Strona 21 z 22 PierwszyPierwszy ... 1119202122 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 217

Wątek: Panasonic Lumix GX1

| OlyJedi Awatar ciukacz
    Mieszka w
    bydzia
    Siła reputacji
    18
    Moja galeria

Odp: Panasonic Lumix GX1

shutter lag moze wynikac z roznicy w wartosci przyslony pomiedzy liveview a ekspozycja.
    moze akurat wtedy kiedy zadzialalo szybko nie musial zmieniac przyslony?

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez ciukacz Zobacz posta
    shutter lag moze wynikac z roznicy w wartosci przyslony pomiedzy liveview a ekspozycja.
    moze akurat wtedy kiedy zadzialalo szybko nie musial zmieniac przyslony?
    To by się zgadzało, wykonywałem typowe statyczne zdjęcia plenerowe z ręki z przysłoną f/9 jak dobrze pamiętam. Czas powinien jak najbardziej pozwolić na wykonanie nieporuszonego zdjęcia z tym, że aparat trzymałem stabilnie do momentu wyzwolenia migawki - po tym często mi ręka drgnie, luzuję też uchwyt bo zdjęcie powinno zostać wykonane a shutter lag daje opóźnienie.
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

Jd
    Gość

Miałem tak samo z GF2+14mm. Pisałem juź kiedyś o tym problemie.

| OlyJedi Awatar Mcarto
    Mieszka w
    Irlandia
    Siła reputacji
    80
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jasand Zobacz posta
    Miałem tak samo z GF2+14mm. Pisałem juź kiedyś o tym problemie.
    To mnie uspokoiłeś.
    Nie wiedziałem czy to aparat w określonych warunkach tak się zachowuje czy ta 14-tka kupiona okazyjnie z drugiej ręki ma jakiś defekt.

Shutter lag w aparacie dyskwalifikuje u mnie sprzęt - miałem raz taki aparat i nie chcę ponownie. Ale 14-tka może zostać bo przy tej przysłonie wykonuje tylko statyczne zdjęcia.

Plusa nie dam bo nie mam
    Zapraszam do mojego wątku
    P&P - Pentax i Panas (GX7)

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Kilka tygodni temu w innym wątku pisałem o swoich rozterkach związanych z chęcią wejścia w system m43, nie tyle dlatego że spodobał mi się jakiś aparat, ale dla obiektywów Leiki, jakie są i mają być wkrótce dostępne pod ten bagnet (Summilux 25/1.4 i 15/1.7)
    Kwestię aparatu traktowałem jako dodatek do szkieł i miał to być zakup "budżetowy". Po przekopaniu się przez megabajty informacji w sieci, przeglądnięciu setek zdjęć, zdecydowałem się na zakup używanego GX1.
    Po kilku tygodniach użytkowania, kilka słów na temat aparatu.

Pierwsze macanie po otwarciu paczki i wrażenie ... mały ale wariat
    Na serio już ... jak na małe gabaryty, aparat trzyma się dobrze w ręce. Jest odpowiednio ciężki żeby niwelować niedogodność jaka może wynikać z małych gabarytów. Można wypracować sobie dość pewny chwyt, pozwalający być gotowym do naciśnięcia spustu migawki, bez niechcącego wciskania innych guzików na obudowie. Tego się bałem najbardziej po pierwszym kontakcie z aparatem. Nie zgłębiłem jeszcze chyba całego menu i wszystkich możliwych ustawień, ale na moje potrzeby to co poznałem do tej pory w zupełności wystarcza. Zdjęcia robię najczęściej w trybie A. Aparat reaguje szybko na włączenie i na wybudzanie. Sporym mankamentem jest mała pojemność baterii. Po doświadczeniach z lustrzanek Pentaxa, Panasonic wypada tutaj blado. Sprawę oczywiście załatwiło dokupienie kolejnej baterii. Kadrowanie i ostrzenie na LCD też jest sprawne i zastanawiam się nad sensem dokupienia wizjera. AF działa dobrze i pewnie. Najczęściej ostrzę na jednym małym punkcie z ustawianiem go na ekranie dotykiem, w miejscu gdzie potrzebuje wyostrzyć.
    Zdjęcia zapisuję tylko w RAW-ach i obrabiam w LR5. Dużym zaskoczeniem na plus jest elastyczność matrycy. Nie ukrywam że przygotowany byłem na słabszy obrazek. Kolory można wyciągnąć całkiem przyzwoite.

Są spore zapasy w cieniach i w światłach.

Konwersja do BW też daje dobry efekt końcowy.

Dzisiaj przeszedł chrzest bojowy przy fotografii sportowej i panningu

Obawiałem się trochę zakresu ISO zaczynającego się od 160 połączonego z najkrótszym czasem migawki 1/4000 sek. Sprawę rozwiązał filtr ND 09.

Panasonic ma w ofercie ten filtr z gwintem 46mm, pasującym do obydwu Summiluxów.
    Nie mniej jednak z powodów tych parametrów, chodzi mi po głowie GX7

Póki co z zestawu jestem zadowolony. Spełnia jak najbardziej moje założenia. Szkło dające określony "Leicowy" obrazek i do tego aparat za niewielkie pieniądze jako cyfrowa ścianka do tego szkła. Mogę go zabrać ze sobą do pracy, czy jako uzupełnienie z analogiem na weekendowe spacery. Nie jest to i nie będzie jedyny czy też podstawowy system, ale uzupełnienie posiadanego już sprzętu.
    Przy tej okazji dziękuje za pomoc przy podejmowaniu decyzji o zakupie wspomnianego sprzętu.

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

No to wychodzi że jeszcze przez ponad miesiąc GX1 będzie na stałe miał podpięte 25/1.4. Na 15 PanaLeica każe sobie trochę jeszcze poczekać

| OlyJedi Awatar jarovit
    Mieszka w
    wawa
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria

Kadrowanie i ostrzenie na LCD też jest sprawne i zastanawiam się nad sensem dokupienia wizjera.
    W ostrym słońcu też? Bo moim zdaniem telewizorek w takim e-m10 na słońcu poddaje się jak wszystkie inne... I dlatego wizjerek musi być, o czym już teraz przekonało mnie kilka nieśmiałych, słonecznych dni z końcówki kwietnia.
    PENTAX

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

W fotach sportowych jak widac tez sie sprawdził.
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar wuzet
    Mieszka w
    Rzeszów / Maidstone
    Siła reputacji
    78
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarovit Zobacz posta
    dlatego wizjerek musi być, o czym już teraz przekonało mnie kilka nieśmiałych, słonecznych dni z końcówki kwietnia.
    Dokupiłem wizjerek i nie dla kadrowania w słońcu, ale po prostu wygodniej kadruje mi się mając aparat przy oku. chyba że chce strzelić z biodra, to strzelam
    Z foty na fotę, jestem mile zaskoczony tym co można wyciągać z tej matrycy w GX1. W połączeniu z Leicą i pluginem symulującym Kodachroma, wychodzą zadowalające mnie efekty.

Awatar polon
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    17
    Moja galeria

czy ktoś z Was może miał okazję porównać GX1 i olympus EPM2/EPL5... czy AF jest tak samo szybki w tym panasie jak w olku (z tym samym obiektywem - najlepiej kitowym)?
    A jaka jest Twoja tożsamość wizualna? Ja publiczniej http://www.braverya.pl lub prywatniej http://www.janmichalski.com