Strona 9 z 10 PierwszyPierwszy ... 78910 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 93

Wątek: Moje conieco.

| OlyJedi Awatar iszi
    Mieszka w
    GrangeOverSands
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Odp: Moje conieco.

dokładnie....dlatego napisałem "mniej więcej"- czasami zdarza się, że zdjęcie 800x600 zajmuję przy kompresji na poziomie 95% (załóżmy, że w PS jest suwakiem 11) 270kb natomiast inne z tymi samymi parametrami ale większą ilością inf 680kb. Myślę, że kompresja na takim właśnie poziomie jest optymalna 90-95%. Ja jednak zawsze sprawdzam wagę pliku przy poziomie kompresji - bo zakładając, że dam suwakiem w PS 12 a waży 480kb - nie widzę większego sensu żeby było mniej skoro jakość może być odrobinkę lepsza.

Zresztą to nie jest najbardziej istotne jak pokazał Mirek. Myślę, że koleżanka powinna też się skupić na obróbce i obsłudze aparatu ( ostatnie zdjęcie tak -1EV np)
    ------------------------------------------------------------------------Moja Galeria--------------------------------------------------------------------

| OlyJedi Awatar kurokial
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Mnie o nic nie chodziło, jestem wredna zyzowata menda społeczna i w dodatku najbardziej bardziejowym l(u/ó)j pastewny w pasiatej pidżamie i zawsze się czepiam. No!
    Można mnie znienawidzić. Daje przyzwolenie

PS a fotencja super duper słitaśna jest!
    zZz

Awatar MoniaL
    Mieszka w
    Kęty, Małopolska
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez kurokial Zobacz posta
    Pulteten kotleten i mielonem pociśniętem.

andcośiu jak to jest foto (jak) to jakośc przeca jest jak z komórki. Co ty palisz/jesz/pijesz, że masz takie jazdy?

Na początku myślałam, że poproszę o usunięcie Twojego wpisu, ale później doszłam do wniosku, że jednak NIE - zostawię go aby każdy mógł poczytać to co sobą wyrażasz. Wchodzisz do mnie i rzucasz takie słowa, jeśli tak to forum ma wyglądać to ja podziękuję, nie o to chodzi, że się obrażam czy coś tylko poprostu jest to bardzo niesmaczne, drugi raz mi piszesz...a gdybyś poczytał parę postów wcześniej to byś się dowiedział gdzie i w czym tkwi problem! Przychodzę tutaj dowiedzieć się czegoś, sam dział chyba na to wskazuje.

Cytat Zamieszczone przez iszi Zobacz posta
    Kurokialowi chodziło o to, że jest jakość jak z komórki- i się zgadzam potrosze.....

Tutaj z instrukcji obsługi tego aparatu wybierz 12M i kompresje na FINE

Wybór jakości obrazu dla zdjęć [IMAGE SIZE/COMPRESSION]
    I (menu fotografowania 1)  IMAGE SIZE/COMPRESSION
    Dostępne tryby fotografowania:P M s P A Q
    Submenu 1 Submenu 2 Zastosowanie
    IMAGE SIZE
    12M (3968×2976) Odpowiednie do drukowania zdjęć w formacie większym niż A3.
    8M (3264×244 Odpowiednie do drukowania zdjęć w formacie do A3.
    5M (2560×1920) Odpowiednie do drukowania zdjęć w formacie A4.
    3M (2048×1536) Odpowiednie do drukowania zdjęć w formacie do A4.
    2M (1600×1200) Odpowiednie do drukowania zdjęć w formacie A5.
    1M (1280×960) Odpowiednie do drukowania zdjęć o rozmiarze pocztówki.
    VGA (640×480) Odpowiednie do wyświetlania zdjęć w telewizorze lub załączania
    do wiadomości e-mail/umieszczania na stronach internetowych.
    16:9G (3968×2232)
    Odpowiednie do wyświetlania zdjęć na telewizorze panoramicznym
    i do druku w formacie A3.
    16:9F (1920×1080)
    Odpowiednie do wyświetlania zdjęć na telewizorze panoramicznym
    i do druku w formacie A5.
    COMPRESSION
    FINE Wykonywanie zdjęć wysokiej jakości.
    NORMAL Wykonywanie zdjęć zwykłej jakości.

Jak już to zrobisz - przegrasz zdjęcia na hdd czas na kompresję- nie mam zielonego pojęcia jakiego programu do tego używasz- w komputerze. Widząc jednak wielkość pliku starałbym się zmniejszyć poziom kompresji ( jednocześnie zwiększasz jakość zdjęcia) -tak, aby plik miał około 500kb. Przy zdjęciu o rozdzieczości 800x600 będzię to poziom około 90-95%. Oczywiście wszystko zależy od ilości informacji-szczegółów, które są na danej fotografii----- ale mniej więcej tak to wygląda.

