Strona 2 z 5 PierwszyPierwszy 1234 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 50

Wątek: dobór szkieł na bazie e-pl1

| OlyJedi Awatar psl
    Mieszka w
    Wrocław
    Siła reputacji
    26
    Moja galeria

Odp: dobór szkieł na bazie e-pl1

AF będzie tylko ze szkłami m4/3 i z częścią szkieł dużego 4/3 po założeniu adaptera mmf-2 (gdzieś jest tabelka zgodności). Adapter mmf-2 też swoje kosztuje. Poza tym sprzęt robi się już nieco większy i AF słabszy, chociaż jest. Dlatego jako podstawowy obiektyw najlepiej coś m4/3. Oczywiście zdecydowanie warto wg mnie kupić kita i zbierać sobie powoli na 20/1.7 lub nieco taniej 45/1.8, 17/2.8.

| OlyJedi
    Mieszka w
    Kraków, Warszawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez psl Zobacz posta
    AF będzie tylko ze szkłami m4/3 i z częścią szkieł dużego 4/3 po założeniu adaptera mmf-2 (gdzieś jest tabelka zgodności). Adapter mmf-2 też swoje kosztuje. Poza tym sprzęt robi się już nieco większy i AF słabszy, chociaż jest. Dlatego jako podstawowy obiektyw najlepiej coś m4/3. Oczywiście zdecydowanie warto wg mnie kupić kita i zbierać sobie powoli na 20/1.7 lub nieco taniej 45/1.8, 17/2.8.
    Ano, EPL1 z kitem nowy za 1100 ma się teraz spokojnie, na Alledrogo jeszcze taniej A potem rzeczywiście albo 20, albo 45+17 (mnie 45+17 wyszło w sumie tyle ile kosztowałoby samo 20, więc wolałem 2 nie 1). W zasadzie jeśliby kupić używany EPL1 z kitem np za 800, to skoro 45/1.8 można kupić za okrągły 1000 to budżet za wiele nieprzekroczony, a z 45 jest tyle radochy, że hej...

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Jeśli chodzi o odpowiednik 50 to albo zrezygnuję, albo coś przez adapter. Właśnie przeglądam ebay i jest tam duuużo obiektywów np. 28mm 2.8, tylko że nie wiem co wybrać. Przesiadam się teraz z kompaktu, więc na razie wystarczy. Może potem 20/1.7.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar adambieg
    Mieszka w
    Miasto nad Brdą
    Siła reputacji
    110
    Moja galeria

Kup E-PL1 z kitem i zbieraj na 20/1,7. Kupiłem używany 2 miesiące, z papierami i pudełkiem za 1050 zł. Naprawdę warto . Ostrzenie manualnymi to kiepski pomysł. za dużo kombinowania. A potem jak chcesz coś długiego to 40-150 jest do kupienia używany za 600-650 zł i masz cały podstawowy zakres ogniskowych.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Wybór padł na E-pl1 także dlatego, że dość łatwo ostrzy się manulanie. Nie znam się, ale wydaje mi się, że np Canon 70-210mm f4 FD macro będzie lepszy niż tele kit Olka, a kosztuje tylko 60$. Jestem zdecydowany
    Jeśli chodzi o odpowiednik 50 to albo zrezygnuję, albo coś przez adapter.
    .

Jak jest z pomiarem światła w szkłach z adapterami i jak działa stabilizacja. Jeśli zaś chodzi o kit, to czym różni się zwykły od tego ed?
    Ostatnio edytowane przez LolekX ; 9.11.11 o 10:31

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez LolekX Zobacz posta
    Wybór padł na E-pl1 także dlatego, że dość łatwo ostrzy się manulanie. Nie znam się, ale wydaje mi się, że np Canon 70-210mm f4 FD macro będzie lepszy niż tele kit Olka, a kosztuje tylko 60$. Jestem zdecydowany .

Jak jest z pomiarem światła w szkłach z adapterami i jak działa stabilizacja. Jeśli zaś chodzi o kit, to czym różni się zwykły od tego ed?
    Stare zoomy są gorsze od zoomów współczesnych i ówczesnych stałek - jasna stałka manualna to jest kierunek w którym powinieneś pójść. Stabilizacja w body działa z każdym szkłem - podajesz ogniskową ręcznie (wybór). Śbciągnij sobie instrukcję do pena - tam jest to opisane.

Pozdrawiam AP.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar epicure
    Mieszka w
    Poznań
    Siła reputacji
    243
    Moja galeria

Gdzie Wy kupujecie te 20-tki Panasa za 900-1200 zł? Poluję na te szkło od jakiegoś czasu i albo używek nie ma wcale, albo pojawiają w cenie minimum 1200 zł i znikają szybko.
    www.sarwinski.com | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu | fb

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Gdzie Wy kupujecie te 20-tki Panasa za 900-1200 zł? Poluję na te szkło od jakiegoś czasu i albo używek nie ma wcale, albo pojawiają w cenie minimum 1200 zł i znikają szybko.
    Ja kupiłem na naszej giełdzie , widziałem od tamtego czasu - zima 2010 jeszcze co najmniej dwie. A najlepszy numer to aukcja którą kiedyś późnym latem śledziłem na alledrogo - GF1 + 20/1,7 za niecałe 900 PLN. niestety nie ja go kupiłem.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    25
    Moja galeria

Może panowie mówią o cenach gdy $ stał po 2.70 zeta Ale na ebayu idzie wyrwać w hameryce za 9 setek - załącznik
    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	ebay-Panasonic-20mm.pdf
Wyświetleń:	199
Rozmiar:	156,8 KB
ID:	56989

A tutaj aukcja za 750 zeta na razie
    Ostatnio edytowane przez merti ; 9.11.11 o 12:08
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Całkiem niedawno (ale jednak dawniej niż to obejmuje wyszukiwarka zakończonych w Allegro) jeden z forumowiczów właśnie za 900zł zakupił 20/1,7 w świetnym stanie - tak przynajmniej wynikało z opisu. Sam zdaje się linkowałem tę aukcję na OC.
    W lipcu kupowałem kolejną sztukę, pierwszą odstąpiłem kumplowi po kosztach, jednak w zagranicznym sklepie (b&h) i opcją wysyłki do USA, polski bank mnie skasował na kwotę -1 080,13 PLN - właśnie sprawdziłem
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook