Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 32

Wątek: Z cyklu Fotograficzne Wieczory. Jak to jest.... [w26]

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

Odp: Z cyklu Fotograficzne Wieczory. Jak to jest....

Jakoś nie wierzę w to, że zdjęcie się podoba i człowiek nie potrafi powiedzieć dlaczego...

W przypadku takich miejsc jak galerie internetowe, typu plfoto.com czy nawet fora fotograficzne jasnym jest, że zdjęcia pokazuje się przede wszystkim dla fotografujących. Przeważnie, tak optymistycznie zakładam, w celu uzyskania opinii - miejmy nadzieję - pozytywnej, ale też negatywnej z sugestiami dotyczącymi poprawy warsztatu. Z drugiej strony, jeśli wiemy, że autora pracy pierwszych kroków nie stawia i raczej wie co robi, bez sensu jest mówienie mu, że lepiej by było lub "ja bym zrobił" tak i tak.

A skoro już przy tym najdroższym zdjęciu świata jesteśmy, moja córka w zeszłe wakacje zrobiła takie jak w załączniku. Może ja niezły kapitał w domu trzymam?
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	20110810-IMG_6050.jpg
Wyświetleń:	39
Rozmiar:	130,8 KB
ID:	59438  
    Ostatnio edytowane przez Eddie ; 2.02.12 o 12:32
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Czy każdy, kto nie uzasadnia swojej oceny to krytykant?
    Owszem, są tacy, którzy potrafią pięknie opowiadać o tym, co w danej pracy jest świetnego lub marnego. Często wiedza lepiej od autora, co chciał pokazać. Ba, oni nawet uzurpują sobie prawo do narzucania innym, co ma im się podobać a co nie. Są w stanie wykreować każdego, kogo ich zdaniem warto (należy, się opłaca itd).
    Co to jednak ma wspólnego z moim (a wiec subiektywnym) odbiorem?
    Czyli, do każdego zdjęcia ankieta i to obowiązkowa?
    Nie ma prawa podobać mi się zdjęcie, jeżeli nie umiem uzasadnić dlaczego?
    Niepotrzebnie grasz na wysokich rejestrach.

Słowa „krytykant" użyłem jako zwykłego rzeczownika-określnika, jak decydent, fabrykant, etc.

Twoje zdanie o uzurpowaniu jest trochę przegięciem, bo dlaczego nazywasz wyrażanie swojego zdania uzurpowaniem? Ale niech będzie.

Mój pomysł z ankietą, to oczywiście fantazja, bo czy ja mam taką moc sprawczą, by zaganiać do komentowania w schemacie – co i dlaczego?

Wyrażam pogląd zupełnie subiektywny, że ocena zdjęcia z uzasadnieniem (jakimś) jest dla mnie bardziej inspirująca i uczącą niż gołe powiedzenie – „podoba mi się” lub „przyciąłbym z dołu”.

Uważam, że metoda „tak lub nie” jest plebiscytowa i zdaje w jakimś stopniu egzamin dla dużych populacji oceniających, jak np. galeria alt lub oscary amerykańskiej akademii filmowej.

Lecz na forum, do którego zaglądają ludzi chcący czegoś się nauczyć, wymienić swoje opinie z innymi, podyskutować, skonfrontować się (uwaga wysokie słowo) intelektualnie, uzasadnianie swoich ocen przez użytkowników forum, (chociażby krótkie) jest bardzo na miejscu. Co nie znaczy, że jestem zwolennikiem wymuszania. Popieram i zachęcam.

Pzdr, TJ

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    Niepotrzebnie grasz na wysokich rejestrach.
    Chyba przesadzasz!

Twoje zdanie o uzurpowaniu jest trochę przegięciem, bo dlaczego nazywasz wyrażanie swojego zdania uzurpowaniem?
    Dlaczego wyrywasz zdanie z kontekstu? Przed zdaniem o uzurpowaniu, były jeszcze inne

