Strona 6 z 13 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 124

Wątek: Jaką lustrzankę polecacie !!!

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Dzuiko
    Mieszka w
    (z)Dolny Śląsk
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria

Odp: Jaką lustrzankę polecacie !!!

Ale z drugiej strony, czyż nie fajnie jest poczuć się w niszowym, elitarnym gronie ? Wszędzie tylko C i N, C i N.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Nie kupuj żadnej lustrzanki Olympusa. Nie że są złe, ale skoro Olympus zaprzestał ich produkcji to raczej nie ma sensu się ładować w ten system?
    Jeśli Olympus to któryś PEN, to już sensowny wybór.

Jeśli jednak lustrzanka to moje propozycje:

1) Nikon D5100 - chyba najlepszy obrazek w tej chwili, do tego ciekawa oferta optyki.
    18-105 VR, 70-300VR, 50 1.8 AF-S, 35 1.8 AF-S, 10-24 AF-S, przyzwoite lampy SB-600 i SB-700.
    Oczywiście nie musisz tego kupować od razu, ale jest spory wybór i nie ma problemu żeby coś kupić na rynku wtórnym.

2) Canon 1100D lub 600D, szczególnie ten drugi z uwagi na bezprzewodowe sterowanie lampami.
    Z optyką dla amatora jest IMHO gorzej niż u Nikona.
    18-135IS, 70-300 IS USM - gorszy niż Nikona, 35 2.0, 50 1.8 - badziewna budowa, ale optycznie daje radę, 10-22 USM, lampa 430EX II, mimo wszystko da się obkupić odpowiednio i większego problemu nie ma. Rynek używanych też bogaty, moze nawet bogatszy niż Nikona.
    Fajny obiektyw 55-250 IS, szkoda że bez USM.

3) Sony A580 lub A55 jeśli więcej chcesz filmować. Przyzwoite aparaty, przy czym A55 ma wizjer elektroniczny i wszystkie następne też będą z EVF.
    Miałem na wyjeździe A55 i ten wizjer jest bardzo fajny. Oczywiście ma wady ale zalety przeważają w moim przypadku.

A580 ma świetną jakość obrazka, A55 z uwagi na stałe lustro minimalnie gorszą.

Optyka dla amatora ciekawa: 16-105 lub 16-80 - dość drogie (choć ostatnio używane da się kupić dość tanio), ale bardzo fajne zoomy, lepsze optycznie od konkurentów Nikona i Canona. 70-300G dobry (lepszy niż Canon, porównywalny z Nikonem) ale też drogi. 50 1.8 - niestety tylko do APS-C, 35 1.8 - fajne optycznie.
    75-300 - katastrofa, 55-200 i 11-18 - takie se, ale to rebrandowane Tamrony lepiej kupić wersję Tamrona (szczególnie 11-18 który z napisem Sony jest absurdalnie drogi), całkiem fajna lampa HVL-42.
    Każda lustrzanka Sony ma możliwość bezprzewodowego sterowania lampami co daje fajne możliwości.
    Rynek wtórny dużo biedniejszy niż Canona czy Nikona.
    Dla pasjonatów - można podpinać stare szkła AF Minolty - czasem to świetna optyka choćby 28-135, czy 70-210/4.0. Ale to trzeba czasem trochę pobawić się w polowanie.

4) Pentax k-r fajna lustrzanka, fajne kity, ale jeśli będziesz chciał kupić coś lepszego to jest strasznie drogie. Jeśli chcesz poprzestać na kitach to dobry wybór, jeśli nie to ja szukałbym gdzie indziej - chyba że doskonale orientujesz się w ofercie Pentaxa, cenach i dostępności szkieł.
    Często jest tak że niezależni producenci nie wypuszczają wersji dla Pentaxa, albo robią to znacznie później.

