, Astrodesign, to japoński producent profesjonalnego sprzętu filmowego i telewizyjnego. W tym samym oświadczeniu Olympus zapowiedział, że będzie rozwijał obydwie linie - Mikro Cztery Trzecie i "duże" Cztery Trzecie. A to oznacza, że należy się spodziewać kolejnych lustrzanek tego producenta.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Januszek Zobacz posta
    W dzisiejszym oświadczeniu Olympusa opublikowanym na stronie internetowej znalazła się informacja o przystąpieniu do standardu Mikro Cztery Trzecie trzech nowych firm: Tamrona, Kenko Tokiny i Astrodesign. Dwie pierwsze są doskonale znane fanom fotografii. Trzecia, Astrodesign, to japoński producent profesjonalnego sprzętu filmowego i telewizyjnego. W tym samym oświadczeniu Olympus zapowiedział, że będzie rozwijał obydwie linie - Mikro Cztery Trzecie i "duże" Cztery Trzecie. A to oznacza, że należy się spodziewać kolejnych lustrzanek tego producenta.

No to w sumie dobra wiadomosc. Choc lepiej jakby przystapila jakas firma co dobre matryce produkuje

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Moderator Konto PREMIUM | OlyJedi Awatar nightelf
    Mieszka w
    Olsztyn/Warszawa
    Siła reputacji
    186
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Thomasso Zobacz posta
    No to w sumie dobra wiadomosc. Choc lepiej jakby przystapila jakas firma co dobre matryce produkuje

T.
    Taka firma chyba nie musi nigdzie przystępować.
    Wystarczy, że Olympus zgłosi chęć nabycia drogą kupna matryc i podpisze umowę.
    "Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
    E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
    moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

Skoro matryce Kodaka były wystarczająco dobre do Leici i jakiś czas wystarczająco dobre dla Olympusa to widać, że wkładanie matryc Panasonica ma na celu utrzymanie go w standardzie m4/3.
    Rolleicord, Canon
    flickr