Wow ale macie dary z Ziemi, ile takie wiaderko się czasu zbiera ?
Wow ale macie dary z Ziemi, ile takie wiaderko się czasu zbiera ?
Olympus C-7070, E3, ZD 14-42 i 70-300
To ja poproszę, żebyś dla mnie bańkę tej ropy nazbierał na zlot w Zaborzu, będę miał na czym wrócić do domu
Ciekawe miejsca dla nas odkrywasz. Oj Bodzip, nie wymigasz się od zlotu w swoich stronach i jeszcze za przewodnika będziesz robił.
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
nie miałem pojęcia że takie miejsca jeszcze są.....daj coś jeszcze !!
AF out-of-order...(nie dotyczy sprzętu)
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Takie śnieżne piękności nam ostatnio pokazywałeś, a teraz takie maziaje
Szkoda, że ropa nie tryska z ziemi![]()
Pamiętasz jak pokazywali w telewizorni jak ropa bije w Karlinie ? U nas też tak biła. Górka Sokolska zaraz koło miasta. Przyjechał Gierek i "Biuro Polityczne".
"My Wam tu przyślemy do pomocy towarzyszy radzieckich"
Przyjechali towarzysze, przyjechały ciężarówki z barytem i ropa się skończyła![]()
Bodzip zaskoczyles mnie tymi fotami z takiego miejsca. A ten szyb naftowy jeszcze dziala?
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Zaskoczyłembo było pięknie i czyściutko, a zaczęło się czarno i brudno. Ale takie są Beskidy. Są przepiękne. No i mają swoje tajemnice, skarby, bogactwa.
Przyznam, że wykorzystywanie tego bogactwa naturalnego nie wiąże się z degradacją środowiska, co myślę skutecznie pokazałem. Zresztą powiat gorlicki wpisany jest do projektu "Natura 2000".
Pytałeś czy ten szyb działa. Tak - każdy jeden jaki jest, jaki pokażę i jakiego nie pokażę, bo jest ich zbyt dużo. Złoża nie są duże. Kiwony działają od czasu do czasu. Pracownicy kopalni wiedzą kiedy je włączyć. Potem ropa jest tłoczona do wspólnych zbiorników, a potem odpompowana i przewożona do rafinerii.
Wrócę jeszcze do zdjęcia pokazującego naturalny wypływ ropy. To miejsce, wtedy kiedy robiłem zdjęcie - to ropa dość mocno bulgotała i gazowała. Widać na zdjęciu jak jest spieniona. Takich miejsc jest sporo. Znam drugie w miejscowości Siary, w lesie przy drodze do Owczar.
Mieszkańcy takich miejscowości jak: Lipinki, Kryg, Męcina, Rozdziele mają spory kłopot. Koleżanka z pracy kopała 6 studni. W każdej była woda skażona ropą. Dopiero kopalnia zobowiązała się doprowadzić wodę z małego wodociągu lokalnego, który spełniał kryteria sanitarne.
315. 316. 317. 318.
Ciekawe to wszystko co pokazujesz i opisujesz, masz kompletny szyb razem z przesylem ropy...
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO