Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 32

Wątek: Z cyklu Fotograficzne Wieczory. Jak to jest.... [w26]

| OlyJedi Awatar Gryphoon
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: jak to jest....

To jeszcze moje 3gr...

Od jakiegoś czasu prowadzę prywatny eksperyment. Wrzucam fotki jednocześnie tutaj i na digart. W 95% przypadków oceny na digarcie to "rewelacja", zaś na forum OC: 3 lub 4 (częściej 3), czasem z informacjami co jest do poprawki. Jedno moje zdjęcie zostało tak "pojechane", że zdecydowałem się je usunąć. Ale bez żalu - pozwoliło mi to spojrzeć krytycznie na pracę i uznać komentarze za trafione.

Uważam, że krytyka zdjęć jest jak najbardziej na miejscu, w końcu dla tego te zdjęcia tutaj pokazujemy. Zgadzam się z winnetou, że modelka jako taka nie powinna być oceniana. Reszta już tak. Tylko jedna uwaga dla ocenianych - fotografia jest sztuką SUBIEKTYWNĄ!!! Nie zawsze to co ładne jest ładne. Nie ma się co obrażać za krytykę.
    C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
    Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
    Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Gryphoon i o to chodzi....każdy ocenia według własnych kryteriów
    co do modelki to też sie zgodzę...

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar oczko
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Dla modelek - są portale dla modelek. Tu chyba każdy się zgodzi...

A co do tego co powinniśmy oceniać, a co nie to...
    wydaje mi się, że jeśli mamy temat "banalny", który pozwala na zastanowienie się nad kadrem itp. to powinniśmy oceniać i temat i sposób jego przedstawiania z technicznego punktu widzenia. Jeśli jednak mamy udokumentowaną sytuację na ulicy, w tłumie, coś spontanicznego - technika schodzi raczej na drugi plan a istotna staje się uchwycona chwila i to co ona przedstawia
    Pentax K7 + Sigma 70-200II +DA 18-55WR + Tamron 17-50 f/2.8 + Samyang 85 f/1.4 + Helios f/2.0 + Metz 58 AF-1
    zapraszam na moją stronę: http://pawellysik.iportfolio.pl/ i zachęcam do współpracy

| OlyJedi Awatar Gryphoon
    Mieszka w
    Aleksandrów Łódzki
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

No i zachowujemy się jak amerykańscy naukowcy - dochodzimy do tego, co ludzie wiedzą od dawna.

Zdjęcie to wypadkowa tematu i techniki. Wszyscy znamy zdjęcia świetne techniczne ale nudne oraz z ciekawym tematem ale kiepskie jakościowo.
    Przykład - najdroższe zdjęcie świata autorstwa Andreasa Gursky'ego poszło niedawno na aukcji za 4,3 mln $:
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	rhein-ii_.jpg
Wyświetleń:	97
Rozmiar:	175,7 KB
ID:	58020

I ciekawe jak by było ocenione: jako nudne? Nieciekawe???

A wracjąc do tematu wątku - może jest sens oceniać w dwóch kategoriach: temat i technika? Tylko czy nie byłoby to za dużą komplikacją?
    C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
    Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
    Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    Przykład - najdroższe zdjęcie świata autorstwa Andreasa Gursky'ego poszło niedawno na aukcji za 4,3 mln $:

Słyszałem, że kupił je Stevie Wonder.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar aga_piet
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    204
    Moja galeria

Hehe, dobre. Ja bym pewnie napisała, że podoba mi się oszczędność kadru ale brakuje mi jakiegoś "punktu G"
    A wracając do meritum - myślę, że często piszemy "zrobiłbym tak lub siak" bo jest to jakiś szczegół, który w jakiś sposób zakłóca nam odbiór zdjęcia, coś nam w nim nie pasuje. Tylko czy po tej zmianie pasowałoby innym?

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez oczko Zobacz posta
    ... wydaje mi się, że jeśli mamy temat "banalny", który pozwala na zastanowienie się nad kadrem ...
    Należałoby zdefiniować "banalny temat".
    Czy to łabądek, zachód słońca czy pijaczek śpiący na ławce albo żebrak pochylony nad czapką z kilkoma groszami. Kiedy mamy czas na kadrowanie a kiedy jest to chwila.
    Łabądek rusza się, przybiera różne pozy, zmienia pozycję- raz w cieniu, raz pod światło. Kiedy już prawie wszystko zagrało- jest odległość, jest kadr, jest światło- ptak odwraca się do nas ogonem
    Słoneczko też nie zachodzi w nieskończoność, chmury je zasłaniają i odsłaniają, na horyzoncie nagle pokazuje się nagle jakaś przeszkadzajka psująca kadr i ze zdjęcia lipa- słońce zaszło
    Pijaczek na ławce śpi jak zabity, on się nie ruszy pewnie pół dnia, więc na kadr jest więcej czasu, można obejść dookoła i sprawdzić z której strony najlepiej "cyknąć". Podobnie z żebrakiem. Godzinami potrafią nie zmieniać pozycji. Wystarczy wybrać miejsce i odpasować moment kiedy nikt go nie zasłania.
    O innych "banalnych" tematach jak portret (studyjny), akt, krajobraz, postindustrial, kwiaty, architektura itd, nie będę wspominał. Z niezrozumiałych dla mnie powodów jedne tematy są uznawane za banalne a inne nie.
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Gryphoon Zobacz posta
    najdroższe zdjęcie świata autorstwa Andreasa Gursky'ego poszło niedawno na aukcji za 4,3 mln $:

