Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 17 z 17

Wątek: E-510 vs E-520 czasy naświetlania (E1, E30) - duże różnice z czego to wynika ??

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Odp: E-510 vs E-520 czasy naświetlania (E1, E30) - duże różnice z czego to wynika ??

Powiem szczerze, że nie wiem czy i wymiana na E-30 ma sens. Pomimo możliwości kalibracji AF to daleko mu do tego, co uzyskuje z 510. Zwłaszcza przy szerokim koncie nawet regulacja nie pomaga na 100% cały czas jest lekki FF a stara 510 na wszystkich szkiełkach ostrzy w punkt czy to tele czy szeroki !!! Nawet macro jak ktoś się uprze może robić z AF. W E-30 każdy obiektyw trzeba było regulować i to różne efekty się uzyskuje. A ostrzy różnie zależnie od odległości obiektu od obiektywu :/ Normalnie może bym się nie czepiał ale kiedy porównam z tym co uzyskuje z 510 to nie mogę się nadziwić.
    Dziwne te puszki Olka 

Chciałem wymienić 510 dlatego że już ma spory przebieg i czas nabyć coś nowego ale chyba będę używał aż padnie.

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Odp: E-510 vs E-520 czasy naświetlania (E1, E30) - duże różnice z czego to wynika ??

Fiozo może masz e-30 do bani i serwis potrzebny. Ale weź na aledrogo jakieś e-10 e-20 znajdź, kup, używaj i nie będziesz musiał zmieniać obiektywów

Albo w xzeta zainwestuj bo ma lepsze światło i jest zachwalany
    zZz

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Tak wiem, że lekko marudzę, ale jak się wydaje te paręset zł na puszkę to też się czegoś w zamian oczekuje :P
    Najgorzej, że też mam duże "łapy" chyba? i te nowe małe chińskie zabaweczki (micro 4/3) jakoś mi nie leżą w dłoni
    Kiedyś miałem Olka chyba C-2100UZ ciut słabszy niż E-10 i E-20 i pomimo że to były tylko 2MPix byłem z niego mega zadowolony, bo fotki, które nim zrobiłem nadal wyglądają super
    I to on zadecydował, że nadal zostałem przy Olku
    Już nie marudzę kończę pracę i idę testować
    Ostatnio edytowane przez Fiozo ; 15.11.11 o 16:26

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Fiozo Zobacz posta
    Witam,

Pytanie czy aż tak różnią się te puszki oprogramowaniem?? Matryce w E-510 jak i E-520 chyba są identyczne? Wiec pozostaje tylko oprogramowanie? Ktoś to już sprawdzał?
    Może wydaje się że się czepiam, ale E-510 z kitowym obiektywem produkuje ostrzejsze fotki i z krótszymi czasami niż E-520 z 14-54 Chciałem zmienić wysłużone E-510 i mam teraz problem

Pozdrawiam Jarek
    Witam !

Jezeli tendecje roznic naswietlania da sie ustalic miedzy aparatami to nanosisz odpowiednie korekcje na puszcze i
    uzyskujesz odpowiednia ekspozycje.

Ogolnie... Nie warto zamieniac E-510 na E-520.

Jak lubisz lustrzanki to Fajnie chodzi E-620 i E-30.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Jpegi mogą wyjść różne. Tak, jak producent sobie wymyślił, tak będą wyglądać. Skup się na rawach, ale nie wołaj ich w OV ani OS, po oprogramowanie Olka wywołuje rawy tak, aby wyglądały jak jpegi prosto z puszki. Gradacja jest ok, powinna być normalna.

Jeśli wywołasz rawy w ACR, pozwalając mu przyjąć domyślne ustawienia, zdjęcia powinny być mniej więcej podobne. Jeśli zignorujesz domyślne ustawienia i wszystko wyzerujesz lub użyjesz np. RawTherapee, to zdjęcia z E-30 będą o około 0,7-1 EV ciemniejsze, niż z E-510 i E-1. E-520 nie sprawdzałem, ale całkiem możliwe, że będzie podobnie, jak w E-30.

OK zrobiłem test tak jak wcześniej pisałeś, czyli te same manualne ustawienia dla obu puszek i faktycznie oba zdjęcia wyglądają bardzo podobnie (różnią się jedynie lekko odcieniami kolorów), tak samo ich histogramy są prawie bliźniacze (sprawdzałem w Olympus Master). ACR nie używam, więc tego nie sprawdziłem, ale myślę, że test na manualnych ustawieniach już mi sporo wyjaśnił.

ISO 100 E-30 AUTO

ISO 100 E-30 Ustawienia ręczne takie same jak w E-510

ISO 100 E-510

Później sprawdziłem dla tej samej sceny obie puszki w trybie priorytetu przesłony pozwalając im samym ustawić czasy naświetlania i faktycznie wyszło tak jak pisałem wcześniej różnica około 0,7 EV dłużej naświetla E-30. Zdjęcie z E-30 w jasnych partiach jest lekko przepalone (widać na kostce biały kolor w środku i żółte które wyglądają jak białe), natomiast histogram wygląda ok. Dla E-510 zdjęcie wygląda ok a histogram pokazuje lekkie niedoświetlenie.

Nie wiem też czy Cię dobrze zrozumiałem bo napisałeś że jeśli użyję RawTherapee, to zdjęcie z E-30 będą o około 0,7-1 EV ciemniejsze niż z E-510? Bo u mnie jest dokładnie odwrotnie są jaśniejsze.
    Pomijając już te niuanse puszek to pytanie do tych co używają na co dzień E-30 korygujecie często czasy ekspozycji czy tylko jak wyraźnie widać że zachodzi taka potrzeba? Do tej pory nie zwracałem na to uwagi tak jak puszka dobrała tak było ok. czasem najwyżej w OM2 korygowałem na +0,3 EV sporadycznie 0,7 jak zdjęcie było za Ciemne. Tu wygląda że na starcie mogę albo i powinienem ustawić korekcję na -0,7.
    Obie puszki testowałem na 14-54 v.2
    Ostatnio edytowane przez Fiozo ; 16.11.11 o 00:23

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

OK zrobiłem test tak jak wcześniej pisałeś, czyli te same manualne ustawienia dla obu puszek i faktycznie oba zdjęcia wyglądają bardzo podobnie (różnią się jedynie lekko odcieniami kolorów), tak samo ich histogramy są prawie bliźniacze (sprawdzałem w Olympus Master).
    A więc chodzi o różnice w działaniu światłomierza. Jeśli ustawisz te same parametry ekspozycji, wszystko jest ok. Dopiero wtedy, gdy do boju wchodzi światłomierz, dyktujący ustawienia w trybach automatycznych i półautomatycznych, zdjęcia się różnią. Światłomierze w obu tych aparatach najwyraźniej działają inaczej.

Później sprawdziłem dla tej samej sceny obie puszki w trybie priorytetu przesłony pozwalając im samym ustawić czasy naświetlania i faktycznie wyszło tak jak pisałem wcześniej różnica około 0,7 EV dłużej naświetla E-30. Zdjęcie z E-30 w jasnych partiach jest lekko przepalone (widać na kostce biały kolor w środku i żółte które wyglądają jak białe), natomiast histogram wygląda ok. Dla E-510 zdjęcie wygląda ok a histogram pokazuje lekkie niedoświetlenie.
    Światłomierz, na 100%.

Nie wiem też czy Cię dobrze zrozumiałem bo napisałeś że jeśli użyję RawTherapee, to zdjęcie z E-30 będą o około 0,7-1 EV ciemniejsze niż z E-510? Bo u mnie jest dokładnie odwrotnie są jaśniejsze.
    Mówiłem o tych samych parametrach ekspozycji. U Ciebie jest odwrotnie, bo światłomierze w obu tych aparatach dobierają różne parametry.

Pomijając już te niuanse puszek to pytanie do tych co używają na co dzień E-30 korygujecie często czasy ekspozycji czy tylko jak wyraźnie widać że zachodzi taka potrzeba?
    Miałem E-30, używałem go przez 1,5 roku. Ja generalnie często korzystam z korekcji ekspozycji, bo jeszcze nie miałem w rękach takiego aparatu, w którym praca światłomierza w pełni by mnie satysfakcjonowała. Ale w E-30 nie musiałem korygować ekspozycji częściej, niż w innych puszkach.

Do tej pory nie zwracałem na to uwagi tak jak puszka dobrała tak było ok. czasem najwyżej w OM2 korygowałem na +0,3 EV sporadycznie 0,7 jak zdjęcie było za Ciemne. Tu wygląda że na starcie mogę albo i powinienem ustawić korekcję na -0,7.
    Obie puszki testowałem na 14-54 v.2
    Jeśli używasz pomiaru matrycowego, tak jak ja, musisz go dobrze poznać. Sprawdzić, jak wrażliwy jest na światła, przy jak dużym jasnym obszarze kadru zaczyna uwzględniać światła w pomiarze ekspozycji itp. Wtedy już przed zrobieniem zdjęcia będziesz wiedział, jaką mniej więcej korektę ustawić.

A jeśli dojdziesz do wniosku, że światłomierz notorycznie prześwietla zdjęcia o jakąś stałą wartość EV, to w menu możesz sobie ustawić stałą korektę światłomierza niezależną od chwilowych ustawień kompensacji ekspozycji. Można tam skorygować światłomierz z dokładnością do +/- 1/6 EV.

[edit]
    A tak swoją drogą, to środkowe zdjęcie, które zamieściłeś, jest o około 0,5-0,7 ciemniejsze, niż te dolne. Czyli tak, jak pisałem. E-30 ma niższe rzeczywiste czułości na poszczególnych wartościach ISO, więc przy tych samych parametrach zdjęcia z niego będą ciemniejsze, pod warunkiem, że nie skoryguje ich wołarka (ACR i oprogramowanie Olka korygują z automatu).
    Ostatnio edytowane przez epicure ; 16.11.11 o 00:42
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Sprawdzę jeszcze w świetle dziennym i zobaczę, co jest, ale chyba te E-30 już zostanie u mnie Idealnie leży w ręku a z 14-54 wyważenie jest perfekcyjne
    Zrobiłem sobie jeszcze test z wbudowaną lampa, (choć, na co dzień jej nie używam, ale z ciekawości) i tu sytuacja już jest odwrotna E-30 naświetla ok natomiast w E-510 zawsze musiałem wzmocnić błysk o jakieś 0,3-0,7 żeby było ok. Jutro pobawię się z FL-36.
    Wygląda na to, że jest tak jak piszesz i muszę się po prostu poznać z nowym sprzętem

Co do ostrzenia pobawiłem się z Focus test chart V2.00 i już ostrzy w punk Choć prawie wszystkie obiektywy na szerokim kącie musiałem ustawić na +3 do +4 w tele jest ok. W E-510 nie miałem takich problemów, ale w sumie raz ustawić nie boli A lepiej mieć taką opcję niż się martwić.

Pozdrawiam i jeszcze raz dzieki za pomoc