Strona 3 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 31

Wątek: Zdjęcia na pogrzebach [w25]

| OlyJedi Awatar nevra
    Mieszka w
    Vratislavia
    Siła reputacji
    33
    Moja galeria

Odp: Zdjęcia na pogrzebach

Jakoś ostatnie dwa lata były w rodzinie okresem kilku pożegnań. Z przyzwyczajenia brałam aparat, fotografowałam ceremonię, oczywiście, gdy rodzina dalsza, w uzgodnieniu z najbliższymi zmarłego. W jednym tylko przypadku o zdjęcia zostałam poproszona po 2-3 tygodniach, w każdym innym - od razu. Jakoś wszyscy chcieli mieć utrwalone pożegnanie bliskich, a w natłoku spraw i wśród łez o tym akurat nie pamiętali, czemu nawet nie ma co się dziwić.

Oprócz samego pożegnania ważne było dla rodziny, zwłaszcza w przypadku dużych ceremonii, zobaczenie na zdjęciach, kto pamiętał i był obecny

Oczywiście, żadnych zdjęć w trumnie, jestem zresztą przeciwna robieniu takiego widowiska. Takie pożegnanie powinno być tylko dla najbliższych, a nie dla gawiedzi.
    E-510 z przyległościami + żółty FX z dodatkami
    http://www.bociany.org.pl :
    kochajmy zwierzaki! tyle jest nieszczęśliwych...

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar cissic
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    235
    Moja galeria

temat bywa ciezki, ale co nas nie zabije to nas wzmocni. pozdrawiam

---------- Post dodany o 21:31 ---------- Poprzedni post był o 21:06 ----------

Cytat Zamieszczone przez nevra Zobacz posta
    Oczywiście, żadnych zdjęć w trumnie, jestem zresztą przeciwna robieniu takiego widowiska. Takie pożegnanie powinno być tylko dla najbliższych, a nie dla gawiedzi.
    wlasnie tacy ludzie byli na pogrzebie mojej babci nikt nie byl przypadkowy - wszyscy byli przesiedlencami, rzuconymi przez los do przyzaklodowego miasta. to byli inni ludzie i inne czasy. teraz jest inaczej...

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez nevra Zobacz posta
    Jakoś ostatnie dwa lata były w rodzinie okresem kilku pożegnań. Z przyzwyczajenia brałam aparat, fotografowałam ceremonię, oczywiście, gdy rodzina dalsza, w uzgodnieniu z najbliższymi zmarłego. W jednym tylko przypadku o zdjęcia zostałam poproszona po 2-3 tygodniach, w każdym innym - od razu. Jakoś wszyscy chcieli mieć utrwalone pożegnanie bliskich, a w natłoku spraw i wśród łez o tym akurat nie pamiętali, czemu nawet nie ma co się dziwić.

Oprócz samego pożegnania ważne było dla rodziny, zwłaszcza w przypadku dużych ceremonii, zobaczenie na zdjęciach, kto pamiętał i był obecny
    Właśnie. Jak niektórzy wiedzą ostatnio pochowałem żonę... Wtedy nie myślałem o tym, a teraz to trochę żal, że nikt nie zrobił paru fotek tzw. "ogólnych" . Było bardzo dużo ludzi i teraz już bez takich emocji oglądnąłbym tych co byli, zobaczył kto... Niektórych pewnie już nigdy nie zobaczę.

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Było bardzo dużo ludzi i teraz już bez takich emocji oglądnąłbym tych co byli, zobaczył kto... Niektórych pewnie już nigdy nie zobaczę.
    I wlasnie po to sie je robi,ze jak odczuwasz cos w srodku to sobie spokojnie poogladasz powspominasz przemyslisz.

| OlyJedi Awatar osiem1984
    Mieszka w
    Warszawa (aktualnie Młochów pod Warszawa)
    Siła reputacji
    98
    Moja galeria

A nie lepiej wspomina się oglądając setki innych zdjęć, z których pamiętamy najpiękniej jak się da osobę, której już z nami nie ma? Czy zdjęcia z wakacji, urodzin dzieci, wspólnych wypadów nie dają więcej pozytywnych odczuć niż zdjęcie ciała złożonego w trumnie z którego uleciał duch?
    Fotografuję OM-D EM-5 II, mZD 12-40 2.8, mZD 45 1.8, mZD 75-300, mZD 60 2.8 macro, Samyang Fisheye 7.5

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi
    Mieszka w
    Lubeka-Lübeck
    Siła reputacji
    180
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez osiem1984 Zobacz posta
    A nie lepiej wspomina się oglądając setki innych zdjęć, z których pamiętamy najpiękniej jak się da osobę, której już z nami nie ma? Czy zdjęcia z wakacji, urodzin dzieci, wspólnych wypadów nie dają więcej pozytywnych odczuć niż zdjęcie ciała złożonego w trumnie z którego uleciał duch?
    Jasne,ze lepiej.Tylko,ze ja nie napisalem o wspominaniu trzymajac fotke w reku z otwarta trumna i rodzina w tle.

Zwycięzca popRAWkiZwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Krakman
    Mieszka w
    Polana Żywiecka
    Siła reputacji
    294
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mirek54 Zobacz posta
    Jasne,ze lepiej.Tylko,ze ja nie napisalem o wspominaniu trzymajac fotke w reku z otwarta trumna i rodzina w tle.
    Tak właśnie myślę i ja. Nie o to chodzi..

Moderatorka Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Ania_
    Mieszka w
    zDolny Śląsk
    Siła reputacji
    75
    Moja galeria

Skrajne sytuacje też są. Przyznaję, że nie pomyślałam o tym, że po zdjęciach widać kto był na pogrzebie i że to może mieć wartość.
    Zadałam pytanie o odbitki - wiadomo album, dla rodziny... bo chyba chodzi o to, aby zachować przy tym swoją prywatność. Pytam, bo na zupełnie "niewinnej" stronie wirtualnego cmentarza spotkałam się ze zdjęciami pośmiertnymi. Prowadziłam zajęcia w tamtym roku, gdzie omawialiśmy m.in. etykę fotografii zamieszczanych w sieci. To co zobaczyłam, zastanowiło mnie.... wrzucanie zdjęć z pogrzebu w sieci ma niekiedy uzasadnienie, w końcu to ceremonia... ale czemu ludzie chcą żegnać bliskich publikując zdjęcia ciała?
    15 lat na forum. Dawniej jako Mysikrólik. Zawodowo jestem tu i tu.

| OlyJedi Awatar Darekw1967
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    54
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Mysikrolik Zobacz posta
    Kiedyś przy pogrzebie zatrudniano fotografa - sama w rodzinnym albumie mam kilka zdjęć z pogrzebów. Nie wiem czy w każdym rejonie kraju, ale ja się z tym spotkałam. Co o tym sądzicie? Czy moglibyście wykonywać takie zdjęcia? Czy nie powinno ich być wcale? Czy to profanacja, a może wręcz przeciwnie? I co później zrobić z odbitkami?
    Witam !

Robienie zdjec na pogrzebach nie jest niczym zlym pod
    warunkiem, ze jest to robione w dobrym guscie bez
    natretnego pakowania sie w ludzi z blyskajaca lampa blyskowa.

Czasem foce na pogrzebach i staram sie byc
    jak najbardziej niewidoczny.

Na poczatku ludzie nie chca fotografa bo nie mysla racjonalnie
    ale pozniej jak opadna emocje chetnie ogladaja zdjecia i
    sa zadowoleni, ze kochana osoba zostala godnie pozegnana przez
    rodzine i znajomych i maja z tego jakas pamiatke.

Pozdrawiam
    Nie ma brzydkich aparatow tylko wina czasem brak

| OlyJedi Awatar ajan
    Mieszka w
    SIEDLCE
    Siła reputacji
    156
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Krakman Zobacz posta
    Właśnie. Jak niektórzy wiedzą ostatnio pochowałem żonę... Wtedy nie myślałem o tym, a teraz to trochę żal, że nikt nie zrobił paru fotek tzw. "ogólnych" . Było bardzo dużo ludzi i teraz już bez takich emocji oglądnąłbym tych co byli, zobaczył kto... Niektórych pewnie już nigdy nie zobaczę.
    Jak jestem na pogrzebie u znajomych lub u rodziny to zawsze mam aparat i robię zdjęcia dyskretnie, większość na cmentarzu albo orszak żałobny. Później mi mówią że ktoś pomyślał, żeby aparat wziąć ze sobą, bo rodzina zapomniała. Czy robić w trumnie odkrytej czy nie to zależy od rodziny osoby zmarłej. Zdjęcia z pogrzebów bardzo dobrze się ogląda po 20 latach nawet te odkryte. Ja mam duży zbiór zdjęć w folderze "Przemijanie,pożegnania" (stare mam skanowane). Są tam pra i dziadki, ciotki, wujki, stryjki i znajomi.Są widoczki jak kiedyś wyglądał orszak żałobny, kościół, dom zmarłego, karawn (wóz konny,traktor, sam. Żuk, lub niosą trumnę z domu do kościoła i na cmentarz pieszo), jak wyglądał cmentarz, ludzie których już teraz nie ma. Bardzo lubię starą fotografię.

"Pamięć o zmarłych dotąd trwa, dopóki pamięcią im się płaci." Wisława Szymborska

Ostatnio edytowane przez ajan ; 28.10.11 o 22:32
    " Fotografując staraj się pokazać to, czego bez Ciebie nikt by tego nie zobaczył".