Zamieniam się w słuch i wzrok![]()
Zamieniam się w słuch i wzrok![]()
The question is, who cares?
historycznie ciekawie, jak zawsze
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Lipna cd.
W miejscach gdzie dawniej były Łemkowskie wsie, można spotkać ciekawy element pejzażu. Drzwi.
Drzwi to element, symbol oznaczający, że tam byli ludzie. Żyli, mieszkali, kochali się, modlili, mieli młyny i kuźnie. Jakkolwiek wieś została zlikwidowana, te drzwi to piękny zwyczaj pokazujący, że miejscowi nie zapomnieli.
Te drzwi choć zamknięte - zapraszają do wejścia... do zapoznania się z historią i kulturą tutejszych mieszkańców. Na niektórych z nich znajdziesz stare reprodukcje oryginalnych zdjęć lub grafik tych miejscowości. Są opisy ilu mieszkańców liczyła wieś, gdzie była kuźnia a gdzie młyn.
Takie jedne małe drzwi - a tyle historii.
Wszędzie można spotkać krzyże przydrożne - niektóre przy samej drodze, inne w dzikim lesie... być może wiek temu, tamtędy przechodziła wiejska dróżka.
Dziś mała retrospekcja.
1228.
1229.
1230.
1231.
1232.
1233.
1234.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Bardzo dobry pomysł z drzwiami.
Drzwi fajne. I kolor drzwi też mi się podoba.
Fajnie pokazane i opisane.
Ni z tego ni z owego...rosnace drzewa owocowe w szczerym polu lub w srodku lasu.Zawsze dawalo to do myslenia.
Fajny ten pomyśł z drzwiami i intrygująco to wygląda![]()
OM-D E-M5 I/II + kilka słoików. Łowię nimi oblechy.
Kiedy wychodzę w góry wracam do domu; Co masz zrobić jutro zrób pojutrze będziesz mieć dwa dni wolnego.
Szwarc, mydło i powidło || Z Tater ||Bieszczady || Słowacja
Lipna cd.
Prawie naprzeciwko ścieżki prowadzącej do Łemkowskiego cmentarza, stoi przy drodze mała kapliczka. Stara i oryginalna. Co tam robi ten drut zbrojeniowy to nie wiem.
Trudna do zauważenia jest. Jak jedziemy samochodem - a jest to droga dojazdowa do Radocyny, to szans nie ma na zwrócenie uwagi na nią.
1235.
1236.
1237.
1238.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Ciekawie Waść prawisz, przyjemnie się tutaj zagląda.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.