Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 43

Wątek: E400 i D40 oraz inne ciekawostki

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Re: E400 i D40 oraz inne ciekawostki

Cytat Zamieszczone przez Sylwek
    1.
    pierwsze co mi rzuciło się w oczy to problemy w E400 z baterią, chodzi o to że gdy sprzedawca umieścił źle baterie miał małe problemy z jej wyciągnięciem, musiał paznokciami ją wyciągać ale udało się.
    Wcale dziwne mi sie to nie wydaje. Bateria ma okreslony ksztalt i gabaryty i wpycahanie jej na sile moze doprowadzic pozniej do prob jej silowego wyjecia, co notabene nie jest dobre ani dla niej ani dla aparatu.

2.
    Po wlączeniu aparatu pojawia się bardzo ciekawe menu na którym wszystko jest wyświetlone. Bardzo dobra jakość wyświetlacza LCD.
    W pelni sie zgadzam. Wizjery E-xxx sa pierwszej klasy.

3. Szkoda, że informacje w wizjerze pjawiają się po prawej stronie może lepiej by było aby były w środkowej części wyświetlacza tak jak w Nikonie,
    Tutaj rowniez sie zgadzam. Wygodniej byloby gdyby informacje znajodowaly sie na dole w wizjerze. Czasami niewygodnie przestawiac jest oko zeby specjalnie moc dostrzec dane. Jednak nie jest to az taki powod aby ostatecznie mogl decydowac.

5.
    Podoba mi się trzymanie tego aparatu jak dawne analogi to jest to!!!
    A mi wrecz odwrotnie No ale to kwestia gustow, a o nich sie nie dyskutuje.

6. Bardzo szybko działa auto focus.
    AF dziala we wszystkich lustrzankach szybko. Na wielu forach spotkalem sie z komentarzami typu "a tej lustrzance to af ostrzy piekielnie szybko, a tej to ostrzy wolno". Nie ma sie co oszukiwac - czlowiek nie jest w stanie wylapac zadnego opoznienia. AF dziala natychmiastowo. Mozna co najwyzej stwierdziec, ze dziala o wiele lepiej i szybciej niz w kompaktach.

7. Szkoda, że nie ma przycisku na obiektywie do przełączenia trybu ostrzenia AF lub MF, tylko jest to w Menu, może ja nie wiedziałem jak to innaczej zrobić??
    W E-500 mozna sie szybko dostac spod strzalki w prawo.

A i wydaje mi się, że w nikonie szybciej ustawia się ręcznie ostrość.
    A to juz tylko i wylacznie zalezy od uzytkownika i jego zaawansowania. W ustawianiu MF moze pomoc jasny i duzy wizjer.

Na minus to to, że jak podłaczysz filtr polaryzacyjny będzie on się kręcił razem z obiektywe, z cholery nie wiem jak oni to po tem wszystko ustawiają.
    Zaden argument. I tak musisz krecic polarkiem w celu uzyskania zadowlajacego efektu.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein
    "Wojna to pokój. Wolność to niewola. Ignorancja to siła." - G. Orwell

| OlyJedi
    Mieszka w
    Toruń
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

A teraz najlepszy teks Pana z MM. Pytam się kiedy będą E410 bo o czywiście nic o tym nie wspomniał ( bo po co niech kupują e400 a za miesiąc będziesz musiał kupić e410)a on mówi, że już powinny być, pytam się także jaka cena będzie tego E410 a on mówi 3500zł i tu wydaje i się, że przegiął, chyba że miał na myśli dual kit ale wprost tego nie mówił.

Sylwek
    Skoro tak mówił to pewnie taka cena będzie w MM i chyba nie ma w tym nic dziwnego, spadnie po wakacjach albo po wejsciu e510. U mnie w mieście cenę e400 zmienili jakieś miesiąc temu na chyba 2499 a tak cały czas była 3899

