Strona 15 z 19 PierwszyPierwszy ... 51314151617 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 189

Wątek: Wyrazy "fotograficzne"

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Odp: Wyrazy "fotograficzne"

Pamietam kiedys przed laty jak zesmy robili zdjecia ze zdjec.W wielu przypadkach byly to zdjecia tzw legitymacyjne na papierze jedwabistym.Zeby uniknac na naszych negatywach tego "jedwabiu" to pokrywalismy szybke,ktora przyciskala fotografowane zdjecie takim jak by rozrzedzonym olejkiem(pachnialo zywica jak w lesie).
    Czy to czasem nie nazwa tej cieczy???Kurde nie pamietam dokladnie.Kojarzy mnie sie tez ze wklesla strona soczewki,ale to juz optyka bardziej.
    Ide wertowac ksiazki.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Pamietam kiedys przed laty jak zesmy robili zdjecia ze zdjec.W wielu przypadkach byly to zdjecia tzw legitymacyjne na papierze jedwabistym.Zeby uniknac na naszych negatywach tego "jedwabiu" to pokrywalismy szybke,ktora przyciskala fotografowane zdjecie takim jak by rozrzedzonym olejkiem(pachnialo zywica jak w lesie).
    Czy to czasem nie nazwa tej cieczy???Kurde nie pamietam dokladnie.Kojarzy mnie sie tez ze wklesla strona soczewki,ale to juz optyka bardziej.
    Ide wertowac ksiazki.
    pewnie masz na mysli olejek cedrowy ? jezeli tak, to wlasnie olejek cedrowy o odpowiednio dobranym współczynniku załamania światła robil jako ciecz immersyjna

PS
    informacje wyszukane w internecie
    Ostatnio edytowane przez Centus ; 11.01.12 o 15:19

| OlyJedi Awatar Jack
    Mieszka w
    Błonie
    Siła reputacji
    131
    Moja galeria

Mirek, trafiłeś poprawnie.. 2. zastosowanie - to wykonanie powiększeń na powiększalnikach kondensorowych z negatywów z podrapaną emulsją (negatyw włożony między dwie szybki z wkroplonym olejkiem, który bez śladu wypełniał zarysowania). To, co masz na myśli - to olejek cedrowy, ale takich luksusów to u nas nie było. Jako ciecz immersyjną stosowaliśmy glicerynę z dobrym skutkiem.

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Jack Zobacz posta
    2. zastosowanie - to wykonanie powiększeń na powiększalnikach kondensorowych z negatywów z podrapaną emulsją (negatyw włożony między dwie szybki z wkroplonym olejkiem, który bez śladu wypełniał zarysowania). To, co masz na myśli - to olejek cedrowy, ale takich luksusów to u nas nie było. Jako ciecz immersyjną stosowaliśmy glicerynę z dobrym skutkiem.
    No to Centus niech leci dalej,bo ja L4 mamA o tym cedrze to po prawdzie on pojechal,mnie to jakies inne drzewa po glowie chodzilyOn taki kierunek luksusu wybral.

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    No to Centus niech leci dalej,bo ja L4 mamA o tym cedrze to po prawdzie on pojechal,mnie to jakies inne drzewa po glowie chodzilyOn taki kierunek luksusu wybral.
    w sumie to czesciowo mi podpowiedziales tym zapachem lasu , jakby co mozemy miec wspoludzial , ale wole zwyciestwo zostawic Tobie , gdyz ja mam zbyt maly staz aby ciekawe slowo wymyslic

Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    w sumie to czesciowo mi podpowiedziales tym zapachem lasu , jakby co mozemy miec wspoludzial , ale wole zwyciestwo zostawic Tobie , gdyz ja mam zbyt maly staz aby ciekawe slowo wymyslic
    Nie kombinuj jak zyd za okupacji tylko dawaj.Jak ja wymysle to mnie posta skauja,bo napisza,ze nie chca siary na forum.Z boku se poczytam-najlepsze wyjscie.

Centus
    Gość

zeby duzo nie kombinowac ..., co to jest achromat ?

OR | Honorowa wystawa Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar k@czy
    Mieszka w
    38° 59' 1.46" -94° 44' 16.274"
    Siła reputacji
    157
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Centus Zobacz posta
    zeby duzo nie kombinowac ..., co to jest achromat ?
    Artysta- Achrtysta.
    Aromat- Achromat.
    Wychodzi na jakies artystyczny zapach
    Albo przeciwienstwo chromatu- a-chromat.
    Ostatnio edytowane przez k@czy ; 11.01.12 o 20:44
    Upierdliwiec Forumowy nr 4142 | OR + + + + | Zlotowicz:0 | Poprawka:0 | DITL ++ | Autoban+| Honorowa Wystawa+ | Oplacone Skladki TWA+++++++

Rozjemca - Super Mod Zwycięzca popRAWki
    Konto PREMIUM | OlyJedi
    Awatar Saboor
    Mieszka w
    Markach
    Siła reputacji
    287
    Moja galeria

Achromat to optyka dwusoczewkowa, która składa się z socewki skupiającej(szkło kronowe) i rozpraszającej(szkło flintowe). Umożliwia korekcję dwu długości fal, czerwonej i niebieskiej co w dużym stopniu zmniejsza aberrację.
    |popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
    wątek kulinaria :::: bez prawdziwych potrzeb :::: wątek tutoriale
    wątek Photoshop :::: <-- Volter --> :::: wątek DITL

Centus
    Gość

Cytat Zamieszczone przez Saboor Zobacz posta
    Achromat to optyka dwusoczewkowa, która składa się z socewki skupiającej(szkło kronowe) i rozpraszającej(szkło flintowe). Umożliwia korekcję dwu długości fal, czerwonej i niebieskiej co w dużym stopniu zmniejsza aberrację.
    dokladnie tak , wiec Ty jedziesz dalej