Strona 8 z 716 PierwszyPierwszy ... 6789101858108508 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 7153

Wątek: Mój Beskid Niski

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Odp: Bodzip - różności

Cytat Zamieszczone przez Bodzip Zobacz posta
    salvadhor ma częściowo rację - częściowo, gdyż na początku wątku nad Beskidzkim Morskim Okiem jeszcze było ładnie i jesiennie. Potem to poszło szybko. A im wyżej tym szybciej. Ranne przymrozki i mocny wiatr wiejący od kilku dni zrobiły swoje.
    Więc w dzisiejszej wrzutce kilka elementów nadchodzącej zimy
    Zdjęcia z dzisiaj to jakby krzyk rozpaczy nad niszczeniem przyrody i krajobrazu, który Was tak urzekł. Jeszcze trzy lata temu jeździłem się opalać na pole namiotowe w Bielance. Dzisiaj to zarośnięte krzakami pobojowisko po powodzi, z dość skutecznie wyciętym lasem i grupami / sektami które tam jakieś modły odprawiają.
    Dwa lata temu pisałem że mnie żmija użarła na polance z Nowicy. Dzisiaj to składowisko drewna z wycinki.
    Ostatnie zdjęcie - specjalnie zrobiłem aby pokazać, że nawet rezerwat przyrody to nic, i można ciąć.

Miło mi że tu zaglądacie

36. 39. 40.
    41. 42.
    Bodzip - bój się Boga - na wchodzie już zima??? U minie wciąż po kilkanaście stopni codziennie.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Bodzip - bój się Boga - na wchodzie już zima??? U minie wciąż po kilkanaście stopni codziennie.
    Ach nie - to są różności więc może i robal się trafi i wiewiór jaki - kto wie...

Nawiążę do cerkiewek, bo powiem że klubowicze na PW mi pisali że ciekawi ich bardzo, a niektórzy nigdy się nie spotkali z inną kulturą, wiarą, zwyczajem.
    To dzisiaj - dla tych co nigdy nie widzieli wnętrza cerkwi kilka ujęć cerkiewki w Brunarach. Kilka, bo jak salvadhor powiedział, człowiek wchodząc co środka dostaje zawrotu głowy. Kompozycja kadru jest niesamowicie trudna, bo nie wiesz na czym się skupić, a w każdym kadrze kilka innych elementów zawsze się zaplącze
    Przedstawione ikony są z około 1800 roku. Nr 48 to tzw. "Carskie Wrota" - muszą być wyrzeźbione z jednego kawałka drewna. Gdy w trakcie pracy mistrz się pomyli, lub odłamie się jakiś kawałek - to nie wolno przyklejać, trzeba całą pracę zaczynać od początku.

45. 46. 47. 48.
    49. 50. 51.
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Przykro jest jak sie czyta o wycince drzew w rezerwacie, ale foty fajne
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO

| OlyJedi Awatar jarmana
    Siła reputacji
    43
    Moja galeria

carskie wrota piękne, ale to czego się dowiedziałam to szok, nie przypuszczałabym, ze tak jest. Całe szczęście ze nie jestem mistrzem od carskich wrót bo przez całe życie nie skończyłabym ani jednego egzemplarza
    "Wasz czas jest ograniczony, więc nie marnujcie go, żyjąc cudzym życiem. Nie wpadajcie w pułapkę dogmatów, żyjąc poglądami innych ludzi. Nie pozwólcie, żeby hałas cudzych opinii zagłuszył wasz własny wewnętrzny głos. I najważniejsze – miejcie odwagę kierować się sercem i intuicją. " Steve Jobs

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Bardzo lubię tu wpadać. Piękna cerkiew. Jak Ty to robisz, że masz tak magiczne kolory na zdjęciach?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez jarmana Zobacz posta
    carskie wrota piękne, ale to czego się dowiedziałam to szok, nie przypuszczałabym, ze tak jest. Całe szczęście ze nie jestem mistrzem od carskich wrót bo przez całe życie nie skończyłabym ani jednego egzemplarza
    Mam też zdjęcie (kiedyś tu będzie) "carskich wrót" z Koniecznej - z wyrzeźbionym podpisem artysty A.H. Szajny z Rymanowa.