I ciekawe jak by było ocenione: jako nudne? Nieciekawe???
    Ode mnie by bylo jak zwykle: .
    Ale skoro cena ma byc wyznacznikiem piekna, to jestem w stanie sie zaczac zachwycac sie izotopem Cf-249 kalifornu w czystej postaci, bo jest silnie drogi - gram kosztuje 180mln$.
    Ostatnimi czasy powiedzenie, ze nie wszystko zloto, co sie swieci nabiera jakby na wartosci
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

| OlyJedi
    Siła reputacji
    198
    Moja galeria

1. Odnośnie najdroższego zdjęcia zacytowanego powyżej – uważam je za humbug artystyczny, sztuczkę pijarową oraz wmawianie ludziom, ze proste jest tak skomplikowane, wielowarstwowe, ma tak wiele den, że stało się filozofią. Zastrzegam się - być może gdybym zobaczył oryginał w dużym powiększeniu, wrażenie byłoby inne.

2. Odnośnie problemu postawionego prze Konrada, to odbieram go w następujących aspektach:
    Czy czepianie się obrazu wg subiektywnych, a i nieraz skrajnie prywatnych kryteriów ma sens? Czy analiza, ocena fotki może być konstruktywna, jeśli składa się twórcy propozycje poprawek, które bywają wybitnie subiektywne? Czy ocena powinna się ograniczać do odbioru dzieła takiego, jakie ono jest, bez uwag, które mogą być odbierane przez autora jako osobiste wycieczki?

Moim zdaniem najlepsza ocena zdjęcia, to ta, która jest jakoś uzasadniona, niech by i w kilku słowach.
    Brak uzasadnienia, np. ograniczenie się do „przyciąłbym z dołu”, „kadrowałabym ciaśniej”, itp. prowadzi często do oskarżeń o bezsensowne czepianie się. No bo, jeśli czytam co krytykant mówi na temat zdjęcia, ale nie wiem na czym oparł swoje zdanie, to mu przypisuję dowolność, po prostu - „tak jest” i koniec.

Rzadko się zdarza, by oceniający tak daleko jechał, żeby aż ujawnił swoje kryteria szerzej, więc proponowałbym, gdybym miał moc, założenie na forum prostego kwestionariusza-tabelki do oceny zdjęć.

W pierwszej części tabeli, w pierwszej kolumnie - „Za” lub „Pro” oraz w drugiej - ”Dlaczego za”.
    W drugiej części tabeli, w pierwszej kolumnie - „Przeciw” lub „Kontra” oraz w drugiej - ”Dlaczego przeciw”. Wypełnienie drugiej kolumny – obowiązkowe.

Pzdr, TJ
    Ostatnio edytowane przez Tadeusz Jankowski ; 1.02.12 o 15:26

Animator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar helmuth
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    350
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Tadeusz Jankowski Zobacz posta
    ...ograniczenie się do „przyciąłbym z dołu”, „kadrowałabym ciaśniej”, itp. prowadzi często do oskarżeń o bezsensowne czepianie się.
    Owszem, prowadzi. Najczęściej jednak, z winy urażonej dumy autora.
    Takie uwagi robią ci, którzy sami robią zdjęcia. W tak ocenianym zdjęciu, choć nie specjalnie ich zachwyca, widzą pewien potencjał i "podpowiadają" co zrobić aby go wydobyć.
    Podejrzewam, ze na wystawie obrazów, ci co malują, tez maja podobne uwagi- użyłbym innego pędzla, zastosował inna perspektywę itp
    No bo, jeśli czytam co krytykant mówi na temat zdjęcia, ale nie wiem na czym oparł swoje zdanie, to mu przypisuję dowolność, po prostu - „tak jest” i koniec.
    Czy każdy, kto nie uzasadnia swojej oceny to krytykant?
    Owszem, są tacy, którzy potrafią pięknie opowiadać o tym, co w danej pracy jest świetnego lub marnego. Często wiedza lepiej od autora, co chciał pokazać. Ba, oni nawet uzurpują sobie prawo do narzucania innym, co ma im się podobać a co nie. Są w stanie wykreować każdego, kogo ich zdaniem warto (należy, się opłaca itd).
    Co to jednak ma wspólnego z moim (a wiec subiektywnym) odbiorem?
    ...proponowałbym, gdybym miał moc, założenie na forum prostego kwestionariusza-tabelki do oceny zdjęć.

W pierwszej części tabeli, w pierwszej kolumnie - „Za” lub „Pro” oraz w drugiej - ”Dlaczego za”.
    W drugiej części tabeli, w pierwszej kolumnie - „Przeciw” lub „Kontra” oraz w drugiej - ”Dlaczego przeciw”. Wypełnienie drugiej kolumny – obowiązkowe.
    Czyli, do każdego zdjęcia ankieta i to obowiązkowa?
    Nie ma prawa podobać mi się zdjęcie, jeżeli nie umiem uzasadnić dlaczego?
    Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomy
    W moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.
    Główny Prostownik TWA