Co do samego kadru (ostatnie zdjęcie) widzę, że czytałaś o mocnych punktach, centralnym kadrowaniu etc..... jeżeli chciałabyś sie dowiedzieć więcej:

ABC kompozycji – reguła trójpodziału http://www.fotografuj.pl/Article/ABC...podzialu/id/60
    ABC fotografii – rodzaje kadrów http://www.fotografuj.pl/Article/ABC..._kadrow/id/176
    ABC fotografii – kompozycja http://www.fotografuj.pl/Article/ABC...pozycja/id/172
    ABC kompozycji – punkt widzenia http://www.fotografuj.pl/Article/ABC...widzenia/id/74
    KAdrowanie fotografii http://www.fotografuj.pl/Article/Ado...tografii/id/31

Wybrałem najważniejsze w/g mnie dal początkującego fotografa--- wybierałem tak jak dla siebie

......... i pamiętaj zawsze bierz przykład z najlepszych --- lubisz makro http://1x.com/photos/macro --- nawet jeżeli poziom jest nieosiągalny staraj się dojść jak najbliżej. Nie sugerowałbym się także komentarzami stylu komciami ----sweet super extra 5 doskonale----- bo po przestudiowaniu dobrych fotografii nawet tych 1x już wiesz co jest dobre.....

Powodzenia

Hej. Bardzo Ci dziękuję miło i obrazowo to przedstawiłeś i dzięki za linki, napewno z nich skorzystam bo makro uwielbiam. Zastosuje się do Waszych wskazówek i wiem, że będzie dużo lepiej. Lubie słuchać innych bo to dużo uczy.

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    A czemu chcesz sie pozbyc??Az tak nie przeszkadzaja.Moze na kanalach pokombinuj.Albo idz na calosc i pomaluj sobie ten obrazek jakos tak albo inaczejZałącznik 57674Załącznik 57675Raz na zimowo a raz na tropikowo

Mirku- poprostu ślicznie - to zimowe jest cudowne - taki zimowy pierwiosnek . Zawsze potrafisz tak namalować, że oko cieszy .

Kurokial, jeśli chodzi o Twój ostatni wpis - to jeśli Ci o nic nie chodzi to o co chodzi? po co wchodzisz i rzucasz jadem, a Twoje PS jest teraz mało warte
    .

Życzę miłego dnia.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez MoniaL Zobacz posta
    Na początku myślałam, że poproszę o usunięcie Twojego wpisu, ale później doszłam do wniosku, że jednak NIE - zostawię go aby każdy mógł poczytać to co sobą wyrażasz. Wchodzisz do mnie i rzucasz takie słowa, jeśli tak to forum ma wyglądać to ja podziękuję, nie o to chodzi, że się obrażam czy coś tylko poprostu jest to bardzo niesmaczne, drugi raz mi piszesz...a gdybyś poczytał parę postów wcześniej to byś się dowiedział gdzie i w czym tkwi problem! Przychodzę tutaj dowiedzieć się czegoś, sam dział chyba na to wskazuje.
    Właśnie w tym rzecz, że nie czytasz chyba inaczej nie musiałbym 2 raz tego samego pisać
    zZz

Awatar MoniaL
    Mieszka w
    Kęty, Małopolska
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Właśnie w tym rzecz, że nie czytasz chyba inaczej nie musiałbym 2 raz tego samego pisać
    Szczerze to błyskotliwszej odpowiedzi się nie spodziewałam i chyba też muszę oczko puścić .
    Nie wyrzucę swoich zdjęć bo chyba jak na komórkę to złe nie są.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Dajcie spokój moi kochani, po buziaczku, po uścisku - jak to Mirek ma w swojej stopce - "I tak Was lubię"
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Na zgodę oczywiście.
    zZz

Awatar MoniaL
    Mieszka w
    Kęty, Małopolska
    Siła reputacji
    15
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    Dajcie spokój moi kochani, po buziaczku, po uścisku - jak to Mirek ma w swojej stopce - "I tak Was lubię"
    I tak Was lubię

Na zgodę oczywiście.
    Na zgodę rękę wyciągam oczywiście.

Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Całuję rączkę i o pokutę proszę
    zZz

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Nawet nie wieci jaki jestem szczęśliwy
    Wprawdzie gołąbki to ja mam dzisiaj tylko w garnku (i nie dam nikomu) i nie potraktuję ich pobłażliwie. No zeżrę normalnie
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||