|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Chcesz nam mierzyć gęstość kości?![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
No dobra, pogooglowałem
Oto definicja:
i dalej:Densytometria – technika pomiaru stopnia zaczernienia światłoczułego materiału fotograficznego w wyniku działania światła i obróbki chemicznej (wywołania i utrwalenia).Czyli, jeśli przed kliszą są kości (człowiekStosowana jest w pomiarach (...) stopnia zaczernienia materiału światłoczułego, a poprzez to pośrednio do pomiaru stopnia pochłaniania promieniowania zaczerniającego materiał światłoczuły.), to stopień zaczernienia w tych miejscach materiału światłoczułego, zależy od pochłaniania przez nie promieniowania czyli od ich gęstości.
CBDU![]()
Lubię wertykalne piony i horyzontalne poziomyW moim wątku, można "grzebać" w moich zdjęciach.Główny Prostownik TWA
No to dość obżarstwa i leniuchowania
Moja propozycja to dwa wyrazy :współczynnik Schwarzschilda.
No prawie, bardzo blisko ale nie chodzi o efekt a współczynnik![]()
Wygrzebałem:
współczynnik Schwarzschilda= Przy czasach naświetlania praktycznie powyżej 1 sekundy występuje efekt zmniejszania czułości naświetlanego materiału. Aby temu zapobiec należy przedłużyć czas w stosunku do wskazań światłomierza korzystając z tego współczynnika.
Dokładnie tak!
Twoja kolej.