Chciałbym dokupić do mojego sp 550-UZ dodatkową lampę wyzwalaną fotocelą.
Czy taki zestaw będzie działać?, jaką lampę polecacie do 500 zł?
Chciałbym dokupić do mojego sp 550-UZ dodatkową lampę wyzwalaną fotocelą.
Czy taki zestaw będzie działać?, jaką lampę polecacie do 500 zł?
Jak Ci nie zależy na automatyce lampy i masz ochotę pomajstrować ręcznie przy robieniu fotek to może YN 560 w cenie około 300pln. Sam korzystam z YN 460 - dałem za nią, niecały rok temu, około 180pln. I planuję wymianę na YN 560 (bo w 460 brakuje mocy i uboga w ustawienia)
Ale do 500pln to i jakiegoś Metza (36/44) powinieneś dopaść na allegro. Trochę mniejsza GN ale za to automatyka działa...
LRU: #472938 | XMPP winnetou@jabster.pl
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting
E-30 + kilka gratów, brak talentu i światłowstręt
Zależy do czego potrzebna jest Ci lampa. Jeśli w domu, to śmiało możesz zrezygnować z automatyki i brać YN 460II (mocniejsza od 460) za ok. 200-220zł. YN 560 ma jeszcze większą LP (GN), ale wynika to głównie z posiadania zooma i podawania wartości dla 105mm, a nie 35mm, jak w 460.
Lampa jest mi głównie potrzebna do dużych pomieszczeń takich jak kościół, bo bardzo trudno zrobić w miarę dobre zdjęcie.
Przeważnie pierwszy plan jest przepalony od lampy, a drugi (5-10 m) niedoświetlony (tryb Auto). Próbowałem dyfuzora do lampy wbudowanej, który kierował światło na sufit, ale okazało się że tego światła jest za mało.
Może macie jakieś sugestie?
No to YN40II lub YN560 za niewielkie pieniądze (pierwsza około 200pln druga około 300pln). Obcykanie ręcznego ustawienia to kwestia 2-3 strzałów próbnych a potem już na czuja wychodzi![]()
LRU: #472938 | XMPP winnetou@jabster.pl
Hołmpejdż | Galerie | "Twórczość" || Free Image Hosting
E-30 + kilka gratów, brak talentu i światłowstręt
Dyfuzor do lampy wbudowanej kierujący światło na sufit - no to chyba zły pomysł.
Zbyt mała liczba przewodnia lampy wbudowanej by jej błysk po odbicu od sufitu dobrze oświetlił plan szczególnie w miejscach ciemnych, bez białego sufitu i z bardzo wysoko zawieszonym sufitem jak kościoły.
Lampa zewnętrzna to chyba jedyny pomysł i tu też ostrożnie bo i tego światła zabraknie strzelając w sufit wysoko położony.
Dlatego polecam dyfuzor na lampę zewnętrzną, przepuszczający część światła a część odbjając pod kontem.
Ustawiasz w góre i część wali w sufit rozświetlająć pomieszczenie a część na fotografowany obiekt.
Zaletą jest brak czerwonych oczu bo błysk jest oddalony od obiektywu i rozproszenie światła w róznych kierunkach czyli brak ostrych lini cieni.
Wadą jest spora strata światła szczególnie jeśli porównamy z strzelaniem na wprost.
uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ
OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń
Kanał YT ---------> Filmy promocyjne i reklamowe - Onyksfilm
Rozejrzyj się za używaną fl-36 , fl-36R...
XZ-2 , Fl-36R