Strona 2 z 6 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 53

Wątek: Migawki z Hurghady

| OlyJedi Awatar mynameisnobody
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Odp: Migawki z Hurghady

Mysl- nie przeszkadzam.
    Na tym forum (jak na kazdym innym zreszta) pieprzy sie o przyslowiowej ***** Maryni (pozdrawiam przy okazji Marynie), wiec uwazam ze pod takimi fotografiami opis bylby do przelkniecia nawet dla Ciebie.
    Chyba ze jest wrecz przeciwnie to przepraszam.
    Poczytajmy o rekawiczkach bez palcow czy innych pieskach do adopcji.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 18.11.11 o 18:43

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Mysl- nie przeszkadzam.
    Na tym forum (jak na kazdym innym zreszta) pieprzy sie o przyslowiowej ***** Maryni (pozdrawiam przy okazji Marynie), wiec uwazam ze pod takimi fotografiami opis bylby do przelkniecia nawet dla Ciebie.
    Chyba ze jest wrecz przeciwnie to przepraszam.
    Poczytajmy o rekawiczkach bez palcow czy innych pieskach do adopcji.
    No to teraz jestem pewien,ze sie zgadzamy.

O te pośladki Ci chodzi?

Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Dobra -koniec. To miejsce dla autora migawek z Hurghady.
    Poki co to nie wiem nawet gdzie Hurghady lezy -brak opisu

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

To jest jedno z tych wydzielonych miast-hoteli dla turystów w Egipcie na Synaju utworzonych i administrowanych przez tamtejszą armię.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez mynameisnobody Zobacz posta
    Poki co to nie wiem nawet gdzie Hurghady lezy -brak opisu
    Z tego co pamietam to miescina w Egipcie(bylem przed laty,jak turystow nie bylo)

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez maniek7103 Zobacz posta
    Witam serdecznie. Za oknem już szaro i zimno, więc wrzucam kilka zdjęć z włóczęgi po Hurghadzie.
    Absolutnie nie zgadzam się z APZ. Zalogowałam się specjalnie żeby cios powiedzieć o tych fotkach a potem przeczytałam komentarz APZ-a i cóż mogę powiedzieć? Ano to, ze mam odmienne zdanie i moje zdanie pokrywa się bardziej ze zdaniem "myname...."
    Każdy lubi co innego, jeden pływać a niejeden pływać nie umie za to świetnie skacze ze spadochronem i tak samo jest ze zdjęciami. Jeden szuka dziury w całym i "specjalizuje" się w jednym temacie i zostaje jurorem a inny zwyczajnie ogląda i szuka tego co do niego gada. Jednemu podoba się pejzazyk bez szumu i wysycony kolorami na maksa a inny od zdjęcia oczekuje, ze się czegoś dowie, nauczy, coś go zainspiruje albo mnóstwo innych rzeczy....
    Te zdjęcie leża w sumie technicznie, ale za to mają mnóstwo treści, każde z osobna i wszystkie razem. Opis byłby niegłupi, chociaż i bez opicu można wiele wniosków wyciągnąć patrząc na te fotki, obojętnie czy na zaniedbanego wychodzonego konia, czy na rolę mężczyzny i kobiety w codziennym życiu w tym mieście....
    Nie żałuje ani chwili poświęconej na oglądanie tych zdjęć i niektóre zostaną w mojej pamięci na dłużej.
    Migawki nie było szkoda!!!!!
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Siła reputacji
    24
    Moja galeria

...a jednak sie kreci! Bo juz zaczynalem myslec ze to pewna dzielnica w Berlinie ...
    I juz zaczyna byc ciekawie- autor: szansa!
    jak masz jakas wlasna strone z tymi fotami to chetnie poczytam.
    Ostatnio edytowane przez mynameisnobody ; 18.11.11 o 19:07

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    179
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    Te zdjęcie leża w sumie technicznie, ale za to mają mnóstwo treści, każde z osobna i wszystkie razem. Opis byłby niegłupi, chociaż i bez opicu można wiele wniosków wyciągnąć patrząc na te fotki, obojętnie czy na zaniedbanego wychodzonego konia, czy na rolę mężczyzny i kobiety w codziennym życiu w tym mieście....
    Nie żałuje ani chwili poświęconej na oglądanie tych zdjęć i niektóre zostaną w mojej pamięci na dłużej.
    I tu jest pies pogrzebany.Jestesmy w dziale Ocena zdjec.Nie jestesmy w dziale podrozniczo przygodowym.Pewnie procz tego z koniem to tak jak przedpiszca pisal mozna takie fotki w arabskiej dzielnicy Berlina zrobic.
    Mz Skoro juz jedziemy i mamy ze saba aparat,to na forum fotograficznym pokazujmy takie fotki,zeby nawet tubylcy zeza ze zdziwienia dostali patrzac na nie.
    A skoro chcemy sie pochwalic pstrykami i ratowac je opisem typu :rzucilem sie pod kola i zatrzymalem autobus,zeby wam konia sfocic jak ogon zadziera,to moze w innym dziale-Co?
    Nie moja migawka nie ja decyduje czy ona warta otwarcia byla czy nie.Swojej bym nie otwieral.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    Absolutnie nie zgadzam się z APZ. Zalogowałam się specjalnie żeby cios powiedzieć o tych fotkach a potem przeczytałam komentarz APZ-a i cóż mogę powiedzieć? Ano to, ze mam odmienne zdanie i moje zdanie pokrywa się bardziej ze zdaniem "myname...."
    Każdy lubi co innego, jeden pływać a niejeden pływać nie umie za to świetnie skacze ze spadochronem i tak samo jest ze zdjęciami. Jeden szuka dziury w całym i "specjalizuje" się w jednym temacie i zostaje jurorem a inny zwyczajnie ogląda i szuka tego co do niego gada. Jednemu podoba się pejzazyk bez szumu i wysycony kolorami na maksa a inny od zdjęcia oczekuje, ze się czegoś dowie, nauczy, coś go zainspiruje albo mnóstwo innych rzeczy....

Jarmana - Ciesz się tymi zdjęciami do woli, ja nie mam nic przeciwko temu, więcej cieszę się ,że komuś się podobają i poprawiają samopoczucie nawet zmuszają do akcji w proteście. Niewiele moim zdaniem wnoszą klacz po oddaniu moczu? puszczeniu bąka?, wsiadanie na motocykl, czy drugi kram z kurami , gdzie dwie panie patrzą każda w swoją a stronę i tak naprawdę nie wiadomo o czym ta opowieść.

To , że robię kiepskie pejzażyki "wysycone kolorami na maksa", nie oznacza, że nie wolno mi patrzeć i artykułować moich odczuć.

Pogrupowanie i sensowna narracji trochę by temat przypudrowały i może uporządkowały by pierwszą wrzutkę trochę.
    PO co mieszać portret uliczny i morski obrazek. Powstaje wrażenie chaosu.
    Podoba mi się portret dziewczynki choć zrobiony wbrew zasadom, Ciekawie wygląda drugi portret uliczny, Oba zbyt dużą GO i zbyt wyraźny plan daleki.

Pozdrawiam AP.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 18.11.11 o 19:52
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi
    Mieszka w
    Tczew
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Dziękuję za cenne uwagi i spostrzeżenia. Nie ukrywam, że zamieszczałem zdjęcia pierwszy raz i popełniłem błędy. W rzeczywistości zdjęcia ( na moim monitorze ) oraz odbitki wygladają poprawnie. Postaram sie popracować nad tym. Niemniej jednak wybór wątku w którym zamieszczam zdjęcia pozostawiam sobie. Poddałem sie ocenie bo na nią liczyłem.
    Hurghada jest miastem w Egipcie - w Afryce, a nie na półwyspie Synaj ( tam jest Sharm El Sheikh - też byłem, a od pewnego czasu również Taba). Hurghada nie jest "sztucznym" tworem stworzonym dla turystów. Powstała z rozrastającej się wioski rybackiej. Od kilkunastu lat rozrasta się bardzo szybko na bardzo dużym terenie ( wzdłuż morza Czerwonego ). Jednak jest stara część Hurghady, w której toczy sie zwykłe życie zwykłych ludzi. Nie zachwycają mnie luksusowe hotele, nowoczesne budynki i cały ten splendor. Planując wakacje szukaliśmy hotelu jak najbliżej starej części Hurghady, co dało nam możliwość codziennego przebywania wśród jej mieszkańców, włóczenia się po "ich" uliczkach i bazarach. Dla nas była to namiastka Kairu.
    Zamieściłem te zdjęcia, żeby pokazać życie jakie toczy się na ulicach Egiptu. Jego odmienność, kontrasty i smaki.
    Co do zdjęć - robienie zdjęć na suku ( targu) i i bocznych uliczkach, na których byliśmy jedynymi turystami jest trudniejsze niż przypuszczałem. Wszystkie zdjęcia ( oprócz serfera ) zrobiłem bez przykładania aparatu do oka. Przyłożenie aparatu do oka wiązało sie z nerwowym i nienaturalnym zachowaniem Egipcjan oraz rządaniem "bakszyszu". Nie szukałem sztucznych, pozowanych sytuacji. Osoby znajdujące się na zdjęciach nie wiedzą, że na nich są.
    Cieszę się, że udało mi się zrobić te zdjęcia i to w taki sposób.
    Co do światła-niestety uliczki są wąskie i jedynymi godzinami, w których dochodzi do nich słońce to godziny południowe. Wiem co to są złote godziny, ale to tym razem nie było to dla mnie najważniejsze.
    Co do opisu - nie zamierzałem i nie zamierzam dorabiać ideologii do zdjęć. Są to zdjęcia przedstawiające życie toczące się na ulicach Hurghady oraz jej mieszkańców.
    Cieszę się, że są osoby, którym spodobały się te zdjęcia. Zamierzam dodać kolejne, jednak lepszej jakości wraz z krótkim opisem.
    Ps. Jedni widzą sens w fotografowaniu zadbanych koni arabskich, a inni poranionych i wychudzonych.
    Pozdrawiam Mariusz.