Krakman - ja Ci dałem awansem, bo liczę, że napiszesz gdzie w Polsce mogę znaleźć borowika szatańskiego - od dłuższego czasu chcę sfotografować...
---------- Post dodany o 20:59 ---------- Poprzedni post był o 20:52 ----------
Oj nie, borowik szatański to inny grzyb, chociaż też borowik, niezwykle rzadki (o ile w ogóle notowany w Polsce). Czasem przez niezorientowanych szatanami nazywane są grzyby gorzkie (np. goryczak żółciowy) lub borowiki o czerwonawo zabarwionych trzonach - ceglastopory, grubotrzonowy, ponury i inne. Mało tego - te domniemane szatany często są z tego powodu niszczone.
Byliśmy z roninem w ostatnią niedzielę na Dziamerze. Faktycznie sporo grzybów było kopniętych. Wkurza mnie to.
Szatański widziano ostatnio w Górach Świętokrzyskich i na Jurze
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Kilka lat temu przegoniłem z mojej działki kobietę, chyba po 80-ce, która solidnym kijem niszczyła piękne siedlisko muchomorów czerwonych, nazywając je "żydami". Normalnie wiedźma jakaś.
Borowik szatański występuje wyłącznie w lasach liściastych, przeważnie pod dębami i bukami..
W kilku źródłach o tym jest napisane, bywa rzadko u nas. W jednym poradniku przeczytałem, że w Polsce nie występuje !
Możliwe, że były na jurze , jak pisze Bogdan, bo czytałem też coś o podłożu wapiennym...
Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA![]()
Mbsz - robaczek i sromotnik - "wyszli" najlepiej
Pozdrawiam.
Oglądam sobie ten wątek i oglądam, czasem (wybacz Mistrzu szczerość) mnie nuży jak serial nieco przydługi, ale czasami (i owszem często) zaskakuje mnie tematyką zdjęć i opowieści....
No bo ile razy można podobne cmentarze pokazać, ile razy podobną łąkę, strumyczek. Cerkiewki też już wszystkie były (chyba).
Ja Ciebie rozumiem, a i sam tak mam. Ale czasem jak coś ciekawego od ludzi usłyszę, to chętnie sprzedam
Bo widzisz to jest tak: ostatnio czytam - jak to się nazywa ? - czterologia ?cykl Chrisa Buncha - "Ostatni Legion" (SF)... więc nim się akcja rozkręciła to minęło pół tomu. Potem była stagnacja w trzecim tomie, i do połowy znowu się zaczęło.
Ale zaglądaj![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Popraw stopkę, wg regulaminu powinna mieć max trzy wiersze. CIEKAWE JAK ZMIESZCZĘ TRZY WIERSZE ALE POSZUKAM. "A GDY JUŻ Z NAS OPADNIE": A gdy już z nas opadnie, łuska słów, i staniemy nadzy, w prawdzie, Co powie nam Bóg?; "BEZ DATY": Dojrzałość przychodzi, Zawsze nazbyt późno, Kiedy już powoli, Odchodzimy w tło; "ZWIERZĘTA": Ofiary naszej pychy, Pokarmy naszych głodów. HEHE UDAŁO SIĘ