Strona 103 z 714 PierwszyPierwszy ... 35393101102103104105113153203603 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1.021 do 1.030 z 7139

Wątek: Mój Beskid Niski

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    325
    Moja galeria

Odp: Mój Beskid Niski

Świetne.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    329
    Moja galeria

Bardzo interesujące miejsce, świetny opis i zdjęcia z wieloma detalami, to jest to co lubię. Widać profesjonalizm, kapitalnie to przygotowałeś. Miejsce zapisane w kolejce do zwiedzenia. Dziękuję i pozdrawiam.

Musisz rozdać trochę punktów innym użytkownikom zanim będzie można przyznać punkty Bodzip.
    Ostatnio edytowane przez Muminek ; 25.08.12 o 22:09
    E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM

| OlyJedi Awatar bartmika
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Jak oglądam te wszystkie zdjęcia to od razu przypominam sobie mój samotny urlop w Beskidzie Niskim. Piękne okolice, szczególnie fajne do zwiedzania na rowerze. Bardzo mało turystów na szlakach, super lasy. Staram się być w Beskidzie Niskim conajmniej dwa razy w rokuz rowerem. Zazdroszczę tych okolic. Super tereny na fotografię krajobrazową.

Moderator Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Bodzip
    Mieszka w
    Gorlice
    Siła reputacji
    473
    Moja galeria

Chciałbym pokazać dzisiaj wyjątkowo cmentarze wiejskie w Bartnem. Dwa cmentarze.
    Dlaczego w Bartnem ?

Cmentarz wiejski.

Jest wyjątkowy i nigdzie indziej nie spotykany. Mieszkańcy wsi Bartne trudnili się kamieniarstwem. Większość nagrobków została wykonana przez miejscowych rzemieślników. Niektóre, w całości wykute z jednego kawałka kamienia.
    Został założony w 1877 r. co zostało upamiętnione dużym kamiennym krzyżem, pod którym odbywają się nabożeństwa.
    Większość grobów zgodnie z tradycją bizantyjską jest sytuowana w kierunku wschodnim.
    Na uwagę zasługuje grób byłej właścicielki wsi Bartne pani Walewskiej, w postaci dwu nieobrobionych kamieni młyńskich, zwieńczonych mini kapliczką kamienną.
    Miejscowi podają, że jest tu także pochowany mistrz kamieniarski, który wykonał kamienną kapliczkę. Kapliczkę tę 7 par wołów ciągnęło na zbocze Mareszki (801 mnpm) gdzie zlokalizowana jest bacówka / schronisko PTTK.
    Otóż ten mistrz kamieniarski wykuł dla siebie kamienny sarkofag, w którym jest jego drewniana trumna. Też 7 par wołów na specjalnej podwodzie ciągnęło ten sarkofag na cmentarz.
    Gdzie to jest ? Wiedzą tylko dwie osoby, ale nie powiedzą - usłyszałem: "jeszcze przyjadą jakie archeologi i będą grzebać".
    I jeszcze ciekawostka. jest tu pochowany ksiądz greckokatolicki - Włodzimierz Kałużnicki, który dążył do propagowania wiedzy wśród mieszkańców.
    Był jednak bardzo skonfliktowany z mieszkańcami - chodziło jak zwykle o pieniądze Bartnianie twierdzili, że zbyt dużo od nich pobierał, i w roku 1928 2/3 mieszkańców przeszło na prawosławie.
    Proszę zwrócić uwagę na nagrobek z nazwiskiem Worobel. Będzie o nim w następnej opowieści

Cmentarz choleryczny.

W Bartnem w lecie roku 1873 panowała epidemia cholery. "Cholerii" jak mawiają mieszkańcy.
    Miesięcznie na tę zarazę umierało około 40 osób. Jakieś 200 m poniżej cerkwi założono dla zmarłych specjalny cmentarz.
    Dzisiaj, to mała polanka na skraju lasku, zarośli. Zachowały się tylko dwa krzyże. Jeden łaciński, z trójlistnie wykończonymi ramionami - mocno zapadnięty w ziemię, i drugi krzyż - prawosławny, wykonany w całości z piaskowca. Krzyż autorstwa Wasyla Graconia. Fundatorem był Teofil Pelesz. Więzień obózu w Thalerhofie. Tak, tak - pierwsza Wojna Światowa też miała swoje obozy koncentracyjne.
    Usilnie polecam przeczytanie poniższego linku.
    http://www.cmentarze.gorlice.net.pl/talerhofstrona.htm

Zapraszam -->> cmentarz wiejski i choleryczny w Bartnem
    cerkiewki || Beskid Niski || mój wątek || mój drugi wątek|| makro||
    Wychodzi się na pole, a nie na dwór o! ||Nadnaczelny Weryfikator TWA i wszystkiego
    W moich wątkach można offtopować i grzebać w zdjęciach ||Łowca spamerów||

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar henry1
    Mieszka w
    Stołeczne Miasto Poznań
    Siła reputacji
    325
    Moja galeria

Ciekawa historia tych cmentarzy.
    Foty fajne. Zdolne bestie tam mieszkały, nagrobki bardzo ciekawe.
    Nie to co ta dzisiejsza chińszczyzna na cmentarzach.
    W ogródku sąsiadki są ładne kwiatki.
    Popieram Stopkę Krakmana
    !

LUBIĘ WYCHODZIĆ NA DWÓR, NA POLE MAM ZA DALEKO.

Moderator Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Muminek
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Siła reputacji
    329
    Moja galeria

Ciekawa historia tego cmentarza, ładne zdjęcia. Śliczny nagrobek z kamieni młyńskich.
    Historia talerhofska bardzo smutna.
    E-M1, E-3, E-30, TG-2, Stylus XZ-2, E-PL2, C-2100 UZ, ZD 8, ZD 7-14, ZD 14-54 II, 12-60 SWD, 50-200 SWD, 35 ED Macro, 50 ED Macro, ED 90-250, EC-20, EC-14, EX-25, FL-50 R, FS-SRF-11, Sigma 150 HSM

| OlyJedi Awatar MaciekMG
    Mieszka w
    Zielona Góra
    Siła reputacji
    61
    Moja galeria

Bodzip, a może wydzielić wątek cmentarny jako osobny? Historia, sztuka cmentarna jest na tyle specyficzna, że zebranie zdjęć, opowieści, historii miałoby sens. Z mojej strony mógłbym dołączyć cmentarze w Łambinowicach, Żaganiu, Bytomiu Odrzańskim.
    pozdrawiam, Maciek (E-620+ E-PL6 + parę innych rzeczy)
    ------------------------------------------------------------------------------------------------------
    'Kochana Redakcjo, chcę grać jak Mozart. Jaki fortepian powinienem sobie kupić?'

| OlyJedi Awatar merti
    Mieszka w
    kajś miedzy Hanysomi a Góralomi
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Oż w mordeczkę, to my mamy taki pikny wodospad? Dla mnie bomba, aż nie mogę uwierzyć
    E-420 +14-300 oraz inne szpeje
    From The Earth

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    71
    Moja galeria

Nawiasem mówiąc, ten wodospad zagrał we filmie Wino Truskawkowe - więc jak ktoś oglądał, to już może konkretnie umiejscowić ten ciek wodny

| OlyJedi Awatar bartmika
    Mieszka w
    Skierniewice
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria

Kurczę muszę się znowu wybrać w Beskid Niski ale jesienią... Byłoby gdzie porobić zdjęcia. Wodospad super.