YN460II też można trzymać na sankach aparatu.
Zalety trzymania lampy poza aparatem jest taka, że możesz oświetlić obiekt bardziej z boku, z góry czy jak się Tobie podoba

YN460II też można trzymać na sankach aparatu.
Zalety trzymania lampy poza aparatem jest taka, że możesz oświetlić obiekt bardziej z boku, z góry czy jak się Tobie podoba
"Bez muzyki życie byłoby pomyłką." ~ Wilhelm Friedrich Nietzsche
E-M5 + Pen E-P3 + Lumix 20/1.7 + Oly 12-40/2.8 + 45/1.8 + 40-150 + manualne macro +7.5/3.5
moja galeria: http://nightelf.org Prawa Ręka Egzekutora-Skarbnika TWA
No właśnie, główna zaleta jest taka, że nie dźwigasz lampy na sankach i nie musisz pamiętać o przekręcaniu palnika zaleznie od kadru. Mniejszych zalet jest nieprzeliczalne mnóstwo
wada taka, że muszę wciąż kombinować z wbudowaną lampą i odbłyśnikami. Zastanawiam się czy taki błysk odbity folią aluminiową z wbudowanej lampy zdoła wyzwolić inną lampę stojącą w drugim kącie pomieszczenia?
24AF-1 powinien spokojnie wystarczy na odbicie od sufitu. Może nie z kitowym szkłem na ISO 100, ale jak podbijesz w górę to będzie ok. Fajna, mała lampa.
Do 20/1.7 bez problemu powinna styknąć. Jak dorobisz do niej "białą kartkę" to nie będzie cieni na twarzy.
Body: E-M5 II / E-M5 / E-M10 / AIR A01
"Canon 24-70 L is good enough (sharp enough) for Annie Leibowitz, but not good enough for some anonymous amateur photographers. (martin mintal)"
Która lampka dysponuję lepszym manualem FL-300 czy Metz 24?
Panuję foto-ekspedycję śladem starych kościołów w północnej Hiszpanii i chcę mieć lekką poręczna lampę którą będzie można wyzwalać radiowo ustawioną statywie ew. trzymaną w ręku... Użyję zwykłego wyzwalacza radiowego.
Sprawdziłby się do tego najlepiej (ze względu na moc i manual) mój Tumax 383(Panas, Oly) ale pewnie nie raz w przyszłości będę chciał użyć lampy zamontowanej na body (GX1) a w przypadku Tumaxa jest to rozwiązanie mało poręczne.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
YN 460II będzie z tego najmocniejsza i chyba najtańsza. Ok, na stopce mało poręczna, ale z pewnością warta swojej ceny.
Zapraszam do mojego wątku
P&P - Pentax i Panas (GX7)
Czy FL-300R umożliwia zamontowanie dyfuzora? Druga sprawa to widzę, że odchyla się tylko o 60 stopni do tyłu. Czy to ograniczenie bardzo przeszkadza?