Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 24 z 24

Wątek: Do zawodowców - I Komunia św.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Tymin Twoje foty są miodzio. mam nadzieję, że wyjdą mi chociaż podobne. możesz napisać coś więcej o ustawieniach? jaki tryb? jaki pomiar światła?

tymin3
    Gość
    Cytat Zamieszczone przez rafrog
    Tymin Twoje foty są miodzio. mam nadzieję, że wyjdą mi chociaż podobne. możesz napisać coś więcej o ustawieniach? jaki tryb? jaki pomiar światła?
    Tryb pomiaru swiatla CW ustawienie ostrosci na twarz blokada AF/AE i przekadrowanie, lampa (fl50) na auto (zaden ttl) pionowo w sufit, zadne 45 stopni, tryb A przyslona okolo 3.5, i tu chyba moj blad powinienem ustawic M i krotszy czas, np 1/80 bo przy 1/30 ludziki czasami mi sie rozmazywaly, tlo ostre twarz lekko nieostra ;/ wiec moze lepiej tryb S z ktorego nigdy nie kozystalem wklepac staly czas i byc pewnym ostrosci... iso 800 dodatkowo wyciagane w ACR na +2ev czyli wypada iso 3200, na odbitkach 13x18 portra bardzo ok pod wzgledem szumu. a i jeszcze korekta na lampie +0,3 i na apracie +0,3, ale to i tak zamalo bylo, niby pomiar robilem na twarzy to i tak byly zaciemne

| OlyJedi
    Mieszka w
    Galicja
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    Cytat Zamieszczone przez rafrog
    trochę dałem ciała z tymi fotami. mam kaca moralnego. ustawiłem auto ISO i to chyba zawiodło. lampa waliłem w trybie auto z 45 st. w górę i założonym szmacianym kondomem, co go ostatnio kupielm na allegro. w LCD bylo git ale po zrzuceniu w domu fotek... porażka.

następna komunia czeka mnie za 2 tygodnie wiec muszę szybko coś wymyślić. FL - 36 i wysoki sufit, wiec raczej salwy w góre odpadają. jedyne co to spróbuje dać ISO 800 i z tym szmacianym dyfuzorem albo białą karteczką pod 45 st. błyskać.

kochani a jak uporać się z ostrym światłem słonecznym żeby uniknąć takich wpadek jak na fotce poniżej? klka razy udało mi się z dac ekspozycje na "-" i lampa z trybie FP dopalic i nawet wyszlo, ale moze są jakieś sposoby zeby uniknac lampy. może jakiś filterek ?
    Dlaczego mialbys unikac lampy? Guuuuruuuu tak pisali? Lampa jest koniecznoscia. Przy ostrym sloncu zadne blendy wiele nie pomoga, zreszta kto je bedzie dzwigal? inny sposob to ustawic ludzi w cieniu.
    czesc.Ch.

| OlyJedi Awatar rafrog
    Mieszka w
    lubelskie
    Siła reputacji
    32
    Moja galeria
    nie nie chodziło o mi o unikanie lampy. tzn. w zasadzie chodziło bo boje sie przepalać lampą stroje dzieci. te stroje świeca jak kamizelki odblaskowe

chłopaki dzięki za rady. jutro mam jakąś uroczystość służbową z wizytą w kościele, więc popróbuje.