"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Dałeś mi do myślenia.To co wyczytałem, potwierdziło moje podejrzenia.
Przejrzałem jeszcze raz mój dysk i stwierdziłem pewną prawidłowość:
ISO100- gain control- none
ISO200- gain control- low gain up
ISO400- gain control- high gain up
ISO1600- gain control- high gain up
Wróciłem do zdjęcia, które spowodowało moje zainteresowanie się tematem i ...
okazało się, że ISO było 400. Czyli wygląda na to, że aparat sam (programista) decyduje o wzmocnieniu sygnału z matrycy.
Podstawowa czułość to 100, dla tego nie ma żadnego wzmocnienia.
Dla 200, wzmocnienie jest małe a dla 400 i wyżej jest duże.
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
Też stwierdzam prawidłowość bo Gain to nic innego jak ISO.
Oznaczenie podbicia Gain (używanie najczęściej w kamerach w dB) jest odpowiednikiem ISO w fotografii.
Znacznik none czyli zero podbicia (0 dB)to jest najniższa czułość z jaką może pracować urzadzenie - w aparatach przeważnie ISO 100.
Wyższe ISO czyli wyższy Gain.
Jeśli ISO było na auto, to jego wartość zależy od programistów, jeśli ISO było manualnie ustawione to nie. (Tak samo gain).
ISO100- gain control- none
ISO200- gain control- low gain up
ISO400- gain control- high gain up
ISO1600- gain control- high gain up
Gain control jest tylko potwierdzeniem podbicia jakie zostało zastosowane przy odpowiednich ustawieniach ISO, tłumacząc więc otrzymujemy:
ISO100- podbicie zerowe (0dB)*
ISO200- lekkie podbicie (6dB)*
ISO400- mocne podbicie (12dB)*
ISO800- mocne podbicie (18dB)*
ISO1600- (bardzo) mocne podbicie (24dB)*
Gwiazdką oznaczyłem wartość Gain mniej więcej odpowiadające konkretnym wartością ISO. Są to wartośći uśrednione. Niektórzy producenci dają jeszcze wartośći pośrednie np. 3,9,15,21 dB
Wyjątkiem w oznaczaniu Gain względem ISO jest Canon, który dodaje wartości ujemne dla podbicia obniżonego. Występują modele aparatów tego producenta z możliwościa wybrania w specjalnym menu niższego ISO niż nominalne np (ISO 50) co w przypadku kamer tego producenta oznacza ujemny gain np. (-3 dB).
Reszta producentów oznacza podbicie gain od (0 dB) do zazwyczaj (24 dB), ale widziałęm też jakąś kamerę z możliwośćią podbicia (36dB) co jest pewnie odpowiednikiem ISO w granicach 6400 lub wyżej.
uʍoƿ-əƿɪsdn ƿəuɹnʇ uəəq sɐɥ ƿɿɹoʍ əɿoɥʍ ʎɯ əʞɪɿ ɿəəɟ ɪ
OnyksFilm.pl -----> Filmy promocyjne i reklamowe - Filmowanie Warszawa Płock Włocławek Toruń
Kanał YT ---------> Filmy promocyjne i reklamowe - Onyksfilm