Bodzip, piękna zima u Ciebie![]()
Bodzip, piękna zima u Ciebie![]()
Polska, piękna zima, której u mnie nie ma![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Normalnie jestem porąbany, ale to chyba tylko dla WasTyle co wróciłem z kraju gdzie mężczyźni chodzą w spódniczkach, to myk do samochodu aby Ditla zrobić
Co mnie cieszy - duża ilość informacji na PW aby więcej cerkiewek.Więc się staram. Nie zawsze się da. Dziś myślałem że nic z tego nie będzie bo to pierwszy dzień świąt prawosławnych, i pojechałem tak na wariata. I rzeczywiście, w takiej malutkiej niepozornej cerkiewce w Kwiatoniu odbywała się uroczystość, ale pojechałem dalej.
W Skwirtnem była cisza i spokój. Zadzwoniłem do pani, która opiekuje się cerkiewką - przyszła bardzo chętnie. Zresztą Karol potwierdzi - to są mili i uczynni ludzie.
Cerkiew w Skwirtnem już pokazywałem - w szacie jesiennej, dziś w zimowej
197.
Jak widać świątynia została pięknie odrestaurowana od zewnątrz. Środek jeszcze nie tknięty. Zobaczycie wnętrze, ikony, babiniec, polichromię na ścianach - tak zniszczoną, że jestem pełen podziwu dla konserwatorów, którzy restaurują takie obiekty, i które już pokazywałem.
198.
Ikony które pokaże dziś i później pochodzą z 1837 r. Polichromia ścian z roku 1900. Niestety w tej cerkwi nie ma oryginalnego ikonostasu. Nikt nie wie co się z nim stało. Ale starsi zapewne pamiętają o kradzieżach ikon w latach 50-tych i 60-tych. Pozostałości starych ikon były rozwieszone na ścianach bocznych. Niestety, też ich nie ma. Przedstawione przeze mnie to wszystko co zostało.
CDN...
199. 200.
Poniżej krzyż znaleziony w piwnicach. Jest to krzyż procesyjny. Jest bardzo, bardzo zniszczony
201.
I jeszcze... nie chciałem tego pisać w wątku, ale nie mogę się powstrzymać![]()
mZD 12/2,0 i mZD 45/1,8 są jakby stworzone do tych celów - no są genialne po prostu![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Cerkiew w Skwirtnem w zimowej szacie ladna.
Moja przygoda z morzem Kapitan I , II , V rejsu PBO
Jak zawsze... Cerkiew piękna, pogoda ładna i 12/2,0 też zazdroszczę![]()
Bardzo podoba mi się wnętrze tej cerkwi, właśnie dlatego, że jeszcze autentyczne bez poprawek konserwatorskich. I krzyż, widać, że zrobiony przez ludzi a nie jakichś zamorskich artystów. Super. Jak kiedyś odremontują wnętrze to poproszę o powtórzenie zdjęć. Bardzo ładne zdjęcia.
Dzięki za kolejny kawałek polskiego południowego wschodu.
Pozdrawiam AP.
E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro
Tak se TU wpadłem ... i - pięknie wprost jest !!!
Świetne foto.
Gratuluję i pozdrawiam.