Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 28

Wątek: Kalibrator - który warto kupić?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar And.N
    Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Odp: Kalibrator - który warto kupić?

Skora tylko nie odbieraj tego co napisałem, że odradzam zakup kalibratora Teraz mam (tak myślę) dobrze skalibrowany monitor ale z czasem w miarę starzenia ustawienia się rozjadą zapewne...Mając kalibrator szybko można je przywrócić. Z drugiej strony nie wiem czy opłaca się kupować do monitora (laptopa) jeśli jest na matrycy TN

| OlyJedi Awatar Skora
    Mieszka w
    Świnoujście
    Siła reputacji
    23
    Moja galeria

Koszt byłby rozłożony na cztery osoby, a monitor pewnie się kiedyś zmieni ale i tak narazie się zastanawiam.
    E-30 + E-3 + trochę różności, co by pasowały do całości.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Skora Zobacz posta
    Koszt byłby rozłożony na cztery osoby, a monitor pewnie się kiedyś zmieni ale i tak narazie się zastanawiam.
    Lepiej zrobcie bibe sobie cztery razy.Wiecej pozytku i przyjemnosci.
    Co do kalibracji.Wez kup kpl 36 kolorow cienkopisy,mazaki,kredki.Zrob im zdjecie na szarym kartonie w tle obok monitora.Wrzuc se fote na monitor,wywolaj fote na ekranie i ustaw tak kolory aby byly identyczne jak orginal obok.Zrob sobie i zapisz taki profil.Te kredki,czy tam co kupiles oddaj dziecku niech sie cieszy a ty ciesz sie kolorami w monitorze.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Mirek tylko skąd pewność, że to zdjęcie z kredkami powiedzmy "wzorcowe" ma prawidłowe kolory. Jeżeli zawiedzie minimalnie balans bieli w aparacie (a to jest bardzo możliwe) monitor będzie wyświetlał kolory inaczej niż te kredki mają w rzeczywistości. Tu właśnie nie ma pewności czy winą tego stanu rzeczy jest nieprawidłowe ustawienie kolorów w monitorze, czy okłamuje już samo zdjęcie bo balans bieli sobie nie poradził. W związku z tym czy warto na podstawie takiego zdjęcia regulować monitor?...mam poważne wątpliwości. Podejrzewam też, że robiąc takie zdjęcie dwoma różnymi aparatami otrzyma się dwa trochę różniące się wzorce. Tak tylko sobie gdybam, może się mylę...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Mirek tylko skąd pewność, że to zdjęcie z kredkami powiedzmy "wzorcowe" ma prawidłowe kolory. Jeżeli zawiedzie minimalnie balans bieli w aparacie (a to jest bardzo możliwe) monitor będzie wyświetlał kolory inaczej niż te kredki mają w rzeczywistości.
    Pewnosc jest napewno,bo widze i porownuje z obrazem z boku.I mi to rybka czy balans byl po drodze w te czy wewte..Mam korygowac wszystko po drodze tak,zebym widzial na monitorze to co widze z boku.Tu nie interesuje mnie lab,drukarka,i inne czarodziejskie pliki.Oczy i zdolnosc porownania barwy to jedyne kryterium tu potrzebne.Tu nie mamy doczynienia z zadnym zdjeciem.Tu porownujemy kredki stojace obok monitora i te ktore widzimy w monitorze.
    Zapewniam Cie,ze w ten sposob mam zrobiony monitor HG za 30€ ,ktory pokazuje kolor identyczny jaki ma Quato za grube naprawde pieniadze i ustawiany przez wysokiej klasy kaliblator.
    Inna sprawa to wydruki i wspolpraca z labem,ale to inna para kaloszy.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez andtor2 Zobacz posta
    Mirek tylko skąd pewność, że to zdjęcie z kredkami powiedzmy "wzorcowe" ma prawidłowe kolory. Jeżeli zawiedzie minimalnie balans bieli w aparacie (a to jest bardzo możliwe) monitor będzie wyświetlał kolory inaczej niż te kredki mają w rzeczywistości. Tu właśnie nie ma pewności czy winą tego stanu rzeczy jest nieprawidłowe ustawienie kolorów w monitorze, czy okłamuje już samo zdjęcie bo balans bieli sobie nie poradził. W związku z tym czy warto na podstawie takiego zdjęcia regulować monitor?...mam poważne wątpliwości. Podejrzewam też, że robiąc takie zdjęcie dwoma różnymi aparatami otrzyma się dwa trochę różniące się wzorce. Tak tylko sobie gdybam, może się mylę...
    Przecież masz wzór i jego odwzorowanie. Reszta nie ma znaczenia... Powinny być takie same.
    Ostatnio edytowane przez apz ; 30.04.12 o 21:12
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar majeczek78
    Mieszka w
    Oława
    Siła reputacji
    102
    Moja galeria

