Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 33

Wątek: FL36R wystarczy dla amatora?

| OlyJedi Awatar Grego
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Odp: FL36R wystarczy dla amatora?

zgadza się... nie mówię że wystarczy ci lampa która będzie robiła jedną fotkę a potem będzie musiała się ładować min. ale weź pod uwagę, że jeśli będziesz strzelać najmocniejszym światłem to zawsze będziesz dłużej czekać i szybciej wywalisz akumulatory hmm... jeśli chcesz to możesz zaoszczędzić i kupić używkę na allegro albo pozbierać i kupić FL-50

---------- Post dodany o 20:59 ---------- Poprzedni post był o 20:55 ----------

zgadza się... nie mówię że wystarczy ci lampa która będzie robiła jedną fotkę a potem będzie musiała się ładować min. ale weź pod uwagę, że jeśli będziesz strzelać najmocniejszym światłem to zawsze będziesz dłużej czekać i szybciej wywalisz akumulatory hmm... jeśli chcesz to możesz zaoszczędzić i kupić używkę na allegro albo pozbierać i kupić FL-50 a jeśli tak się uparłeś na 36 to powiem ci że to bardzo udany model i na pewno nie będziesz żałował jedynie co to możesz być troszkę rozczarowany mocą...
    Olympus E-420 ED 14-42, ED 40-150
    +
    NIKON D90 VR 18-105, 55-200,

| OlyJedi Awatar Grzybek_CK
    Mieszka w
    Kielce
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez hades Zobacz posta
    Chciałeś odbić światło od sufitu kościoła?

Jeśli FL-36R nie jest dla amatora to dla kogo?
    Po części tak. Bo jak ustawiam lampę na 45 stopni do przodu z wysuniętym odbłyśnikiem to sporo więcej światła dociera w niskim kościele niż wysokim. I stąd związek z wysokością kościoła.
    E-M10 + 14-42EZ ; mZD 45mm 1.8 ; Metz 44 AF-1
    Praktica KW + Carl Zeiss Jena Tessar 50mm 2.8
    Wcześniej:
    E-PL3
    E-500 + 14-54 I , 40-150 3.5-4.5,

+++ ZASŁUŻONY +++ Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar hades
    Mieszka w
    Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    151
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Grzybek_CK Zobacz posta
    Po części tak. Bo jak ustawiam lampę na 45 stopni do przodu z wysuniętym odbłyśnikiem to sporo więcej światła dociera w niskim kościele niż wysokim. I stąd związek z wysokością kościoła.
    Właściwie to bardziej odbija światło wspomniany przez Ciebie odbłyśnik niż sufit kościoła. Zamiast walczyć o optymalne odbicie od ścian i sufitów, a także zwiększać moc palnika, proponowałbym użyć zwykły stofen lub Lightsphere z palnikiem w górę lub pod kątem (kwestia eksperymentów) w kierunku osi celowej obiektywu. Można przy tym poeksperymentować z mocą, obniżając ją. Ale to już trzeba ocenić samemu stosownie do sytuacji.

| OlyJedi Awatar Grego
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

FL-36 jest doskonała do zdjęć w pomieszczeniach (nie wielkich), portretów, jako dodatkowa lampa (na statywie z boku), jako uzupełnienie sprzętu o małą i lekką lampę jest poręczna, prosta w obsłudze bardzo dobrze wykonana i z dobrych materiałów ale to jak wszystko ze znaczkiem OLKA jeśli chcesz 36 to ja mogę ci powiedzieć że śmiało możesz sobie ją kupować!! dodam tylko tyle że ma 1 wadę jest słaba (słabe światło) do tego co planujesz czyli jakiś sesji w naprawde wymagających miejscach to ona się nie nadaje!!! NIE DO TEGO SĄ STWORZONO a poza tym jest ok
    Olympus E-420 ED 14-42, ED 40-150
    +
    NIKON D90 VR 18-105, 55-200,

Awatar Arni2003
    Mieszka w
    Rumia
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Również potwierdzę, że moja ulubiona lapmka FL-36 cudownie spisuje się w domu, w ciemnej sali balowej, przy ognisku i w drewnianym kościółku na Kaszubach (niewiele większym od mojego mieszkania ). Na sali gimnastycznej sufitu już "nie sięgała" i trzeba było strzelać w normalnym ustawieniu z dużą mocą. Skutkowało to oczywiście długawym czasem ładowania. W dużym kościele będzie podobnie więc zastanów się, czy chcesz / możesz to zrobić.
    E-520

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Arni,

36tki trzeba uzywac z glowa, acz faktycznie szybka to ona nie jest, niemniej jednak wolalbym jakiegos Mietka, ostatnio bawilem sie 44 i jest genialny w swej prostocie, a przy tym zapitala, ze cho cho, normalnie miszcz swiata szybsza chyba od C430ex

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Jak wygląda w praktyce czy ktoś używał FL36R z Pen E-P2 w systemie bezprzewodowym czy jest warte zachodu używanie w małych domowych pomieszczeniach FLXX"R" ? jak to wygląda w praniu?

PS
    Do Moda proszę ewentualnie przenieść na właściwy adres
    Nie wiedziałem gdzie umieścić pytanie w tym wątku czy sterowanie bezprzewodowe?

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

DO mieszkania dziala spoko, w terenie zaleznie od pogody i teamtu moze byc trochu za malo, jak to powiadaja mocy nigdy za wiele

pozdrawiam serdecznie
    Janek
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar micky
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Dzięki Janeczek za odpowiedź i niech zawsze moc będzie z Tobą

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Jeśli będziesz kupował FL36 z drugiej ręki to koniecznie zwróć uwagę na pierścień dociskowy (czy nie był klejony) bo pewnie już tu wyczytałeś że jest to bardzo słaby punkt tej lampy.
    E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.