Osobiście skłaniałbym się ku Nikonowi D5100, w drugiej kolejności chyba jednak Sony A55, ewentualnie któryś Canon.
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi
    Mieszka w
    RP
    Siła reputacji
    36
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    Nie kupuj żadnej lustrzanki Olympusa. Nie że są złe, ale skoro Olympus zaprzestał ich produkcji to raczej nie ma sensu się ładować w ten system?
    A ja powiem przekornie - kupuj, kupuj, jak najbardziej kupuj ... tyle, że używane.

Zerkaj na tutejszą giełdę i wybieraj i przebieraj ...
    Ot co widzę - np.: Sigma 30mm/1.4 za 1000zł, do tego byle jaki korpus od E-1, E-300 począwszy i masz za 1500zł doskonały zestaw.
    Chwila cierpliwości i masz 14-54mm/2.8-3.5 poniżej 1000zł, lub 11-22mm/2.8-3.5 za nieco ponad 1000zł, lub 50mm/2.0 za podobne pieniądze.
    A teraz zadanie domowe zobacz w jakiej cenie są adekwatne do ww. obiektywy innych marek.

| OlyJedi
    Mieszka w
    śląsk
    Siła reputacji
    135
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez tymczasowy_ Zobacz posta
    A ja powiem przekornie - kupuj, kupuj, jak najbardziej kupuj ... tyle, że używane.
    Ewentualnie tak. Ale świadomie i pamiętając że lustrzankowy system 4/3 został de facto porzucony przez producenta.

W 4/3 da się też skompletować świetny zestaw który da olbrzymie możliwości.

E-620, E-520, do tego 14-54 lub drożej, ale ciekawiej 12-60 SWD. Telezoom to 40-150 w dowolnej wersji lub duży, ale bardzo fajny 50-200 z lub bez SWD.
    11-22 dla mnie ma mały sens od kiedy istnieje 12-60. 9-18 jako ultraszeroki i 50/2 jako macro/portret w jednym.
    Lampa FL-36R (koniecznie R bo taką można sterować bezprzewodowo)

Brakuje tak na prawdę jasnej stałki w okolicach 25mm 1.4, tzn jest leica, ale bardzo rzadko bywa do kupienia i ma IMHO chorą cenę. Ewentualnie można w tym celu użyć Sigmy 30 1.4

W praktyce od pewnego czasu jakość obrazka z każdego korpusu jest już na tyle dobra że o wyborze decydować mogą osobiste preferencje i dostępność optyki.
    Ostatnio edytowane przez MAF ; 22.11.11 o 14:32
    Zapraszam do albumu i galerii

| OlyJedi Awatar brudnyhary
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

Banned Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Dzuiko Zobacz posta
    Ale z drugiej strony, czyż nie fajnie jest poczuć się w niszowym, elitarnym gronie ? Wszędzie tylko C i N, C i N.
    no pewnie szczególnie gdy jest się akredytowanym na koncercie, a każdy patrzy na mnie jak na kosmitę i co ja mam za broń

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez MAF Zobacz posta
    W praktyce od pewnego czasu jakość obrazka z każdego korpusu jest już na tyle dobra że o decydować mogą osobiste preferencje i dostępność optyki.
    bardzo madre stwierdzenie , jakby dodac do tego ze to fotograf robi zdjecie a nie sam aparat to byla by sentencja roku

normalnie masz plusa za to

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    242
    Moja galeria

Prędzej sam aparat zrobi zdjęcie, niż fotograf bez aparatu
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

| OlyJedi Awatar brudnyhary
    Mieszka w
    warszawa
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

no tak bo czym innym jak c i n zdjęcia na koncercie nie zrobisz

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez brudnyhary Zobacz posta
    no tak bo czym innym jak c i n zdjęcia na koncercie nie zrobisz
    Widzisz, cały dowcip w tym, że ci goście to najczęściej wieloletni fotoreporterzy agencyjni. Robiąc kilkadziesiąt imprez miesięcznie, nie tylko koncertów, żaden nie będzie się podniecał bycia w elitarnym klubie na O. Po prostu pracują sprzętem, który do tych zadań najlepiej się nadaje.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia