Ale z drugiej strony, czyż nie fajnie jest poczuć się w niszowym, elitarnym gronie ? Wszędzie tylko C i N, C i N.
Ale z drugiej strony, czyż nie fajnie jest poczuć się w niszowym, elitarnym gronie ? Wszędzie tylko C i N, C i N.
Nie kupuj żadnej lustrzanki Olympusa. Nie że są złe, ale skoro Olympus zaprzestał ich produkcji to raczej nie ma sensu się ładować w ten system?
Jeśli Olympus to któryś PEN, to już sensowny wybór.
Jeśli jednak lustrzanka to moje propozycje:
1) Nikon D5100 - chyba najlepszy obrazek w tej chwili, do tego ciekawa oferta optyki.
18-105 VR, 70-300VR, 50 1.8 AF-S, 35 1.8 AF-S, 10-24 AF-S, przyzwoite lampy SB-600 i SB-700.
Oczywiście nie musisz tego kupować od razu, ale jest spory wybór i nie ma problemu żeby coś kupić na rynku wtórnym.
2) Canon 1100D lub 600D, szczególnie ten drugi z uwagi na bezprzewodowe sterowanie lampami.
Z optyką dla amatora jest IMHO gorzej niż u Nikona.
18-135IS, 70-300 IS USM - gorszy niż Nikona, 35 2.0, 50 1.8 - badziewna budowa, ale optycznie daje radę, 10-22 USM, lampa 430EX II, mimo wszystko da się obkupić odpowiednio i większego problemu nie ma. Rynek używanych też bogaty, moze nawet bogatszy niż Nikona.
Fajny obiektyw 55-250 IS, szkoda że bez USM.
3) Sony A580 lub A55 jeśli więcej chcesz filmować. Przyzwoite aparaty, przy czym A55 ma wizjer elektroniczny i wszystkie następne też będą z EVF.
Miałem na wyjeździe A55 i ten wizjer jest bardzo fajny. Oczywiście ma wady ale zalety przeważają w moim przypadku.
A580 ma świetną jakość obrazka, A55 z uwagi na stałe lustro minimalnie gorszą.
Optyka dla amatora ciekawa: 16-105 lub 16-80 - dość drogie (choć ostatnio używane da się kupić dość tanio), ale bardzo fajne zoomy, lepsze optycznie od konkurentów Nikona i Canona. 70-300G dobry (lepszy niż Canon, porównywalny z Nikonem) ale też drogi. 50 1.8 - niestety tylko do APS-C, 35 1.8 - fajne optycznie.
75-300 - katastrofa, 55-200 i 11-18 - takie se, ale to rebrandowane Tamrony lepiej kupić wersję Tamrona (szczególnie 11-18 który z napisem Sony jest absurdalnie drogi), całkiem fajna lampa HVL-42.
Każda lustrzanka Sony ma możliwość bezprzewodowego sterowania lampami co daje fajne możliwości.
Rynek wtórny dużo biedniejszy niż Canona czy Nikona.
Dla pasjonatów - można podpinać stare szkła AF Minolty - czasem to świetna optyka choćby 28-135, czy 70-210/4.0. Ale to trzeba czasem trochę pobawić się w polowanie.
4) Pentax k-r fajna lustrzanka, fajne kity, ale jeśli będziesz chciał kupić coś lepszego to jest strasznie drogie. Jeśli chcesz poprzestać na kitach to dobry wybór, jeśli nie to ja szukałbym gdzie indziej - chyba że doskonale orientujesz się w ofercie Pentaxa, cenach i dostępności szkieł.
Często jest tak że niezależni producenci nie wypuszczają wersji dla Pentaxa, albo robią to znacznie później.
Osobiście skłaniałbym się ku Nikonowi D5100, w drugiej kolejności chyba jednak Sony A55, ewentualnie któryś Canon.
A ja powiem przekornie - kupuj, kupuj, jak najbardziej kupuj ... tyle, że używane.
Zerkaj na tutejszą giełdę i wybieraj i przebieraj ...
Ot co widzę - np.: Sigma 30mm/1.4 za 1000zł, do tego byle jaki korpus od E-1, E-300 począwszy i masz za 1500zł doskonały zestaw.
Chwila cierpliwości i masz 14-54mm/2.8-3.5 poniżej 1000zł, lub 11-22mm/2.8-3.5 za nieco ponad 1000zł, lub 50mm/2.0 za podobne pieniądze.
A teraz zadanie domowe zobacz w jakiej cenie są adekwatne do ww. obiektywy innych marek.
Ewentualnie tak. Ale świadomie i pamiętając że lustrzankowy system 4/3 został de facto porzucony przez producenta.
W 4/3 da się też skompletować świetny zestaw który da olbrzymie możliwości.
E-620, E-520, do tego 14-54 lub drożej, ale ciekawiej 12-60 SWD. Telezoom to 40-150 w dowolnej wersji lub duży, ale bardzo fajny 50-200 z lub bez SWD.
11-22 dla mnie ma mały sens od kiedy istnieje 12-60. 9-18 jako ultraszeroki i 50/2 jako macro/portret w jednym.
Lampa FL-36R (koniecznie R bo taką można sterować bezprzewodowo)
Brakuje tak na prawdę jasnej stałki w okolicach 25mm 1.4, tzn jest leica, ale bardzo rzadko bywa do kupienia i ma IMHO chorą cenę. Ewentualnie można w tym celu użyć Sigmy 30 1.4
W praktyce od pewnego czasu jakość obrazka z każdego korpusu jest już na tyle dobra że o wyborze decydować mogą osobiste preferencje i dostępność optyki.
weź mój komplethttp://allegro.pl/e-520-dual-kit-35m...929209897.html
Prędzej sam aparat zrobi zdjęcie, niż fotograf bez aparatu![]()
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
no tak bo czym innym jak c i n zdjęcia na koncercie nie zrobisz![]()
Widzisz, cały dowcip w tym, że ci goście to najczęściej wieloletni fotoreporterzy agencyjni. Robiąc kilkadziesiąt imprez miesięcznie, nie tylko koncertów, żaden nie będzie się podniecał bycia w elitarnym klubie na O. Po prostu pracują sprzętem, który do tych zadań najlepiej się nadaje.
Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011
[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]
BernArt - Moje zdjęcia