Strona 4 z 14 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 135

Wątek: Burza + pioruny = piękne zdjęcie

Awatar Snoopy_jb
    Mieszka w
    Bytom
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    No Peter się uratował B&W ale krzysiekz... sorry ale musisz popracować.
    Big Mac to Big Mac, tylko „le Big Mac”
    Wejdź na moje portfolio na plfoto.com i skomentuj parę zdjęć.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    29
    Moja galeria
    To i ja coś wrzucę.

| OlyJedi Awatar studioart
    Mieszka w
    Kaszuby
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria
    Ja miałem taką sytuację. Dzień nad morzem. Jestem na wieży. Z południa nadciąga burza. Grzmi i błyska. Piękne niebo, chmury nadciągają. Nie pada. Mam moją E300 wraz z 40-150mm w ręku. Mam także statyw w plecaku. Szybko przygotowuję się do zdjęcia. Ustawiam na 40mm F22, wciskam spust i czekam aż błyśnie. Problem 1 - zawsze błyska nie w tym miejscu gdzie ustawiłem kadr. Pogoń za błyskiem. Ja w lewo, błysk po prawej, ... W końcu niesmaczony zostawiam w jednym miejscu i czekam, aż błyśnie właśnie w kadr. Wszystkie zdjęcia prześwietlone! Zdjęcia pstrykałem w RAW. Nic mi z tej sesji nie wyszło, oprócz ładnych chmur nad miastem . Jak poradzić sobie z takim problemem, o ile uda się go kiedyś powtórzyć.
    EM5MII i od Olka: 17F1.8 + 45F2.0 + 60F2.8 + 75F1.8 + 7-14F.2.8 + 40-150F2.8 + Voigtlander 25mm F/0.95 (kiedyś EM5 + Panas20F1.7 + Oly12F2.0 + Sigma30F2.
    E300+E620+ Samyang8Fish-Eye i 85mmF1.4+ZD35mmF3.5+ZD14-54F2.8-3.5+Sigma50F1.4+ZD50-200F2.8-3.5+FL-50R;C5060WZ
    Moje prace fotograficzne można zobaczyć na szwajcaria-kaszubska.pl.

| OlyJedi Awatar dog_master
    Mieszka w
    Gdańsk
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria
    Co do blysku nie tam, gdzie kadrujesz - coz, takie zycie, sil przyrody nie zmienisz [no chyba, ze znajdziesz kogos, kto bedzie na srodku pola z parasolem stal, to zdjecie gwarantowane].

Co do przepalen, ustaw ujemna kompensacje ekspozycji.

Tak poza tym, imho f/22 to troszke duzo ze wzgledu na dyfrakcje... Poza tym, nie potrzeba i tak az tyle :P
    Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
    My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez dog_master
    Tak poza tym, imho f/22 to troszke duzo ze wzgledu na dyfrakcje... Poza tym, nie potrzeba i tak az tyle :P
    Też mi się tak wydawało, ale pomyślałam, że się nie będę wychylać.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar kapir
    Mieszka w
    Staszów
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Też lubię fotografować wyładowania atmosferyczne

Poniżej stary (z 2005 r.) tekst jaki na ten temat puściłem kiedyś do lokalnej gazetki.

-----------------
    Bum, łup, trach fotografujemy burzę za oknem

Łup, trach, bum – większość z nas gdy usłyszy takie odgłosy dobiegające z nieba, zamyka szybko okna, wyłącza w domu co się da i wtulona w kącie pokoju czeka na zakończenie burzy. Tymczasem, to widowisko natury, żywy poligon doświadczalny fizyki, jest świetnym tematem do fotografii.

Nie namawiam tu nikogo, aby w czasie burzy wybiegał na zewnątrz ze sprzętem fotograficznym w poszukiwaniu ciekawego ujęcia, ale ... namawiam aby będąc w bezpiecznym miejscu obserwować burzę i próbować wykonać kilka ujęć.

Jak to zrobić?

Błyskawica uderza z ogromną prędkością. Osiąga tak dużą temperaturę, że powietrze w kanale przez który przemieszcza się ładunek elektryczny wyładowania, eksploduje dając ogłuszający huk.

Nie ma możliwości uchwycenia błyskawicy patrząc przez wizjer i czekając na błysk, a następnie wyzwalając migawkę. Trzeba do tematu podejść wykorzystując właściwości materiałów światłoczułych.

Potrzebne będą statyw, aparat w którym można elastycznie ustawiać czas naświetlania, dobra lokalizacja z widokiem na burzę i trochę szczęścia. Aparat zakładamy na statyw i tak przymykamy przysłonę aby czas naświetlania był jak najdłuższy (powiedzmy 30s) dajemy również korektę na na niedoświetlenie (powiedzmy o 1ev) następnie wykonujemy zdjęcie. Po naświetleniu robimy kolejne, kolejne ..., aż utrwalimy na kliszy rozbłysk błyskawicy.

Życzę powodzenia i wielu udanych zdjęć. Czerwiec szczególnie temu sprzyja.

Ireneusz Kapusta (2005)
    Załączone miniatury Załączone miniatury Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	800_burza01_189.jpg
Wyświetleń:	417
Rozmiar:	61,6 KB
ID:	1667  
    "Jeśli chcesz uniknąć krytyki - nic nie rób, nic nie mów, bądź nikim" (Elbert Hubbard)
    OM-D i OM1n: 12-50 Panas 20/1,7 OZ 50/1,8 OZ 135/3,5 vivitar 28/2,5 metz 54mz4i.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Wreszcie trafila sie burza w odpowiednim miejscu
    Dobrym patentem na polowanie z uzyciem sp510 jest tryb M na 15 sek/f2.8 + tryb seryjny + samowyzwalacz 2s + jakosc HQ - bedzie strzelal sam kilkanascie zdjec praktycznie bez przerw miedzy nimi

4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar grizz
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    164
    Moja galeria
    Błyskawice ok, otoczenia jednak średnie :/
    Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Mińsk Mazowiecki
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Niestety na otoczenie za oknem wplywu nie mam (linie nn, sn i 'piekny' szeregowiec po lewej), a wychodzenie na wyzej polozone punkty podczas burzy do najlepszych pomyslow nie nalezy. Ponizej wszystkie trafienia zlozone w gifa.
    4/3: E510, E410; m4/3: E-PM1

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    20
    Moja galeria
    pierwszy piorun cacy. u mnie wczoraj niestety waliło ze wszystkich stron i nie bardzo wiedziałem gdzie ustawić aparat ;p
    .