Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Południowa Bukowina (Rumunia)

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi
    Siła reputacji
    149
    Moja galeria

Południowa Bukowina (Rumunia)

Suczawa, centum

Pojana Miculi

Suczawica
    Moje fotografie: www.beluch.pl | Grupa dyskusyjna M43 Polska

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar salvadhor
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    72
    Moja galeria
    My to w Polsce mamy psie szczęście. Wojny nam zabytki zrównały do poziomu gruzu, ptaki nas obsrywają ... Eh ...

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Widoczki fajne. Szczegolnie zamek.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    To nie zamek

Tak to wygląda z bliska
    Beztroskie dzieciństwo.

| OlyJedi
    Siła reputacji
    22
    Moja galeria
    Przyjrzalem sie blizej i rzeczywiscie to nie zamek. W kazdym razie to zdjecie na ktorym jest ten budynek jest najladniejsze
    Kolumna/sciana z malowidlami takze robi wrazenie - ze tez komus sie chcialo. A dzieciakom zazdroszcze, czasem chcialoby sie zyc tak beztrosko jak one.

EDIT: Poprawilem literowki.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Pojana Miculi, Nowy Sołoniec, Kaczyka to wsie w południowej Bukowinie, które są zamieszkiwane przez Polaków przybyłych na te tereny w XIX w. Mówią oni po polsku, jednak ze specyficznym dialektem. Słowa, które powstały w Polsce po tym jak oni tam zamieszkali, zastąpili rumuńskimi, z tym, że odmieniają je po polsku. Naprawdę fantastyczne jest, gdy w obcej Rumunii, gdzie po polsku ciężko się z Rumunami dogadać, w tych wsiach można w sklepie rozmawiać po polsku. Również msza w kościele jest po polsku.

Chciałbym też podkreślić, że Rumunia to nie cyganie, napradę podczas mojego 7 dniowego pobytu widziałem może z 10 cyganów, więcej spotyka się ich w Polsce. Rumuni to bardzo uprzejmi ludzie, służący chętnie pomocą (często jeździliśmy stopem i nigdy z nim nie było problemów, raz nawet Dacią w 8 osób jechaliśmy ), jednak na wsiach panuje straszna bieda. Ludzie żyją z rabunkowej wywózki drzew z lasów oraz z wypasu owiec. Brak tam jest systemu opieki zdrowotnej, nie ma rent, a wszelka pomoc dla ludzi starszych (lekarstwa głównie) jest załatwiana przez kosciół. Wygląda to tak, że z receptą nie idzie się go apteki, chociaż te oczywiście są, a do księdza na plebanie, który w trybie kilkudniowym sprowadza leki z Bukaresztu.

Siła reputacji
    149
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rap1d
    Przyjrzalem sie blizej i rzeczywiscie to nie zamek. W kazdym razie to zdjeciu na ktorym jest ten budynek jest najladniejsze
    Kolumna/sciana z malowidlami takze robi wrazenie - ze tez komus sie chcialo. A dzieciakom zazdroszcze, czasem chcialoby sie zyc tak beztrosko jak oni.
    sa to prawosławne monastyry. Jest ich w tej okolicy kilkanaście, jeden jest wpisany na liste UNESCO, ten na zdjęciu chyba nie, ale malowidła uważane są za najcenniejsze. Jeżeli chcesz więcej poczytać zapraszam tutaj Suczawica – Wikipedia, wolna encyklopedia

| OlyJedi
    Mieszka w
    Marcinkowice/Nowy Sącz
    Siła reputacji
    21
    Moja galeria
    Najbardziej podoba mi się ogólny widok na monastyr w Suczawicy.
    Miałem okazję być w kilku monastyrach w okolicy Suczawy, ale w tym akurat nie.
    Malowidła na zewnątrz robią wrażenie, a i wnętrza tych monastyrów zawierają bogactwo różnych elementów - dobrze, że przynajmniej część z nich jest odnawiana...

Trochę zdjęć z tamtego rejonu mam tutaj (c720uz): rumunia

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów