Tak jak napisali dog master i Jeronimo kilka postów wyżej![]()
Tak jak napisali dog master i Jeronimo kilka postów wyżej![]()
Gdyby ktoś chciał pod Linuksem obracać, to Gthumb tak potrafi, co odnotowuje odpowiednią adnotacją w okienku obrotów.
W zasadzie - z tego co można wyczytać, wszelkie operacje tego typu nie powinny pogarszać jakości .jpg'a. Nawet, jak w programie nie pisze, że wykonuje te obroty bez straty jakości (zgoda, mogą się trafić programy, które będą robiły to po swojemu i nawet .jpg zepsują).
Każdy program który umożliwia edycję JPEGa a potem jego zapis na pewno spowoduje utratę jakości. Bezstratne obracanie i zapis umożliwiają tylko niektóre, specjalizowane programy, które poza obracaniem i może cropem nie udostępniają innych operacji edycji.
Opcja w bardziej ludzkim języku nazywa się:Zamieszczone przez ktotek
"Automatycznie obracaj obrazki JPEG zgodnie z parametrami zapisanymi w EXIF"
Jeśli nie ma po polsku, to rozumiem że trzeba podpierac się angielskim.
Ale po co to robić, jeśli nie jest konieczne?
Mathu ma rację. Ktoś kiedyś łopatologicznie na tym forum wytłumaczył, że praktycznie niemożliwa jest bezstratność przy obracaniu. Wystarczy sobie wyobrazić piksela jako kwadracik - obraz pierwotnie zapisany ma uporządkowane piksele, każdy obrót (z wyjątkiem 90 i 180 stopni) burzy ten porządek, piksele się trochę przetasowują, stąd utrata jakości.
A to prawda, wydawało mi się, że my tu o 90, 180, 270 i 360 rozmawiamyZamieszczone przez agapiet
![]()
Mówiłem o obrocie o wielokrotność kąta prostego.Zamieszczone przez agapiet
aaaa... przepraszam, źle zrozumiałam tekst![]()