Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: C-5060 Problemy z włączeniem oraz wyłaczeniem

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

C-5060 Problemy z włączeniem oraz wyłaczeniem

Witam serdecznie,

Mam problem z prawidłowym działaniem aparatu Olympus C-5060 wide zoom. Aparat przy wyłączeniu co pewien czas automatycznie uruchamia się. Dodatkowo sam zmienia funkcje, ustawienia. Pewne ustawienia przypisuje do zupełnie innych przycisków funkcyjnych. Aparat mam ponad 2 lata, wcześniej nie było podobnych problemów..

Czy ktoś może spotkał się z podobnym problemem? Czy jedyna możliwość naprawy to serwis czy może update firmware??

Czy posiada ktoś wersje update v562-82 lub nowszą? Na sieci znalazłem dotychczas tylko v562-81 (w tym aparacie nie można updateować do wersji niższej)

Z góry dziękuje za pomoc
    Pozdrawiam
    sajmon78

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Witam
    na 95% problem dotyczy modułu sterowania ,podejrzewam prace w wilgotnych miejscach,
    w tym stanie nie wykonuj wymiany firmwaru w aparacie ,usterka nie ma z nim nic wspólnego
    a poza tym aparat moze sie wylaczyc w trakcie wymiany i byloby to katastrofalne w skutkach

Krzysiek

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    No faktycznie robilem zdjecia na dosyc mocnym deszczu...
    Czy w takim układzie istnieje tylko mozliwosc serwisu czy mozna to jakos domowym sposobem naprawic??

Pozdrawiam
    sajmon78

| OlyJedi Awatar Meister
    Mieszka w
    Lubin
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    Problem ten juz byl. Ale ze wzgledu na starosc tych postow, sa usuwane :P Ale jezeli chcesz go rozbierac to zobacz te strone.
    http://fotki_moje.republika.pl/kompedium.htm

Jednak tego bym nie polecal, jezeli nie masz wprawy w takich rzeczach. Najlepiej szukaj w okolicy jakis serwis. Byle nie Olympus :P jest zbyt drogi na takie rzeczy. Chyba ze masz pieniadze to mozesz sie do nich przejsc.

A zebys wiedzial... Najczesciej to wymieniaja uszkodzone uklady itp., wiec nawet jakbys chcial go rozbierac i naprawiac nie ominie Cie poszukiwanie za czesciami

Powodzenia.

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    A to nie jest przypadkiem ten motyw z pokrętłem funkcji (tak się to chyba nazywało)? Jest to dość częsta usterka.. Aparat szaleje, sam przełącza funkcje, sam włącza i wyłącza różne rzeczy.. Miałem, wysłałem do serwisu bo był na gwarancji..

Nie powiem Ci tego na 100% - ale nie wiem czy nie czytałem, że ten błąd Olympus naprawia za free - ale nie jestem pewien. Niech ktoś potwierdzi/zdementuje moją informację.

Rozbierania aparatu w domowym zaciszu nie polecam - to nie jest zenit. Możesz coś sknocić i będzie niewesoło.. Chyba, że znasz sie na tych sprawach, to możesz próbować. Aczkolwiek odradzam.. Aha - i update firmware raczej nic nie da..

Ile po gwarancji?

Ludzie Ci tu pomagają.. Punkty pomógł są

Siła reputacji
    0
    Moja galeria
    Dzieki,

No wlasnie rzecz w tym, ze aparat jest miesiac i pare dni po okresie gwarancyjnym... Orientuje sie ktos czy istnieje przycisk resetowania ustawien aparatu? Konkretnie chodzi mi o przycisk (kombinacje klawiszy) a nie ten sposob wybierany z menu "ALL RESET".

Chciałbym spróbować go zresetować, zanim wyśle do serwisu... Może jakimś cudem chwyci i zacznie funkcjonować jak trzeba..

Po prawej stronie obok spustu migawki znajduje sie napis "RESET", ale nie wiem jak dokładnie zresetować ten aparat...

Pozdrawiam
    sajmon78

| OlyJedi Awatar olifant
    Mieszka w
    Opole
    Siła reputacji
    19
    Moja galeria
    z tego co zobaczyłem na zdjęciach w sieci, aby tą funkcję 'reset' użyć to musisz nacisnąć jednocześnie te dwa srebrne guziczki, do których dochodzą kreski od napisu 'reset'
    .

| OlyJedi Awatar HrabiaMiod
    Mieszka w
    Kraków, Poland
    Siła reputacji
    28
    Moja galeria
    A opcja z wyciągnięciem baterii na jakiś czas? Spróbuj wyjąc baterię na dwie doby... - kiedyś pisali, że pomaga coś..

Może zrobią Ci to za free? Spróbuj pogadać z nimi czy coś.. Powiedz, że przedtem się przydarzyło parę razy, a teraz już ciągle jest, a wtedy potrzebowałeś aparat do pracy

A serio - może Ci się uda za free? Serwis czasen jest naprawdę bardzo przychylny, a Twój problem to problem typowy dla tego Olka z tego co się orientuje.

I spytaj, bo mi się naprawdę wydaje, że była taka akcja, że usterkę pokrętła trybów (jakoś tak się to nazywa -.-) naprawiali za darmo, nawet po gwarancji.. Niech ktoś się wypowie.. : )

pozdrawiam i życzę powodzenia