No tylko, że PS z ciemnych twarzy to oprócz ciemnych szczegółów to się wyciągnie również szumy.Zamieszczone przez kisi
No tylko, że PS z ciemnych twarzy to oprócz ciemnych szczegółów to się wyciągnie również szumy.Zamieszczone przez kisi
których i tak na odbitkach nie będzie widaćZamieszczone przez rodia
![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
W sumie to racja grizz. Najlepsze, że my się tak staramy robić fajne fotki, zwracać uwagę na cienie, prześwietlenia i te wszystkie inne aspekty, a większość ludzi oglądając zdjęcia i tak tego nie zauważa. Ewentualnie ktoś czasami powie, że zdjęcia są "ładne". Nie mówie o swoich zdjęciach. Ale jak oglądam z rodziną czy znajomymi fotki, ze ślubów, komunii itp - imprez robionych przez fachowców i widzę, że fotki są naprawdę dobrze zrobione to nikt nie wie o co mi chodzi.Zamieszczone przez grizz
Po prostu fora spaczają ludzi![]()
Nie zajmuję się już sprawami technicznymi forum. Prośba o zgłaszanie wszystkiego do Jacka.
Rodzicie na tej komuni podkreslali ze nie chcą zdjec jakie były w tamtym roku, bo cyt "były zółte, z zółtym tłem" z tego co wiem byly robione 350D z lampą wbudowaną z kitem 18-55, przez kogos kto nie wiedzial co i jak, wiec jednak czasami ludzie patrzą. ale to co wyzej napisaliscie to jednak prawda, normalny czlowiek nie widzi takich rzeczy... ja czasami nie moge patrzec na zdjecie bo cos nie wyjdzie, ale klient jest zadowolony i czlowiek musi robic dobrą mine do zlej gry (ale spokojnie wole niezarobic jak dac zle zdjecie, ale czasami trzeba poprostu, lepsze zle od zadnego, naszczescie to sporadyczne przypadki)Zamieszczone przez rodia
Nawet jesli trzeba bedzie podkasnic niektore twarze to szumy nie wyjda. Gdyby byly ciemniejsze to tak. Inna sprawa ze na fotce nie zauywazysz tych szumów a rodzice beda patrzeć czy też aby ich pociecha dobrze wyszła.
...był Olek jest A6000
trochę dałem ciała z tymi fotami. mam kaca moralnego. ustawiłem auto ISO i to chyba zawiodło. lampa waliłem w trybie auto z 45 st. w górę i założonym szmacianym kondomem, co go ostatnio kupielm na allegro. w LCD bylo git ale po zrzuceniu w domu fotek... porażka.
następna komunia czeka mnie za 2 tygodnie wiec muszę szybko coś wymyślić. FL - 36 i wysoki sufit, wiec raczej salwy w góre odpadają. jedyne co to spróbuje dać ISO 800 i z tym szmacianym dyfuzorem albo białą karteczką pod 45 st. błyskać.
kochani a jak uporać się z ostrym światłem słonecznym żeby uniknąć takich wpadek jak na fotce poniżej? klka razy udało mi się z dac ekspozycje na "-" i lampa z trybie FP dopalic i nawet wyszlo, ale moze są jakieś sposoby zeby uniknac lampy. może jakiś filterek ?
Na ostre słońce żaden filtr Ci nie pomoże... tylko dopalanie lampą...
za Grizz'em tylko lampa niestety (poza tym - jak sam piszesz z lampą wychodziło - więc nie kombinuj za dużo jak coś działa)
OLYMPUS E-500, ZD 12-60/2.8-4.0, ZD 14-45/3.5-5.6, ZD 40-150/3.5-4.5, FL-36, filry HOYA polaryzacyjny LINIOWY i połówkowy-szary
Niefortunny kadr. Nie doswietlisz wszytskich twarzy nigdy i niczym. Musisz zabiegac wiec o inne ustawienie (co chyba niemozliwe jest/bedzie) albo tez zmienic kadrowanie ciasniej tak aby lampa dala rade doswietlic.
...był Olek jest A6000