Nowica centrum zasypana ...(283) ekstra.
Nowica centrum zasypana ...(283) ekstra.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Cos mi sie wydaje, ze do przedwiosnia jeszcze daleko...![]()
Jesli przesladuje cie pokusa, uciekaj powoli aby mogla cie dogonic
Dobrze Ci się Agnieszko wydaje - od czasu jak robiłem te zdjęcia, to dopadało jeszcze z ... metr. To tak minimum![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
279 i 283 - świetne foto.
Kurde - a u nas szaro, buro i ponuro
Pozdrawiam.
Moją uwagę również przykuło 279, ale wszystkie są pikne. Pracuj, pracuj bo lubię tu zaglądać (czytać o Twoim regionie też lubię). Pozdrawiam.
XZ-1, OM-1, 12-40, 100-400
Dzięki wielkie
Witku - dziwię się bo na wschodzie mieszkasz, a tam zazwyczaj biało, zimno i wygwizdów. Faktem jest, że od czasu jak dziećmi byliśmy to zmiany klimatu są coraz bardziej widoczne.
No i pracuję- przygotowuję coś "chałupkowo".
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Łemkowska chyża.
Chyża, czyli chata - ale taka "wszystko w jednym". Bo pod dachem są i pomieszczenia mieszkalne, i gospodarcze i dla zwierząt, a strych nad całością pełnił funkcję stodoły.
Nowica to wieś gdzie zachowało się stosunkowo dużo łemkowskich chat, i to nie w stanie muzealnym, tylko normalnie zamieszkałych.
Pierwsze chyże kryte były słomą, późniejsze gontem, a obecnie - no cóż, nie czarujmy się blacha i papa
Na pierwszym zdjęciu - miejsce gdzie są składowane deski to tzw. "zachata" - czyli miejsce osłonięte wystającym dachem i oszalowane z boków, służące jako dodatkowe miejsce składowania np. opału.
287. 288. 289. 290.
Chyza piekna w zimowej scenerii.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Bardzo podobają mi się te fota.
U nas też mieszkają w starych chałupach.
" Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".