Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 107 z 107

Wątek: RICOH GXR System

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Odp: RICOH GXR System

Ja Sigmę rozumiem. Produkuje szkła dla C i N, z których ciągnie największą kasę, a reszcie oferuje biedne ochłapy - tanie w produkcji, proste, nie wymagające dużego nakładu na R&D. Zupełnie logiczne podejście.

Ricoha też rozumiem. Nie rozumiem tylko, czemu bagnet Leiki. Mamy XXI wiek przecież.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

dzarro
    Gość

Cytat Zamieszczone przez kateb Zobacz posta
    Racja, mój błąd, źle zacytowałem, a moje pytanie dotyczyło tego pisania o cudach Olympusa:

Ale właściwie to nie chcę już odpowiedzi, po co tworzyć kolejną dyskusję w dyskusji.

A wracając do pierwotnego tematu - niech mi ktoś pokaże do czego zmierza Ricoh z tym GXR, bo ja tego systemu nie rozumiem. Pokazują jakiś moduł z obiektywem jak w kompaktach, potem jakieś stałki. No i gdzie tu jest sens? Tak matryce wymieniać do każdego obiektywu? Czy to nie jest niepraktyczne (finansowo i technicznie)?

Chciałbym przeczytać opinię kogoś, kto tego używał i potrafi powiedzieć że to całe rozwiązanie, albo chociaż jeden z modułów ma takie a takie zalety.
    Sama koncepcja ma sens i to duży. Myśląc życzeniowo: kupuję pasujące mi ergonomiczne dopracowane body, które mogę używać przez lata zmieniając jedynie matryce. Oczywiście moduły matryca+obiektyw - przy innych zaletach tego rozwiązania - będą miały tę wadę, że obiektyw będą niejako "bezużyteczne" jak będę chciał wymienić matrycę. Nie wiem zresztą jak to działa w GXR czy procesory są w module wymiennym czy w body(w drugim przypadku funkcjonalność takie rozwiązania spada)Dlatego niegłupim rozwiązaniem byłyby moduły z bagnetem(oczywiście przy założeniu, że nie traci się ficzerów w rodzaju AF itd.) To oczywiście mrzonka bo producentom bardziej będzie się opłacało sprzedawać nowe korpusy a i większośc klientów woli po prostu zmienić sprzęt na(w ich mniemaniu) lepszy. Widać to choćby na przykładzie najbardziej lojalnego wobec klientów Pentaxa, który jest bodaj najsłabszym graczem na rynku producentów "lepszych" aparatów.

| OlyJedi Awatar Janeczek
    Mieszka w
    Wolne Miasto Gdańsk
    Siła reputacji
    103
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Ja Sigmę rozumiem. Produkuje szkła dla C i N, z których ciągnie największą kasę, a reszcie oferuje biedne ochłapy - tanie w produkcji, proste, nie wymagające dużego nakładu na R&D. Zupełnie logiczne podejście.

Ricoha też rozumiem. Nie rozumiem tylko, czemu bagnet Leiki. Mamy XXI wiek przecież.
    Aby na pewno tak dziala Sigma?
    Szkla w kilkudziesieciu procentach wracaja do kalibracji, do serwisow gwarancyjnych, nie maja jakiejs tam fenomenalnej renomy w branzy, owszem jest pare rodzynkow w Sigmie ale to pare, ceny? mocno podobne do systemowych, kto kupuje Sigme zamiast szkla systemowego w C i N?

Sigma Sigma, to powinno byc ich cacuszko, perelka, ktora pielegnuja, a wystarczy wejsc na strone Jap i kliknac zakladke galeria SD1, toz to wola o pomste do nieba.
    Firma, ktora nie mysli ekonomicznie, naprawa puszki, to wysylka do jap, wymiana wszystkiego procz korpusu (na gwarancji), wysylki, przesylki, to nie prosciej isc do serwisu i wziac nowy? Sigma to temat rzeka ale do rozmowy w temacie, inaczej to tylko gdybania....

Ricoh idzie swoja droga, ciekaw jestem ile tego sie sprzedalo, widac, ze znalezli swoje miejsce skoro tluka kolejne wynalazki.

Leika M moze dlatego, ze to jednak najlepsza szklarnia na swiecie? nie wiem zaraz zaczniemy znowu rozmowe, ze obrazek to obrazek i nie widac roznicy....

pozdrowionka
    Member of ABCDEFG Polska. 15% miesiecznie bez ryzyka! Zapraszam.

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Jest kilka Sigm, ktore sa niezgorsze od systemowych a pokusilbym sie, ze nawet lepsze i swiadomie wybierane przez userow, wiec nie ma co generalizowac.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów

| OlyJedi Awatar Ar2
    Mieszka w
    Szczecin
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

dzarro
    Gość

Gabarytami przypomina NEX-y albo NX-200 z dłuższym kitem. Chyba dobrze zrozumiałem, nie ma możliwości manualnej zmiany ogniskowej w obiektywie???

| OlyJedi
    Mieszka w
    Smardzewice
    Siła reputacji
    16
    Moja galeria

Wbrew pozorom ten Ricoh co bardzo niebezpieczny system dla konkurencji , w zasadzie nieograniczony potencjał.
    Znalazłem link z modułem pod micro 4/3 :
    http://photorumors.com/2010/06/18/ri...odule-for-gxr/
    E-3 z kitem,C-55, Canon T80 z kilkoma FD i AC oraz trochę antyków