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Bardzo lubię tu wpadać. Piękna cerkiew. Jak Ty to robisz, że masz tak magiczne kolory na zdjęciach?
    Odpowiedź jest prosta - mam Olympusa (y), mam wspaniałych klubowiczów którzy dzielą się wiedzą - a Mirek jest najpierwszy
    Jak On to robi, że poświęca 10 minut życia i ... nie do wiary. Eeech kiedy ja tak potrafię.
    Super że wpadliście - ale aby nie było monotematycznie to następna wrzutka będzie inna.
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Karol
    Mieszka w
    las pod TARNOWem...
    Siła reputacji
    172
    Moja galeria

Jeden z tych wątków, gdzie się czeka na kolejne wrzuty. Podoba mi się sposób prezentowania zdjęć - wariacje wokół ściętych drzew, czy takie reportażowe prezentowanie po kilka zdjęć z cerkwi. Bardzo dobre kadry. Niektóre ze zdjęć z drzewami (P3052595a, P3052600a, P3052605-1a) wyglądają jakby ciut za bardzo (na mój gust) zgasić światła/pociągnąć cienie. Kolory cerkiewne faktycznie bardzo przyjemne dla oka. Wglądnąłem w exify - tam gdzie są i mam takie pytanie - rozumiem, że te foty z m.ZD 12/2 przy czasie 1/13s były robione z ręki? Bardzo fajny zestaw (mikrus + to szkło) do turystyki pieszej/rowerowej jak ktoś przy okazji chce wstąpić do cerkwi czy równie skąpo oświetlonych wnętrz.

Cytat Zamieszczone przez salvadhor Zobacz posta
    Na pohybel... :/ Jedne co dobre jest w tych wycinkach, to robią maszynami w leśnych duktach koleiny na pół metra - żaden quad i crossowiec nie przejedzie
    To fakt. Byli też tacy co niby na szlaku rowerowym chcieli się zabić przez te koleiny. Do dziś pamiętam smak błota, nawet jakiś blizn bym się doszukał. To nie było dobre miejsce na początek jazdy na pedałach zatrzaskowych
    zmiana nicka: ktotek -> Karol
    Polska B - wątek ze zdjęciami
    Facebook

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Karol, jakie trafne określenie o tym wątku. Masz świętą rację.
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    476
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Karol Zobacz posta
    Jeden z tych wątków, gdzie się czeka na kolejne wrzuty. Podoba mi się sposób prezentowania zdjęć - wariacje wokół ściętych drzew, czy takie reportażowe prezentowanie po kilka zdjęć z cerkwi. Bardzo dobre kadry. Niektóre ze zdjęć z drzewami (P3052595a, P3052600a, P3052605-1a) wyglądają jakby ciut za bardzo (na mój gust) zgasić światła/pociągnąć cienie. Kolory cerkiewne faktycznie bardzo przyjemne dla oka. Wglądnąłem w exify - tam gdzie są i mam takie pytanie - rozumiem, że te foty z m.ZD 12/2 przy czasie 1/13s były robione z ręki? Bardzo fajny zestaw (mikrus + to szkło) do turystyki pieszej/rowerowej jak ktoś przy okazji chce wstąpić do cerkwi czy równie skąpo oświetlonych wnętrz.
    Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Karol, jakie trafne określenie o tym wątku. Masz świętą rację.
    Normalnie mnie zawstydzacie, a równocześnie inspirujecie do lepszej pracy
    Karolu, kiedyś wrzucałem zdjęcie muszli z muzeum. Było robione na 1/3 s. Tyle potrafię utrzymać z ręki, oczywiście przy włączonej stabilizacji. 1/5 s zawsze.

Dzisiejsze obrazki będą z Klimkówki. Zbiornik retencyjny na rzece Ropie. W zeszłym roku uratował Gorlice przed powodzią. Ja wprawdzie miałem garaż 2x zalany po pas, ale miasto w większości ocalało. Gorzej było z niżej położonym Jasłem - gdzie do Ropy i Sękówki dołożyły się jeszcze Wisłoka i Jasiołka. No i tamtemu miastu się nie udało.
    A dlaczego to piszę - na jednym z dzisiejszych zdjęć pokazałem część początkową - wlotową jeziora. Jest całkiem sucha. Jak na początku roku lało i lało, tak od połowy sierpnia, za wyjątkiem kilku niewielkich posikiwań, nie było większego deszczu. No i jest susza.
    Załoga zapory ma obowiązek wypuszczać 4 m3/s wody aby utrzymać życie biologiczne w rzece. A dopływu prawie nie ma, no i jest ból.
    Pogody na zdjęcia nie była rewelacyjna - bardzo silny wiatr, spore zamglenie i zimno

52. 53. 54. 55.
    56.

| OlyJedi Awatar waruga
    Mieszka w
    50 05,3 N 018 33,2 E
    Siła reputacji
    314
    Moja galeria

Podoba mi sie ten kadr (52) ladne swiatelko zlapane (55.56).
    Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO