Ano można i w PS'ie to zrobić, ale tak naprawdę to w ciemni! Czy naprawdę nikt nie wie co to?
Ano można i w PS'ie to zrobić, ale tak naprawdę to w ciemni! Czy naprawdę nikt nie wie co to?
Izohelia (jak mówi mądra księga)
Polega na parokrotnym przekopiowaniu obrazu półtonowego zarejestrowanego na błonie o znacznej użytecznej skali naświetleń na błony o bardzo dużej kontrastowości i minimalnej użytecznej skali naświetleń. Oznacza to odwzorowanie bardzo wąskiego zakresu tonalności i obraz złożony tylko z bieli i czerni. Granice pomiędzy bielą i czernią odpowiadają miejscom o jednakowej jasności i zwą się izohelami. Im dłuższe naświetlanie na błonach graficznych tym wiecej miejsc czarnych i mniej białych. Zróżnicowanie czasów naświetlania różnicuje położenie izohel i tworzy nowy obraz z paroma odcieniami.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Saboor Brawo !! Wszystko się zgadzaTwoja kolej, choć mam nadzieje że ktoś jeszcze włączy się do tej zabawy.
No to siup! halogenki
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Halogenki, dwie wersje odpowiedzi:
1) związki chemiczne będące składnikami błony filmowej - są światłoczułe. Dokładnie to ogólne określenie soli kwasów halogenowodorowych: fluorków, chlorków, bromków i jodków.
2) małe halogeny, czyli oświetlenie.
Którą odpowiedź akceptujesz?
C-740, SP550UZ, E-510, E-5 + dodatkowe zabawki
Moje wątki: Gryphoon'owe podwórko, Gryphoon w Australii, Łódź Bajkowa
Akcje: Spotting Okęcie - 6.01.2014
Ok, mam nadzieje że nie za proste i nie skonczy się banem
Hiperfokalna?
Zależna od parametrów obiektywu odległość, od której rozpoczyna się głębia ostrości obrazu.
To znaczy: po ustawieniu ostrości na odległość hiperfokalną, obraz powinien być ostry od połowy tej odległości do nieskończoności.
Uff.
I jeszcze matma:
H = F2/(f*c)
zgodnie z definicją: "Odległość hiperfokalna(H) jest wprost proporcjonalna do kwadratu ogniskowej obiektywu(F),
i odwrotnie proporcjonalna do iloczynu wartości przesłony(f) i wielkości krążka rozmycia(c)"
Przykład z optyczne . pl :
Przykładowo, obliczmy odległość hiperfokalną obiektywu 1.8/50 z maksymalnie otwartą przesłoną, zakładając rozmiar krążka rozmycia na typową wartość 0.02 mm. W tym przypadku otrzymujemy, że:
H = (50*50)/(1.8*0.02) = 2500/0.036 = 69444.4 mm = 69.4 metra
Gra?![]()
Gra. Saboor - zapodawaj!!!