Taczka z 895 zarombista.
Z 3 ostatnich chałup pierwsza jest piękna. Na 2 i 3 paskudna blacha psuje widok. Dachówka bitumiczna była by zdecydowanie lepsza.
Jacek
@bodzip piekne chatki.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Rozdziele.
Murowana cerkiew greckokatolicka z 1900 roku. Postaram się o zdjęcia bardzo ciekawego i starego ikonostasu.
Ta cerkiew nie ma babińca, tylko nawę i prezbiterium - podobnie jak w kościołach.
Została wybudowana dzięki sfinansowaniu Łemków osiedlonych w Stanach. W 1909 roku na 860 mieszkańców - 360 pracowało w Ameryce.
Cerkiew jest orientowana, tzn. skierowana na wschód.
Dziś cerkiew pełni funkcję kościoła rzymskokatolickiego pod wezwaniem Matki Boskiej Nieustającej Pomocy i jest kościołem pomocniczym Parafii rzymskokatolickiej p.w. Wniebowzięcia NMP w Lipinkach.
W cerkwi / kościele istnieje unikalne stanowisko nietoperzy.
901.902.
903.
![]()
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Nie przypomina cerkwi jakie do tej pory oglądaliśmy. Tak jak piszesz, bardziej zbliżona jest do kościoła.
The question is, who cares?
I te netoperki żyją zgodnie z ludźmi? Nikt im nie przeszkadza?
Zupełnie inna ta cerkiewka od znanych mi. Ale u Ciebie wszystko jest inne.
Chałupki urokliwe, mi się najbardziej podoba ostatnia.
E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
http://www.bociany.org.pl :
kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...
Nie ma zadnych zabudowan w poblizu cerkwi ? Stoi taka samotna.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Rozdziele - Wapienne.
Ta cerkiew stoi na granicy wsi Rozdziele i Wapienne. Kilkanaście metrów dalej już znajduje się ośrodek wypoczynkowo-sanatoryjny w Wapiennem. Ale przypisana jest do wsi Rozdziele.
Została wybudowana w 1756 roku we wsi Serednica, koło Ustrzyk Dolnych. Wiadomo, że Akcja Wisła dotknęła nie tylko Łemków z Ziemi Gorlickiej. Swoje przeszli też mieszkańcy Bieszczad. Serednica także została wysiedlona.
Cerkiew, która stała spokojnie ponad 200 lat, a po wysiedleniu zaczęła popadać w ruinę. Łemkowie (prawosławni) mieszkający w Rozdzielu, postarali się aby cerkiew została przeniesiona do ich wsi. Podobnie jak w przypadku tej pierwszej - murowanej, duży wkład w przeniesienie, restaurację, oraz wybudowanie wieży dzwonnicy, mieli Łemkowie z USA. W 1985 r. zakończono remont, w 86 konsekracja, i jest użytkowana do dziś.
...
Majko - Rozdziele to bardzo mocno wschodni kraniec gorlickiego Beskidu Niskiego. Cóż, wschodnie wpływy kulturowe są mocniej widoczne.
Miłego oglądania
904.905.
906.
907.908.
909.
![]()