cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach||Łowca spamerów||
Niesamowity ten malutki cmentarzyk.![]()
Świetne te "ostatnie" wrzutki Bodzio.
Pozdrawiam.
Kiedyś obiecałem opowieść o wsi Pstrążne.
Może lubicie moje gaworzenia, może nie- zacznę od etymologii nazwy wsi, a właściwie przysiółka Bodaków.
Ktoś pomyślałby, że nazwa pochodzi od pstrągów - nic bardziej mylnego
Początkowa nazwa to Strusznik, potem Stróżna - czyli trzymająca straże. Była własnością sędziego ziemskiego krakowskiego - Wielopolskiego.
Pstrążne to przekręcona nazwa Stróżnej.
Prawa wsi zmieniły się za czasów Kazimierza Wielkiego - najpierw z prawa polskiego na średzkie, a potem na wołoskie.
Istniał tzw, "Węgierski Szlak" - droga handlowa z Biecza do Bardejova, prowadząca z Biecza przez Korczynę, Kobylankę, Dominikowice, Sękową, Przez Magurę Małastowską, dalej przez Gładyszów do Koniecznej. A potem, już po węgierskiej stronie do Bardejova.
Funkcjonalność tej drogi zależała od bardzo kapryśnej rzeki Sękówki, która często niszczyła drogi i przeprawy. Wyznaczono więc drogę alternatywną - którędy ? Już starożytni wiedzieli, że grzbiety gór schną szybciej, szybciej śnieg schodzi, jest lepszy widok (szabrownicy), nie trzeba tylu mostów i grobli.
Druga droga prowadziła z Biecza na Korczynę, Wójtową, Lipinki, Rozdziele, Wapienne, Przegoninę, Bartne, Banicę, Krzywą, Jasionkę do Koniecznej, gdzie łączyła się z pierwszą drogą.
Dokładnie pośrodku, między tymi drogami w wąskiej dolinie leży tytułowa wieś.
W 1800 r. wieś liczyła 194 Rusinów i 2 Żydów. Miała 34 gospodarstwa.
Przez lata po Akcji Wisła, byłą pusta. Teraz liczy 9 numerów.
Takie starocie stoi sobie przy drodze
932.![]()
933.![]()
Kapliczka wybudowana przez Rosjan. Otwarta i nie rozkradziona.
934.![]()
935.
cdn.
Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
ciekawie, naukowo i na temat
czy w tej chatce ktoś mieszka?
Jedynym dowodem na to, że istnieje jakaś pozaziemska inteligencja, jest to, że się z nami nie kontaktują
Logika zaprowadzi Cię z punku A do punktu B. Wyobraźnia zaprowadzi Cię wszędzie
Opowieści Twe lubimy, fotkom chętnie się przyjżymy
Z dala od "cywilizacji" to fajna i nie rozkradziona.
Następne proszę.
Wspaniale, dawaj dalej, niedługo będą fotki ze śniegiem.![]()
W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
Popieram Stopkę Krakmana !
LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.
Przed śniegiem jeszcze będą piękne jesienne foty .a do tego okolica nadaje się przednie.
Zaciekawił mnie ten krzyż na kapliczce, nigdy takiego nie widziałem.
Druh Synchro dwie Smieny dawno sprzedane. Zenit E w szafie. W cyfrze Olympus SZ-30 MR do robienia filmików i do noszenia w kieszeni, E 420 z kitem 17,5-45 mm zepsuł się, więc zastąpił go M 10 tez z kitem większym . Jeżdżę Laguną z 1998 roku.Mniej znaczy więcej.