Lecz na forum, do którego zaglądają ludzi chcący czegoś się nauczyć, wymienić swoje opinie z innymi, podyskutować, skonfrontować się (uwaga wysokie słowo) intelektualnie, uzasadnianie swoich ocen przez użytkowników forum, (chociażby krótkie) jest bardzo na miejscu.
    Jestem jak najbardziej za. Wystarczy założyć watek autorski.
    W wątku autorskim, możemy sobie podyskutować ale w galerii?
    Oceniajmy czy nam się bardzo podoba, czy mniej- 5 czy 0. Ocena zawsze jest subiektywna- zależy od gustu oceniającego i nie zawsze daje się uzasadnić. Wiele razy widziałem komentarze typu: coś w tym jest, podoba mi się, choć nie wiem dlaczego.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez helmuth Zobacz posta
    Jestem jak najbardziej za. Wystarczy założyć watek autorski.
    W wątku autorskim, możemy sobie podyskutować ale w galerii?
    Oceniajmy czy nam się bardzo podoba, czy mniej- 5 czy 0. Ocena zawsze jest subiektywna- zależy od gustu oceniającego i nie zawsze daje się uzasadnić. Wiele razy widziałem komentarze typu: coś w tym jest, podoba mi się, choć nie wiem dlaczego.
    Ocena obrazu nie wymaga uzasadnienia. Nie każdy ma dar wyprowadzenia kwiecistej wypowiedzi o obrazie, który, jak głosi powiedzenie, jest "wart więcej niż 1000 słów". Jednak ci którzy czują potrzebę nie powinni spoglądać na resztę. Powinni spróbować swych sił i zmusić intelekt do sformułowania kilku zdań podpierających wystawioną ocenę. Ot choćby dla ćwiczenia.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Ocena obrazu nie wymaga uzasadnienia. Nie każdy ma dar wyprowadzenia kwiecistej wypowiedzi o obrazie, który, jak głosi powiedzenie, jest "wart więcej niż 1000 słów". Jednak ci którzy czują potrzebę nie powinni spoglądać na resztę. Powinni spróbować swych sił i zmusić intelekt do sformułowania kilku zdań podpierających wystawioną ocenę. Ot choćby dla ćwiczenia.
    Jeśli chcemy się czegoś nauczyć, to uzasadnienie bardzo pomaga. Nie koniecznie muszę być autorem zdjęcia, mogę uczyć się na cudzych przykładach. Początkujący, średnio zaawansowani i zaawansowani mogą się więcej nauczyć, gdy widzą w komentarzu jakieś uzasadnienie, mogą nawiązać do niego, wyrazić swój pogląd, śmielej analizują, stawiają pod dyskusję swoje założenia, weryfikują poglądy, itd.

W Polsce jako krainie ludzi przekornych najczęściej dyskusja nie toczy się, tylko wybucha i tylko w tych przypadkach, jeśli komentator wygłosi coś prowokacyjnego, coś jaskrawo na nie. Wtedy idą w ruch szabelki i pohukiwania. Czytając komplet zanurzonych w przekorze komentarzy trudno się dopchać do meritum.

Komentarze z uzasadnieniami w pewnym stopniu tworzą pełniejszą społeczność - świadomą w przedmiocie fotografia jako hobby, które rozwija i łączy.

Pzdr, TJ

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Jeśli chcemy się czegoś nauczyć, to uzasadnienie bardzo pomaga. Nie koniecznie muszę być autorem zdjęcia, mogę uczyć się na cudzych przykładach. Początkujący, średnio zaawansowani i zaawansowani mogą się więcej nauczyć, gdy widzą w komentarzu jakieś uzasadnienie, mogą nawiązać do niego, wyrazić swój pogląd, śmielej analizują, stawiają pod dyskusję swoje założenia, weryfikują poglądy, itd.
    Tyle teorii, teraz przeglądnij galerie naszych wielkich Tfurców, i zobacz jak reagują na jakąkolwiek formę krytyki.

W Polsce jako krainie ludzi przekornych najczęściej dyskusja nie toczy się, tylko wybucha
    Oczywiście w Belgii, Holandii, Italii, Francji jest zupełnie inaczej?

/.../Czytając komplet zanurzonych w przekorze komentarzy trudno się dopchać do meritum.
    Tak tu się z Tobą zgodzę, za dużo głupot za mało treści. Powiem więcej, wg mnie galeria to nie miejsce na dysputy.
    Będąc na wernisażu nie ciągniemy autora do akurat oglądanego dzieła, żeby powiedzieć co nam nie pasuje, prawda?
    Na OC od tego są wątki, i dobrze by było, fotografię najpierw w wątku umieścić i zyskać świadomość czy warta jest umieszczenia w galerii.

