Okazale się prezentuje![]()
Okazale się prezentuje![]()
Takie oblechy też lubię![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Stara chałupa - Nowica.
2313.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Te linkowane z zewnętrznego serwera (z tego akurat) chyba są automatycznie kompresowane ? 160KB trochę mało jak na foto o rozmiarze prawie 1200 pix dłuższy bok. Widać to pogorszenie jakości na zdjęciu.
Ostatnio edytowane przez And.N ; 9.06.16 o 17:38
G1, G5 | 14-45 | mZD 40-150 | kilka M42 | Moje wątki:
Foto-Różności ; Dymne Impresje ; Stary i Nowy Elbląg
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Macie rację, oryginalny plik na forum waży ok 500 KB
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Opowiem Wam o Nieznajowej.
Kolejna wieś Beskidu Niskiego, której już nie ma.
Wieś powstała w 1546 roku na prawie wołoskim. Czy była duża ? Na samym początku to były tylko dwa gospodarstwa: jedno sołtysie, drugie kmiecie.
Ale już w roku 1785 liczyła 296 grekokatolików i 7 żydów.
Pamiętajmy o tych grekokatolikach, bo to ciekawe i wyjdzie później.
W 1936 roku, czyli 3 lata przed wojną we wsi mieszkało 250 mieszkańców.
Teren cudowny. Długa płaska dolina z łąkami, otoczona górami. Cisza i spokój.
Wieś była znana z odbywających się tu co dwa tygodnie targów, oraz 4x w roku jarmarków.
Wieś, która ma dwie cerkwie, 60 domów, tartak parowy, dwa duże młyny i leśniczówkę - to już duża wieś.
W 1914 r. przez wieś wycofywały się wojska węgierskie, a potem przez kilka miesięcy stacjonowały tam oddziały rosyjskie.
Co ciekawe, mieszkańcy bardzo dobrze wspominają ich pobyt. Ale ten pobyt to m.in. kazania wojskowego prawosławnego kapelana.
W 1928 r. prawie cała wieś przeszła na prawosławie, a w 1930 r. odbyła się wielka "kradzież kościelna"Otóż pewnej nocy wyniesieono całe wyposażenie z cerkwi unickiej do prawosławnej.
Cóż jeszcze ciekawego ? ano między cerkwiami stał budynek szkoły, w której nauczycielem był Polak. W lecie, w tej szkole organizowano obozy przysposobienia obronnego, na które przyjeżdżały polskie dziewczęta.
Niedaleko cerkwi unickiej (grekokatolickiej) był budynek posterunku policji, w którym pracowały dwie osoby.
Zgadnijcie, kto prowadził karczmę i sklep ? Żyd oczywiście. Ale był jeszcze jeden sklep na końcu wsi, prowadzony przez Łemko.
W okresie I Wojny Światowej prowadzono tu ciężkie walki, przez co, prawie cała zabudowa wsi została zniszczona. A sześciu mieszkańców wsi trafiło do obozu koncentracyjnego w Thalerhofie.
Okres międzywojenny, to czas odbudowy i rozwoju wsi. Jak kiedyś wspominałem na bazie Nowicy - Nieznajowa to też tygiel kulturowy: wspólnie żyli tu Żydzi, Polacy, Cyganie, Łemkowie.
I popatrzcie - rok 1936 a we wsi mieszka 220 prawosławnych, 6 grekokatolików, 20 Polaków i 3 Żydów.
Na potoku Zawoja, Polak prowadził tartak i małą elektrownię wodną. W czasie II Wojny, Niemcy wysadzili tartak, ale turbina i młyn się ostały, i właściciel po wojnie je uruchomił.
cerkiew w Nieznajowej, mówi się, że najsłynniejsza, najpiękniejsza - została wybudowana w 1780 roku. Zbudował ją pan Teodor Rusinka - cieśla ze Słowacji.
Jeśli ktoś z Was był w Bartnem i oglądał tamtejszą starą cerkiew - to portal i ikonostas to w większości oryginały z Nieznajowej.
Jeszcze kilka ciekawostek.
Leśniczy zginął na wojnie, kilka lat później gajowego porwali banderowcy i ślad po nim zaginął. Gajowemu poświęcono pomnik w pobliskiej Radocynie. A słynna "chatka w Nieznajowej" to była leśniczówka. Ostatnio bardzo mocno zdewastowana.
Banderowcy mieli tu niezłe oparcie, ponieważ wykorzystywali poniemieckie bunkry na wzgórzu "Żydowskie".
Tu nie było "Akcji Wsła". W 1945 r. Wszyscy mieszkańcy jak jeden mąż dobrowolnie wyjechali do ZSRR na Ukrainę zwabieni opowieściami o raju na ziemi.
Ci co wrócili - całowali ziemię przodków.
Zagłada wsi to wybudowanie tu w roku 1965 zakładu karnego. Więźniowie rozebrali najpierw cerkiew prawosławną, potem chyże, na koniec zdewastowali cerkiew unicką oraz przydrożne krzyże i kapliczki.
Zakład karny istniał do początków stanu wojennego.
A teraz będą zdjęcia) Zacznę od miejscowości Czarne, skąd wyszliśmy na ten przepiękny spacerek.
2314.
2315.
2316.
2317.
2318.
2319.
2320.
2321.
2322.
2323.
2324.
c.d.n.
Dzięki za relację z wyprawy po BN.![]()
Ciekawa i pouczająca. Foty tradycyjnie świetne.![]()
Najbardziej strumyk (rzeczka) i Qniki.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.