Strona 11 z 13 PierwszyPierwszy ... 910111213 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 110 z 126

Wątek: Mały flesh do mikrusów

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

Odp: Mały flesh do mikrusów

kupiłem w agito - to chyba nie złodzieje, dostałem małą kartke z podstawowymi info o bezpieczenstwie uzytkowania i tyle

| OlyJedi Awatar alnico
    Mieszka w
    Śląsk, Mikołów
    Siła reputacji
    202
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez perski Zobacz posta
    kupiłem w agito - to chyba nie złodzieje, dostałem małą kartke z podstawowymi info o bezpieczenstwie uzytkowania i tyle
    tu jest instrukcja http://diplotop.pl/314.php?k=ea0ae61...3213338&q=METZ MECABLITZ 24 AF-1
    OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy .
    Kiedy wychodzę w góry wracam do domu ; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
    Szwarc, mydło i powidło
    || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja

Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    13
    Moja galeria

wielkie dzieki
    perski

Awatar wieloryb
    Mieszka w
    Wrocek
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Pytanko do posiadaczy Metza 24 Af-1. Czy jest ona wystarczająco silna do dostatecznego oświetlenia - powiedzmy salonu 30m2 po odbiciu od sufitu?
    Czy TTL po skierowaniu palnika w górę działa poprawnie, czy trzeba wówczas korygować w aparacie?

Obecnie posiadam model 48 AF-1, ale z racji gabarytów szukam czegoś poręczniejszego. Tą systemową olka wcześniej czy później zgubię. Powinni jej wcale nie dodawać do zestawów odejmując sklepowa wartość od ceny nominalnej , a kto by chciał - to by dopłacił...

Dzięki za pomoc.
    e-pm2+czarne 2 ko(i)ty+lumix 20+m.zuiko 45mm+2 lampki (mała i duża).

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar szafir51
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Zastanawiam się nad kupnem lampy do mojego G3. Przede wszystkim chodzi mi o to, by robiąc zdjęcia 8-miesięcznemu maluchowi w mieszkaniu nie błyskać mu wbudowaną lampą po oczach.
    Z racji napiętego budżetu raczej odpadają opcje systemowe. Zastanawiam się nad Metz 24 AF-1. Czy ustawiona pod kątem 90 stopni dałaby radę w mieszkaniu z białymi sufitami (wysokość pomieszczeń 2,5 metra).
    Druga opcja to FL-300R - jest mała, mocna (jak na rozmiary) i też ją można odchylać?. Panasonic nie ma bezprzewodowego sterowania lampą, więc z tego dobrodziejstwa nie skorzystam - jest więc sens dokładać 2 razy tyle co za Metza?
    Najbardziej budżetowa opcja to Tumax DSL288AF - najtańsza a zarazem najsłabsza, najdłuższy czas ładowania. Opinie o firmie też nie są najlepsze, ale dają na nie 3 lata gwarancji.

Są jeszcze jakieś inne opcje?

| OlyJedi Awatar bogdi
    Mieszka w
    dolny śląsk - Kiełczów
    Siła reputacji
    39
    Moja galeria

tak - lampa firmy niezależnej bez TTL, a z własną automatyką
    wielosystemowy

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

tzn? Polecisz coś niewielkiego co nie będzie wyglądało na G3 jak słoń na mrówce i do tego kosztowało fortuny?

Przepraszam za może dość głupie pytanie, ale własna automatyka oznacza, że lampa sama mierzy światło i dostosowuje moc błysku do warunków. Jak rozumiem, musimy ręcznie ustawić parametry takie jak czułość ISO czy wartość przesłony?

| OlyJedi
    Mieszka w
    Wawa
    Siła reputacji
    292
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Zastanawiam się nad kupnem lampy do mojego G3. Przede wszystkim chodzi mi o to, by robiąc zdjęcia 8-miesięcznemu maluchowi w mieszkaniu nie błyskać mu wbudowaną lampą po oczach.
    Z racji napiętego budżetu raczej odpadają opcje systemowe. Zastanawiam się nad Metz 24 AF-1. Czy ustawiona pod kątem 90 stopni dałaby radę w mieszkaniu z białymi sufitami (wysokość pomieszczeń 2,5 metra).
    Druga opcja to FL-300R - jest mała, mocna (jak na rozmiary) i też ją można odchylać?. Panasonic nie ma bezprzewodowego sterowania lampą, więc z tego dobrodziejstwa nie skorzystam - jest więc sens dokładać 2 razy tyle co za Metza?
    Najbardziej budżetowa opcja to Tumax DSL288AF - najtańsza a zarazem najsłabsza, najdłuższy czas ładowania. Opinie o firmie też nie są najlepsze, ale dają na nie 3 lata gwarancji.

Są jeszcze jakieś inne opcje?

Są. YN 460II za 200 zł. Lampę postawisz np. na stole, a wyzwolisz ją przez fotocelę. Żeby wbudowana nie dawała dzieciakowi po oczach, to z kawałka folii aluminiowej zrobisz reflektorek odbijający jej światło do góry. Automatyka do takich zdjęć nie jest potrzebna. Ustawiasz mnimalny czas synchronizacji, a przysłonę i ISO ustawiasz tak, żeby mieć dobrze naświetlone zdjęcia. Lampę najlepiej ustawić na 1/4 mocy, dopiero jak nie daje rady przy rozsądnym ISO, to zwiększasz moc.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Krakow
    Siła reputacji
    24
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez szafir51 Zobacz posta
    Pytanie jest jak duzy jest ten pokoj i na jakie doswietlenie liczysz. Przy 20 m2 przyzwoicie sobie radzi z doswietleniem osoby oddalonej o 4-5 m

Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    223
    Moja galeria

Vindex
    pokoje nie są duże, 20 m2 5x4 metry. Zdjęcia robione raczej z bliska, tzn. 2-3 metry.

fret
    mógłbyś przybliżyć zalety zastosowania YN460II + wbudowanej lampy z odbłyśnikiem nad zastosowanie czegoś na sankach aparatu z odchylanym palnikiem?