w kwestii książki, masz jakiś tytuł który warto przetrawić? Ja mam braki czasowe na focenie a co dopiero książkiAle jak warto to bym troszke poświęcił czasu
![]()
w kwestii książki, masz jakiś tytuł który warto przetrawić? Ja mam braki czasowe na focenie a co dopiero książkiAle jak warto to bym troszke poświęcił czasu
![]()
Jeszcze jedno , Do szybkich ujęć ruchu to S chyba bedzie najlepsza? I jaką opcje brac np. do auli UAM na wieniawskiego w pozku? Jestes z moich okolic więc wiesz co i jak tam wygląda...
kadm_kg, edytuj posty a nie piszesz jeden pod drugim![]()
było sobie życie
OK. Przepraszam. Następnym razem wyedytuje.
luzZamieszczone przez kadm_kg
![]()
było sobie życie
KADM_KG - Wiesz co, jezeli mam byc szczery, to najpierw zapoznaj sie z aparatem. Pouzywaj trybu AUTO, poobserwuj co aparato wogole wyczynia. Potem pobaw sie z czasem przeslony, itp. Az dojdziesz do wprawy i wciagnie cie tryb M.
To taka moja mala sugestia.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
I na aulę, to nie tak szybko i nie tak łatwo - szczególnie Olmpusami i kitowymi szkiełkami
Tam ciemno jestOczywiście wszystko się da zrobić, ale wymaga to już pewnego doświadczenia - porównałbym fotografowanie w auli do fotografowania w kościołach - wyższa szkoła jazdy... poczytaj ile wątków o tematyce fotek w kościele było, to temat trudny i wymagający dużo i od sprzętu i od fotografa...
Co do książek - nie mam żadnego tytułu na podorędziu ale jest tego obecnie sporo. Prawdopodobnie większość dobrze wyjaśni podstawowe zależności między przesłoną, migawką, czułością itp..
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
OK, dzięki za porady. Bawiłem sie właśnie wszytskimi trybami. Faktycznie A. jest uniwersalny. S to chyba tylko na statyw ( takie mam wrażenie), z wzgędu na dośc długi czaś otwarcia migawki w celu złapania odpowiedniej ilości światła. Ale mnie głowmnie obiekty statyczne interesują. Serdecznie dziękuję.
Dempsey: dzieki za info w kwestii auli. Miałem tam znajomemu fotki porobic, ale dam sobie luzik, za wysokie progi jeszcze dla mnie.
Powiedzcie mi jeszcze tylko co sądzicie o soczewkach do makro? Oferuja takowe na allegro.
kadm_kg S też jest niezły, zwłaszcza jak zaczniesz używać tego drugiego pokrętła![]()
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
Polecam tą pozycję:Zamieszczone przez kadm_kg
Fotografia od A do Z - Michael Langford
ISBN: 83-7319-506-8
Książka jeszcze sprzed epoki fotografii cyfrowej, ale moim zdaniem bardzo dobra. Może mniej informacji o samej technice fotografowania, ale sporo (jak na niewielką ksiązkę) o kompozycji, świetle, kolorach. No i dużo zdjęć ilustrujących tekst.
Jest i opis własnoręcznego wywoływania filmów i robienia odbitek.![]()