Przy f/4 można spokojnie ostrzyć, tak samo f/5.6 a nawet f/8. Przynajmniej mi przy macro to nie sprawiało problemu.
Panasonic 20/1.7 jest bardzo fajny, warto go mieć. Wyraźnie lepszy od 17/2.8 i jaśniejszy.
Przy f/4 można spokojnie ostrzyć, tak samo f/5.6 a nawet f/8. Przynajmniej mi przy macro to nie sprawiało problemu.
Panasonic 20/1.7 jest bardzo fajny, warto go mieć. Wyraźnie lepszy od 17/2.8 i jaśniejszy.
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
Tak sobie do E-PL3 założyłem Heliosa i zrobiłem sampla przy f 2,0. W sumie najtrudniej bo każde drgnięcie i obiekt ucieka z GO.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Niedawno kupiłem Jupitera 200 mm, po podpięciu do E-PL3 wygląda to tak (robione małpką syna):
Pierwsze próby może nie powalają:
I Jowisz z czterema księżycami - raczej należy się domyślić
Ale chodzi o to, że łapanie ostrości było naprawdę bardzo łatwe, którym to stwierdzeniem potwierdzam wcześniejsze opinie.
"Fotografia jest jak seks - jak nie ma w niej uczucia, to technika niewiele pomoże"
Jeśli chodzi o ustawianie ostrości to jest dużo lepiej niż w lustrzance ponieważ obraz (wraz z przymykaniem przysłony) jest rozjaśniany.
W lustrzance możesz o tym zapomnieć, no chyba, że w live view.
Nigdy się nie tłumacz – przyjaciele tego nie potrzebują, a wrogowie i tak nie uwierzą.
Mark Twain
Jak to rozumieć? W jaki sposób rozjaśniany? Skąd aparat wie, że ja przymykam przesłonę?
Widzę, że jest lepiej niż myślałem. Fajnie. Teraz tylko przekonać się do wyboru albo E-P3 albo E-PL3 i zacząć zabawę.
Waszym zdaniem czym mogą się różnić adaptery od drogich producentów (jak ze strony http://www.cameraquest.com/adp_micro_43_fd.htm) od tych tańszych, dostępnych na allegro? Pomijam jakość wykończenia. Chodzi mi raczej o funkcje.
P.
---------- Post dodany o 23:07 ---------- Poprzedni post był o 23:04 ----------
Ten Jowisz jest niezły. Faktycznie widać księżyce. Saturna upolowałeś? Ciekawym pierścieni.
Czy Jupiter fabrycznie miał tą obejmę na statyw czy to własny patent?
P.
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb
www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb