Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: Czarnobyl

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Rafał Czarny
    Mieszka w
    Krakowie
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Odp: Czarnobyl

Polecam lekturę. Może niektórym otworzy oczy.

http://www.wprost.pl/ar/?O=8939
    gAlErIa czArNeGo
    oPoWiEm wAm o mArKu
    Pampalini, łowca stworzeń, wypier..lił się o korzeń.

Jaack
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta

Myślę że co raport to będą inne wnioski w zależności od tego kto raport zamawia. Czasami warto zerknąć też na komentarze pod artykułem. Nawet jeżeli 90% z nich to brednie to te pozostałe 10% warte jest osobistego sprawdzenia. Swego czasu oglądałem kilka relacji na ten temat i to co widziałem nie było tak optymistyczne. Chyba najprościej samemu odpowiedzieć sobie na pytanie czy było i jest to groźne. Wystarczy doczytać wiarygodne źródła mówiące jakie izotopy promieniotwórcze dostały się do atmosfery oraz poznać okresy ich połowicznego rozpadu.

Zresztą w dzisiejszych czasach trzeba poznać materiały z kilku źródeł, doczytać resztę miedzy wierszami. Później samemu wyciągnąć wnioski i starać się je weryfikować.

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Rafał Czarny Zobacz posta

Rafal... z calym szacunkiem....ale jak zaczynam czytac artykul, ktory zaczyna sie od

"Zaledwie 134 pracowników elektrowni jądrowej i członków ekip ratowniczych było narażonych na działanie bardzo wysokich dawek promieniowania jonizującego, po których rozwinęła się ostra choroba popromienna - stwierdzają autorzy raportu UNSCEAR. Dwudziestu ośmiu z nich zmarło w wyniku napromieniowania, a dwóch od poparzeń. To jedyne ofiary śmiertelne."

...to mi sie dalej nie chce czytac..... zwlaszcza jesli w artykule jest mowa o tym raporcie z 1988 roku, a nie jakimkolwiek pozniejszym...
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar dobas
    Mieszka w
    Kiełpin / Karkonosze
    Siła reputacji
    88
    Moja galeria

Jeśli oceniać straszność katastrofy - wystarczy chyba poczytać o katastrofie w Bhopalu czy w Minamata. A to tylko ułamek różnych nieszczęść przemysłu chemicznego....
    Nie twierdzę że należy jakoś totalnie zmniejszać jakoś wagę katastrofy w Czarnobylu. Jednak z całą pewnością jest ona straszliwie pompowana medialnie.

Gdyby zrobić ankietę i spytać czy ktokolwiek słyszał o Bhopalu - gdzie jest i z czym się kojarzy - mało kto będzie wiedział
    Gdy spytamy o Czarnobyl - wiedzieć będzie każdy... BA ! co drugi powie że to największa katastrofa wszech czasów
    Gdy spytamy o Minamata znów będzie czarna dziura...

A miejsce ma potencjał fotograficzny : )
    Ciekawe jak wygląda przyrodniczo. W takim rezerwacie zwierzaków na pewno jest bez liku i mają się dobrze ...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Mieszka w
    okolice P-ń
    Siła reputacji
    34
    Moja galeria

To raz, co napisał dobas. Dwa, biorąc na przykład taką Francję, tam ponad 90% energii elektrycznej jest produkowanych przez elektrownie atomowe. Na dzień dzisiejszy nie ma sposobu wytwarzania energii bardziej efektywnie, kalkulując koszt paliwa, masę paliwa a uzyskiwaną moc w MW. Trzy, każdy dzisiejszy znany sposób wytwarzania energii elektrycznej zostawia swój "footprint" na matce ziemi. Elektrownie węglowe, atomowe - oczywiste, odpady gdzieś trzeba składować i wkalkulować emisję zanieczyszczeń do atmosfery lub wyciek. "Ekologiczne" elektrownie wiatrowe nigdy by się nie obroniły, gdyby nie lobby i mafia zielonych. Je też trzeba wyprodukować, a ilość stali i włókien węglowych oraz toksycznych żywic potrzebnych do wyprodukowania np. łopat i gondoli jest dość spora. Elektrownie wodne, poza tym, że niszczą ekosystem, bo do ich działania potrzebne jest spiętrzenie wody i zalanie terenów wylęgu i żeru czasem unikatowych gatunków (no już gadam jak eko-psycho) wydają się pozbawione wad, przede wszystkim nie produkują odpadów. Cztery, bo rozumiem, że i tak dyskusja podzieli ludzi na dwa obozy. Jestem za atomem, bądź przeciw. Patrzę na to przez pryzmat ekonomiczny i polityczny. Nie jest tajemnicą, że Rosja buduje w obwodzie Kaliningradzkim elektrownie atomową i ma w planie wybudować jeszcze dwie. Na pewno nie dlatego, że w Kaliningradzie światła na ulicach święcą się 24H na dobę. Chodzi o geo politykę i pieniądze. Po pierwsze Rosjanie chcą ten prąd eksportować, głównie do nas i Niemiec. Po drugie to już będzie trzecia linka do naszego krwiobiegu. Gaz, ropa, prąd. Odcinasz to i sami gasimy światło. Jeżeli przez najbliższe 15-20 lat nie zdywersyfikujemy dostaw ropy, gazu i sami nie będziemy mieli dwóch elektrowni atomowych to za 50 lat znowu możemy się uczyć albo rosyjskiego albo niemieckiego i to z musu a nie z przyjemności.
    Ostatnio edytowane przez gibberpl ; 24.04.13 o 06:11
    Rolleicord, Canon
    flickr