Komentarze z uzasadnieniami w pewnym stopniu tworzą pełniejszą społeczność - świadomą w przedmiocie fotografia jako hobby, które rozwija i łączy.
    Pzdr, TJ
    Tak ... było by to piękne, teraz przenieśmy to na grunt naszej rzeczywistości.

Pozdrawiam.
    i tak wiadomo kto
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

Saboor:

"Tak tu się z Tobą zgodzę, za dużo głupot za mało treści. Powiem więcej, wg mnie galeria to nie miejsce na dysputy.
    Będąc na wernisażu nie ciągniemy autora do akurat oglądanego dzieła, żeby powiedzieć co nam nie pasuje, prawda?
    Na OC od tego są wątki, i dobrze by było, fotografię najpierw w wątku umieścić i zyskać świadomość czy warta jest umieszczenia w galerii."

Nie mam na myśli galerii jako preferowanego miejsca do dysput.
    Niemniej jednak to w galerii najczęściej wybuchają dyskusje, często swarliwe, po wrzuceniu opinii chlaszczacej jednym lub dwoma słowami dzieło. Stąd wniosek, że krajanie nie są zbyt podatni na standardowe drążenie tematu ale doskonale dają się podpuścić przez to, co uważają za wyzwanie dla zdrowego rozsądku, swoich norm, wzorców, etc, czyli osobiste wyzwanie.

Najstosowniejszym miejscem do dyskusji są wątki, ale z komentowaniem jest tam blado. Bardzo dużo jest ersatzu integrującego komentatorów - przekomarzania się, żarcików i facecji, a proporcjonalnie mało meritum.
    Meritum w sprawie zdjęć, to stosunek do obrazka, jego wymowy, kompozycji, przekazu, techniki, itd. Nie uważam, by żarty i facecje nie były na miejscu, są jak najbardziej potrzebne i nie sekuję żartujących. Uważam tylko, ze towarzyskie bon moty powinny być wplecione w temat foto, a nie kreować dyskusję.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 3.02.12 o 14:47

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

/../
    Najstosowniejszym miejscem do dyskusji są wątki, ale z komentowaniem jest tam blado. Bardzo dużo jest ersatzu integrującego komentatorów - przekomarzania się, żarcików i facecji, a proporcjonalnie mało meritum.
    Meritum w sprawie zdjęć, to stosunek do obrazka, jego wymowy, kompozycji, przekazu, techniki, itd. Nie uważam, by żarty i facecje nie były na miejscu, są jak najbardziej potrzebne i nie sekuję żartujących. Uważam tylko, ze towarzyskie bon moty powinny wplecione w temat foto, a nie kreować dyskusję.

Pzdr, TJ
    Mam nadzieję, że to się zmieni i wszystkim taka zmiana wyszła by na dobre, tak początkującym jak i zaawansowanym fotografom OC.
    Jednak do tego trzeba dobrej woli ludu, a z tym jest problem.
    Sądziłem, że ostra krytyka wystarczy, by nie wrzucać tzw "gniotów" do galerii, ale się myliłem. Co więcej: wątki prowadzą "starzy wyjadacze" a młódź forumowa, masochistycznie pcha głowę pod topór.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    152
    Moja galeria

Nie sądzę by galeria była dobrym miejscem do poznawania tajników. Jest raczej miejscem podziwiania. Mamy na forum taki piekny temat, założony przez Jole "Jak zrobiłam/łem to zdjęcie?". Szkoda, że tak rzadko ktoś chce się podzielić tajemnicą swojego warsztatu w ten sposób.

W Polsce jako krainie ludzi przekornych najczęściej dyskusja nie toczy się, tylko wybucha i tylko w tych przypadkach, jeśli komentator wygłosi coś prowokacyjnego, coś jaskrawo na nie. Wtedy idą w ruch szabelki i pohukiwania. Czytając komplet zanurzonych w przekorze komentarzy trudno się dopchać do meritum.
    Dyskusja rodząca się z ze lekkiego zefirku może przejść w huragan. Jednak najczęściej rozwiewa się, nie dając nadziei na duży wiatr.

Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Nie sądzę by galeria była dobrym miejscem do poznawania tajników. Jest raczej miejscem podziwiania. Mamy na forum taki piekny temat, założony przez Jole "Jak zrobiłam/łem to zdjęcie?".
    Tak hadesie! Galeria jest po to by cieszyć oko i zostawić wpis w "księdze gości" przy wyjściu.
    Foty do wątków a najlepsze do galerii, a hiper dobre do "Publicznej".