To fakt - a jesienią te drzewa są obłędne.
To fakt - a jesienią te drzewa są obłędne.
W Stróżówce - to takie coś, ni to dzialnica miasta, ni to wieś - więc w jednym miejscu jest 4 cmentarze wojenne. A licząc główny gorlicki na Górze Cmentarnej to 5. Wszystkie odległe od siebie o kilkaset metrów.
I tak, pi razy oko od tego co wczoraj pokazywałem jest kolejny.
I podobnie jak z poprzednim - nie miałem o nim pojęcia. Zlokalizowany przy drodze wylotowej na Kraków, to setki razy przejeżdżałem koło niego. Nawet Marysia się zdziwiła mówiąc:
- nawet twój kolega wybudował się 30 m od jego granic.
No dobra, wlazłem i szczęka mi opadła. Po wielu klasykach Jurkovica i Mayra, zobaczyłem coś nowego. Mogiły poległych zbydowane w kształcie ...jakby to określić - kamiennych bunkrów. Coś pięknego i niespotykanego.
Duży jest.
Jutro cz. II
1189.
1190.
1191.
1192.
1193.![]()
cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Przy 1190-pomyslalem o Rotundzie choc widzialem ja w 1983 roku.
Oj, to daaawno. Popatrz
http://bodzio.dug.net.pl/rotunda.htm
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
No duży jest, bo dużo chłopa tam leży... 28 mogił, a w nich 278 żołnierzy Austro-Węgier, Rosjan 65, razem 343 dusze.
Fajnie opisujesz i pokazujesz te miejsca.
Pozdrawiam.
Już prawie jutroDawaj dalej
![]()
The question is, who cares?
Szlak czerwony ze Zdyni, lub z Regietowa. Zmienili trasę, teraz idzie przez szczyt.
Podziękowania dla Austriaków![]()