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez rap1d
    6. Bardzo szybko działa auto focus.
    AF dziala we wszystkich lustrzankach szybko. Na wielu forach spotkalem sie z komentarzami typu "a tej lustrzance to af ostrzy piekielnie szybko, a tej to ostrzy wolno". Nie ma sie co oszukiwac - czlowiek nie jest w stanie wylapac zadnego opoznienia. AF dziala natychmiastowo. Mozna co najwyzej stwierdziec, ze dziala o wiele lepiej i szybciej niz w kompaktach.
    A widziales Pentaxa? Moim zdaniem ostrzy o wiele wolniej, przynajmniej *isty jakies [nie pamietam, ktorym sie bawilam ;] ale ten starszy]
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez dog_master
    A widziales Pentaxa? Moim zdaniem ostrzy o wiele wolniej, przynajmniej *isty jakies [nie pamietam, ktorym sie bawilam ;] ale ten starszy]
    Starszymi sie nie bawilem i nie widzialem. Jednak uwazam, ze wiekszosc nowych lustrzanek oferuje nam bardzo dobre mozliwosci af. A byc moze za malo jeszcze w tym temacie siedze zeby trafic w sedno sprawy.
    "Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat i ludzka głupota, chociaż co do tego pierwszego nie mam pewności" - A. Einstein
    "Wojna to pokój. Wolność to niewola. Ignorancja to siła." - G. Orwell

Sylwek
    Gość

jeszcze o testach D40 i E410

[TO SIE ZACZYNA SCALENIE] FOTOMIC

Witam

Tak przeglądam dpreview.com na temat D40 szkoda, że nie ma jeszcze pełnego opisu o e410. Nie mogę już się doczekać kiedy tam się pojawi.
    Jak myślicie czy e410 ma szanse ptrzymać takie noty jak D40? poniżej

Detail (D-SLR) Rating (out of 10)
    Build quality 8.0
    Ergonomics & handling 8.5
    Features 8.0
    Image quality 8.5
    Performance (speed) 9.0
    Value 9.0

Highly Recommended

No i mimo swoich waf jest wysoko rekomendowany przez ekipe testująca. Tak dla porównania E330 ma "Recommended" mam nadzieje, że e410 będzie Highly Recommended?

Niby tyle się psiączy na tego D40 a z testów wynika, że to tani dobry aparat. Panowie czapki z głów, takie są fakty i testy, mam nadzieje, że są bardziej wiarygodne od tch na Fotopolis.

Sylwek

Sylwek
    Gość
    Przepraszam zapomniałem dodać także Panie czapeczki z głów.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria
    Sylwek - za bardzo kombinujesz z wyborem - to już kolejny Twój post dotyczący tego samego - E410 to inny aparat niż D40(x) - nie zwracaj uwagi na testy - co za różnica czy ktoś da "Highly Recommended" czy coś innego - przecież masz swoje kryteria i tym się kieruj. Osobiście nie kupiłbym Nikona bez "śrubokręta" - w moim prywatnym teście D40(x) jest znacznie niżej również od innych Nikonów - dlaczego nie D50 z tańszych Nikonów skoro już Nikon?. Nowe Olki zapowiadają się bardzo dobrze - trudno tu polecać Ci cokolwiek innego... Wracając do testów - "Highly Recommended" dla aparatu, z którym nie działa AF w chociażby systemowym obiektywie 1.8/50 to jakieś koszmarne nieporozumienie...
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

| OlyJedi Awatar Dempsey
    Mieszka w
    Poznań/Buk
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    Sylwek poszukaj sobie listę obiektywów (z cenami) z którymi będzie działał AF z D40... przerazisz się wynikiem hmm... poszukałem, już padła nawet odpowiedź w tym temacie na tym forum (nota bene wątek Twojego autorstwa...) Jak Ciebie stać na takie szkiełka do D40 to go bierz.
    OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Przestań zasmiecac forum!

Wszystkie swoje przemyslenia możesz spokojnie do jednego watku włozyć!
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Chlopie masz ty jakis dystans do otaczającej Cie rzeczywistości ?
    Jesli Franek lubi czosnek to nie znaczy ze ty go też masz lubieć.
    Jesli Małgosia je surową cebule to też nie znaczy ze ty ją też tak masz jeść.

Tak samo sprawa sie ma z aparatami. Testy zawsze sa subiektywne. Jednemu cos przeszkadza, inny bedzie pisał psalmy. Test ma ci pokazać cos na co zwrocili uwage testujący, a ty biorąc aparat do ręki musisz sam zweryfikować czy to dla ciebie wada czy zaleta. Co bardziej ci odpowiadać będzie oraz to do czego potrzebujesz aparat. Nie ma uniwersalnych aparatów ani idealnych we wszystkich kategoriach, dlatego tez producenci przescigaja sie w roznych konstrukcjach. I tak aparat ktory kupisz bedzie (jesli nie na starcie) to za kilka miesiecy przestarzały bo beda lepsze matryce, bo bedą szybsze, tańsze itp itd.
    ...był Olek jest A6000