To pociągnijmy temat dalej: apóchrōmatos (greka)![]()
To pociągnijmy temat dalej: apóchrōmatos (greka)![]()
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
Pojęcie bliżej znane jako apochromatyczność, występujące częściej w postaci określenia "korekcja apochromatyczna"- w skrócie APO.
Pojęcie dotyczy wady optyki polegającej na nierównym załamaniu/odbiciu światła w soczewkach obiektywu zaś korekcja polega na zastosowaniu specjalnych soczewek apochromatycznych, które niwelują lub ograniczają/minimalizują to zjawisko wzmacniając jednocześnie określone kolory- a więc najprościej mówiąc, zwiększają kontrast kolorystyczny.
Achromatyzm z kolei oznacza brak dominujących kolorów- rodzaj szarzyzny bez jakiejś dominanty.
P.S. Nie lepiej by było to wszystko zebrać do kupy i zrobić z tego słowniczek pojęć fotograficznych wraz z czymś, co kiedyś publikowano w magazynie FOTO- czyli zestawienie skrótów stosowanych w optyce?
3 bazy strzelnicze, kilka dział krótszego i dalszego zasięgu, amunicja, lasery, lodówa, van i...tzw. otrzaskanie.
|popRAWka: 3|SKARBNIK TWA wątek Moje foty :::: Nie ma prawdziwego szczęścia :::: wątek IR'iotyczne EGZEKUTOR TWA|Zloty: 6|
O my God....nie wiem co już było... a przeglądać kilkunastu stron ni ma kiedy...
Może KOMA?
(i nie chodzi o zespół).
3 bazy strzelnicze, kilka dział krótszego i dalszego zasięgu, amunicja, lasery, lodówa, van i...tzw. otrzaskanie.
Jedziesz dalej...
(wy to wszystko z głowy czy z Wikiego macie?)![]()
To taka optyczna "zmyła" polegająca zdaje się na tym, że jakiś punkt lub obiekt jest pozornie bliżej lub dalej od nas (albo wydaje się obok) w zależności od tego z jakiego kąta na niego popatrzymy. Zjawisko występuje i w astronomii i np. w krajobrazie- gapiąc się na góry czy odbicia w wodzie mamy wrażenie że szczyty są "blisko" a nie kilka km dalej.
Dodałbym jeszcze, że zjawisko paralaksy występuje w momencie gdy patrzymy przez wizjer wbudowany w dalmierz czy lustrzankę dwuobiektywową. W Lustrzankach jednoobiektywowych tego problemu nie ma.
Ale ok- Proszę dalej..
Hmmm...czego nie wiem w zgadywance foto, to sobie chyba tutaj odbijam...
Crossowanie/crossing.