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dobas Zobacz posta
    Ciekawe jak wygląda przyrodniczo. W takim rezerwacie zwierzaków na pewno jest bez liku i mają się dobrze ...
    W strefie zero odrodziło się wiele gatunków flory i fauny. Zwierzęta nie niepokojone przez ludzi mają się dobrze. Explorując Zonę trzeba uważać żeby nie spotkać się w jakimś pomieszczeniu na przykład z dzikeim lub innym pełzającym stworem
    Ostatnio edytowane przez shary ; 24.04.13 o 11:21

diabolique
    Gość

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria

W Czarnobylu byłem we wrześniu 2007 roku na wycieczce zorganizowanej przez Instytut Problemów Jądrowych w Świerku (obecnie NCBJ). Mój wyjazd był całkiem przypadkowy, otóż będąc na jednym z wykładów odbywających się w ramach Festiwalu Nauki w Warszawie poświęconemu mitom i faktom związanym z katastrofą czarnobylską okazało się że prowadzący spotkanie pracownik IPJ organizuje wyjazd w tamten rejon. Jako że były jeszcze wolne miejsca, a cena wycieczki jak dla mnie była więcej niż atrakcyjna - postanowiłem nie namyślając się długo skorzystać z okazji. Dodam od razu że nie miałem żadnych oporów przed wyjazdem i byłem bardzo ciekaw jak tam rzeczywiście jest. Zgadzam się z tymi którzy są zdania że skutki awarii były i są nadal niesamowicie wyolbrzymione szczególnie na tzw. ''zachodzie''. Jako uczestnicy wyjazdu mieliśmy ten komfort że mogliśmy chodzić, oglądać i fotografować to na co mieliśmy ochotę. Oczywiście nie był to żaden przypadek - wcześniejsze wizyty naszego organizatora w tamtych stronach, świetna znajomość języka rosyjskiego przez jednego ze współuczestników wyprawy oraz co chyba najważniejsze skrzynka wódki, która trafiła tam gdzie trzeba - załatwiły sprawę. W strefie byliśmy dwa razy : pierwszego dnia stosunkowo krótko, natomiast drugiego mieliśmy do dyspozycji dobrych kilka godzin co pozwoliło zwiedzić kawał terenu. Poniżej zamieszczam kilka co ciekawszych moim zdaniem zdjęć miejsc i obiektów z krótkim opisem (fotografie robiłem niestety zwykłym kompaktem).

1. Granica wjazdu do strefy.

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (1).jpg
Wyświetleń:	1562
Rozmiar:	147,4 KB
ID:	87089

2. ''Pływający złom'' na rzece w puszczy czarnobylskiej.

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (2).jpg
Wyświetleń:	1578
Rozmiar:	235,9 KB
ID:	87090

3. Opuszczony dom w miejscowości Kopaczi.

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (3).jpg
Wyświetleń:	1674
Rozmiar:	392,8 KB
ID:	87091

4. Na tego typu tabliczki można natknąć się w różnych miejscach.

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (4).jpg
Wyświetleń:	1651
Rozmiar:	222,8 KB
ID:	87092

5. Niedokończone kolejne bloki reaktorów elektrowni (nie zdążono ich ukończyć przed awarią).

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (5).jpg
Wyświetleń:	1817
Rozmiar:	189,9 KB
ID:	87093

6. Pomnik upamiętniający katastrofę, z prawej część zniszczonego budynku reaktora wraz z sarkofagiem.

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (6).jpg
Wyświetleń:	1646
Rozmiar:	110,2 KB
ID:	87094

7. Dozymetr pokazujący poziom promieniowania w budynku stojącym kilkadziesiąt metrów od zniszczonej hali reaktora.

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (7).jpg
Wyświetleń:	1855
Rozmiar:	124,1 KB
ID:	87095

8. Makieta ukazująca zniszczoną halę oraz reaktor.

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (8).jpg
Wyświetleń:	7537
Rozmiar:	213,5 KB
ID:	87096

9. Widok z dachu najwyższego bloku w mieście Prypeć.

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (9).jpg
Wyświetleń:	1677
Rozmiar:	199,2 KB
ID:	87098

10. Takim oldskulowym autobusem (LAZ-695) objeżdżaliśmy strefę. W środku pojazdu siedzi nasz ukraiński przewodnik.

Nazwa:	Czarnobyl 2007  (10).jpg
Wyświetleń:	2202
Rozmiar:	263,4 KB
ID:	87099
    Ostatnio edytowane przez Operator ; 29.04.13 o 02:16

Awatar shary
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Chyba mała pomyłka? Na zdjęciu nr 3 jest dom we wsi Czarnobyl Po prawej jest moje zdjęcie tego domu.
    Ze wsi Kopaczi pozostały tylko napisy z nazwą miejscowości.
    A przewodnik to chyba Siergiej?

Też napewno masz sporo ciekawych zdjęć. Poproszę o więcej
    Ostatnio edytowane przez shary ; 29.04.13 o 06:39

Mieszka w
    Śląsk
    Siła reputacji
    218
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez shary Zobacz posta
    Chyba mała pomyłka? Na zdjęciu nr 3 jest dom we wsi Czarnobyl Po prawej jest moje zdjęcie tego domu.
    Ze wsi Kopaczi pozostały tylko napisy z nazwą miejscowości.
    A przewodnik to chyba Siergiej?
    Co do pomyłki to oczywiście masz rację - późna pora pisania posta niech będzie moim usprawiedliwieniem , co zaś tyczy się przewodnika to niestety nie pamiętam jak się nazywał . Jeżeli chodzi o zdjęcia to postaram się jeszcze coś dorzucić.

Uprawnienia umieszczania postów