jasne, że nie. tylko bepeh chce strzelać do zwierzyny a ta rzadko zastyga na zawołanie. poza tym, posługiwanie sie MF przy wizjerze e-pińcetki to jest jednak ciężka sprawa. cięższa niż waga szkła.Zamieszczone przez Mariusz M
jasne, że nie. tylko bepeh chce strzelać do zwierzyny a ta rzadko zastyga na zawołanie. poza tym, posługiwanie sie MF przy wizjerze e-pińcetki to jest jednak ciężka sprawa. cięższa niż waga szkła.Zamieszczone przez Mariusz M
ja także polecam taira. jednakże, Jeronimo, jak patrzę na Twoje fotki testowe to nie mogę się oprzeć wrażeniu, że chyba jakiś walnięty był ten tair. albo jakieś zanieczyszczenia po drodze w powietrzu. nie wiem. tutaj przykład fotki na f4.5 z mojego egzemplarza (nie ma to jak urokliwy obiektZamieszczone przez Jeronimo
)
słaby kontrast, ale ostrość całkiem ok. fotka z ręki. może to ze względu na dużo mniejszą odległość? nie wiem, nie znam się...
.
mozliwe... testy jak napisalem byl amatorski... i robilem go na szybcika
pozdrawiam
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
Kwestia wprawy. Ja mam akurat E-300, wizjer równie kijowy jak w E-500 i na zwykłej matówce jakoś daję radę. Najgorzej jest jak za mocno przymkniesz obiektyw - wtedy robi sie naprawdę ciemno. Lepiej tego nie robic bo taka ciężka lufa wymaga maksymalnie krótkich czasów.Zamieszczone przez dinx6
Kiedyś ktoś tu podawał stronkę ze zdjęciami z rajdu samochodowego, robione dokładnie takim samym zestawem jak mój i efekt był bardzo dobry. Samochody rajdowe dość szybko się przemieszczają.
5Dm3
o ile sie nie myle to e500 ma mniejszy wizjer niz e300!
List ten dedykuje wszystkim tym, którym jest dany przywilej służenia innym pomocą w osiągnięciu celu i tym, którzy ucząc się wzbogacają wszystko przez podjęcie wyzwania do postępu i stawania się tym wszystkim, czym mogą się stać
podobno, ale nie słyszałem by ktoś je ręcznie próbował podczas tego przemieszczania ostrzyć.Zamieszczone przez Mariusz M
między wizjerem e-300 a e-500 różnicy nie ma IMO właściwie żadnej. oba są jak peryskopy w ubotach.
dziekuje za pomoc.
Bepeh
Przeszedlem droge od SMIENY 8M, analogowy kompakt Kodaka, Zenita 12XP, Pentagram Photon 434, i jak na razie stalem sie posiadaczem E500. Jestem amatorem wiec z gory przepraszam za niektore pytania...
E500, Zuiko 17,5x45,14-54,40-150 stara wersja, 50-200, karty CF i XD SUNDISK/Olympus...
Witam
niezly rozrzut cenowy az podejrzany od 650zeta brutto do 1200 zeta za ten sam obiektyw czyli model pierwszy - potrafi to ktos wytlumaczyc?
Bepeh
Przeszedlem droge od SMIENY 8M, analogowy kompakt Kodaka, Zenita 12XP, Pentagram Photon 434, i jak na razie stalem sie posiadaczem E500. Jestem amatorem wiec z gory przepraszam za niektore pytania...
E500, Zuiko 17,5x45,14-54,40-150 stara wersja, 50-200, karty CF i XD SUNDISK/Olympus...
sprawdź czy te za 650 są aktualne i czy dostępne w tej cenie
Jeronimo: scaliłem temat - "długie szło do 4/3...dylematy"
Trochę osób pewnie zna mój problem a pewnie też kilka osób cierpi podobnie - nie mamy póki co w 4/3 szkła tele o przyzwoitym świetle i jakości dającego ogniskowe rzędu 500-600mm ( na mjały obrazek ). Ale mam na myśli szkło o jakości Zuiko 50-200, które, jak mogłem się przekonac daje świetny obraz niezaleznie od ogniskowej, ostry do bólu...
Mamy mie 70-300 ale nie bedzie to jakośc "lepszego" brata, bo i kosztowc pewnie tyle nie bedzie...
Można do 50-200 dokręcic konwertetr ale przydałby się x2 a wtedy robi się ciemnica a i na obraz jakis wpływ ma.
Przygladam się ostatnio Sigmom, 135-400 i 50-500. Ta druga droga, ciężka i...aż za "długa". Tym już się nie da nic z ręki zrobic...
Kusi 135-400 i właśnie stąd mój temat. Zajrzałem na photozone na testy i wykresy mtf ( nie jestem onanistą linijek ale w końcu po coś to robią ) i zbaraniałem: okazuje się że na 200mm Sigma jest lepsza od Zuiko 50-200. Albo ja czytac i analizowac nie potrafię. Może to zalezy od body? ( ale w takim stopniu???)
http://www.photozone.de/8Reviews/len...4556/index.htm
http://www.photozone.de/8Reviews/len...2835/index.htm
zerknijcie
Sebastian
www.sebastianlewandowski.pl