Witam
Przedpiscy (tfuu, okropne słowo), mają rację i dobrze radzą. Jest to aparacik dobry na spacer, ryby itp. Doskonale spisuje się w trybie P. Trybu M i ręczne ustawianie ostrości używam jedynie do robienia zdjęć ponadwymiarowych (panoram) i składam je w Huginie. Tryb Panorama w aparacie to ... lepiej sobie dać spokój. Stabilizacja? Lepszy efekt uzyskasz, używając wizjera, a nie ekraniku. Punktowy AF i przekadrowywanie to doskonały wstęp do opanowania sztuki kadrowania. I tak należy traktować używanie tego aparatu. Ładne kolorki, dobra ostrość, zapewnią ci radość z fotografii tym aparatem.
200 zł powiadasz. Nie sądziłem, że tyle jest jeszcze wart.
Pozdrawiam. romeq
200 zł. Tak chodzą na allegro.
Dzięki wszystkim za podpowiedzi, co można zrobić tym aparatem a co można i należy unikać.
Mam go dopiero parę dni. To mój pierwszy aparat poza smieną i chińczykiem bez nazwy, (którym zrobiłem wiele ciekawych fotek jak na początku z datą,bociek jadł z ręki, której nie można było wyłączyć), w którym można coś więcej poustawiać. Dużo pstrykania tylko dla pstryknięcia i zobaczenia, co z tego wyjdzie przy zmianach ustawień. Jak coś opanuję to wybiorę się gdzieś w plener i popróbuję sił.
Radzicie tryb P lub A muszę popróbować.
Ostatnio edytowane przez wlotop3237 ; 16.12.11 o 09:42
Witam
W trybie P możesz sobie włączyć błyskanie lampką, kiedy ty chcesz, a nie kiedy się zechce aparatowi (błysk doświetlający, lub dopełniający jak kto woli - lampkę musisz ty podnosić). Ustawić na I lub II kurtynę, wprowadzać korekcję ekspozycji. Tryb Auto nie da ci tej możliwości. Menu jest mało wygodne, ale mimo wszystko, aparat ten da ci to, że jeśli kiedyś przejdziesz na "dorosły" aparat będziesz znał podstawy ustawień kreatywnych, czyli tryby A (priorytet przysłony), S (priorytet czasu) lub pełny tryb M (manualny) i co nieco wiedzy na temat użycia lampy. Robienie zdjęć w RAWach, poza zaznajomieniem się z tematyką, da ci jedynie możliwość korekcji Balansu bieli (WB). Kup sobie jakieś książki, np z serii Bryana Petersona w Galaktyce. Powodzenia.
Pozdrawiam. romeq
Ustawić na I lub II kurtynę, wprowadzać korekcję ekspozycji.
Co to znaczy? i kiedy stosować. Proszę o wytłumaczenie. Dopiero się uczę i nie wiem nawet jak to włączyć.
Witaj
I to jest zadanie dla ciebie na długie zimowe wieczory. Lektura, a ćwiczenia można robić nawet w domu (jak się domownicy zgodzą). Temat jest zbyt rozległy jak na forum. Ale w internecie znajdziesz masę poradników. Wpisz w google hasło np. Korekcja ekspozycji i wszystko jak łopatą, nawet z przykładami. A cha, I lamelka i II lamelka to to samo co kurtyna. Powodzenia.
Pozdrawiam. romeq
Coś czytałem na ten temat w instrukcji. Mało to ale myślę, że dojdę "prawdy" na ten temat i inne. Zimowe wieczory są nieraz super do robienia zdjęć i do praktycznej nauki. Żadnych korekt jeszcze nie stosowałem a może to być ciekawe.
Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam wlotop3237
Ostatnio edytowane przez wlotop3237 ; 16.12.11 o 18:14
gadałeś już z proboszczem...?
Witaj.
Proboszcz się zgodził za małą odpłatnością na 200 litrów benzyny. Będzie super sceneria.