E5 + parę standardowych drobiazgów...
Każdy z nas stworzony jest do tego, co robi ...
moje podróże | moje spotkania z Kanarami ... | samoloty, samoloty, samoloty ... | mój profil | Japonia w obiektywie Gaijina
Bogdan panoramy tym razem mnie nie podchodzą, takie o niczym, ani widoki ani kolory nic tam nie ma na nichmogłeś Marysię poprosić o uatrakcyjnienie
![]()
Huraaa, huraaaaa - Jaskinia Mroczna zdobyta![]()
![]()
Nooo Bodzipku, nie myśl sobie za wiele - zdobycie jaskini, to przejście całej. Ja wlazłem tylko do pierwszej komory.
Odważyłem się tylko dlatego, że czwórka młodzieży w studenckim wieku też tam była.
Aby dalej iść, trzeba mieć liny - jest komin 5 metrowy.
Długość jaskini to 198 metrów, deniwelacja -17 metrów, wejście na wysokości 770 m n.p.m
Po kolei sale jaskini:
Salka wejściowa
Sala Świetlista
potem jest zacisk, a dalej studnia (komin). Aby to przejść to trzeba ok 15 m liny.
Salka przy studni to Piwiarnia
Studnia prowadzi do dość wysokiej szczeliny - Sali Owadziej. Ci co byli, mówią, że to najładniejsze miejsce w jaskini.
Potem jest lekko pod górkę do Sali Naciekowej. Tam podobno jest zeszyt i ołówek i można się wpisać
Wychodzimy drugim wąskim korytarzem, który wyprowadza nas poprzez Izbę Wytrzeźwień, mniej więcej w połowie wysokości wspomnianej wcześniej studni.
W latach 91-97 stwierdzono występowanie przynajmniej 6 gatunków nietoperzy.
![]()
Ostatnio edytowane przez Bodzip ; 15.11.14 o 18:05
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Proszę o więcej z jaskini!
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
Laski studentki.
Hmmm, brzmi conajmniej ciekawie.![]()
takie mostki jak na 1549 to w Gruzji widziałem...
wzmianką o jaskini zaciekawiłeś mnie wielce