JA tam myślałem że należy skalibrować każdy monitor na którym się bawi w obróbkę bo tylko wtedy monitor będzie wyświetlał prawdłowo barwy. I co to nie tak ?
    A co z profilami kolorystycznymi które można dostać z Labu w którym się robi odbitki?
    Może ten filmik coś wyjaśni:
    http://www.studiowplecaku.pl/
    "Jeżeli nie jesteś zdolny widzieć więcej ponadto co widzialne, nie możesz zobaczyć niczego" - Ruth Bernhard

| OlyJedi Awatar Jacek S
    Mieszka w
    Wieliczka
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez apz Zobacz posta
    Przecież masz wzór i jego odwzorowanie. Reszta nie ma znaczenia... Powinny być takie same.
    Jest wzór, odwzorowanie i odwzorowanie odwzorowania. Odwzorowaniem jest zdjęcie a odwzorowaniem odwzorowania jest odwzorowanie zdjęcia na ekranie. Jeżeli aparat źle dobierze balans bieli (albo jeżeli źle się go ustawi ręcznie) to ustawianie monitora na podstawie takiego zdjęcia nic nie da. Jeżeli zrobimy za ciepłe zdjęcie to później musimy ustawić monitor tak żeby było ono dobre a więc zdjęcie zrobione z odpowiednim balansem bieli będzie już za zimne na tym monitorze. Podobnie wygląda sprawa z jasnością zdjęcia, jeżeli zrobimy zdjęcie niedoświetlone to ustawimy monitor jaśniej żeby zdjęcie wyglądało tak jak rzeczywistość. Metoda z porównywaniem zdjęcia i rzeczywistego obrazu może mieć sens tylko jeżeli mamy pewność że zdjęcie jest zrobione dobrze ale żeby ocenić tą "dobroć" zdjęcia potrzebny będzie skalibrowany monitor.

Siła reputacji
    270
    Moja galeria

Mirek to może inaczej powiem. Dostałeś w prezencie super wypasiony monitor Eizo za ileś tam tysięcy, skalibrowany sprzętowo jak na filmiku powyżej. Zrobiłeś zdjęcie te, które wspomniałeś wcześniej. Otwierasz je na tym monitorze załóżmy w programie do wywołania RAW i niespodzianka kolory nieznacznie się różnią. Pytanie, skorygujesz te kolory w monitorze czy w programie wpłyniesz na balans bieli zdjęcia aby mieć identyczne kolory?

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Z całym szcunkiem ale myślę, że za bardzo się doktoryzujecie, założę się , że nigdy (mając moje wieloletnie doświadczenia z monitorami) nie dojdziecie do ładu z nimi, posłuchajcie Mirka. Jeśli nawet "ustawicie" monitor do "czegoś" (nie skalibrujecie bo to bzdura) to i tak przy "czymś innym" będzie i naczej pokazywał... Inne będą kolory w PSie, inne w corelu a inne na pulpicie albo w programie do oglądania zdjęc windows.! O takim samym odwzorowywaniu zdjęć na różnych monitorach można pomarzyć..

A komentując powyższe mam w domu "super wypasiony za ileś tysięcy, w pracy również" i........ po prostu jest bardziej wypasiony.... no może ma lepsze odwzorowywanie kolorów... i więcej kombinacji by go ustawić.
    Ostatnio edytowane przez Krakman ; 30.04.12 o 22:08
    Dzień bez uśmiechu - dzień stracony!
    Wszystkim smętnym, nie mającym poczucia humoru, tudzież agresywnie reagującym na nasze wspaniałe i pogodne wpisy, zwane dalej oftopami - MÓWIĘ STANOWCZE NIE ! KRAKMAN - Uczestnik i Użytkownik czego się da..., nawet TWA