Rozumiem Twój ból. Ja robiłem w niedzielę zdjęcia na hali przy pokazach sztuk walk, obiektywy kitowe z E-520. Zrobiłem ponad 1000 zdjęć i też parę nadaje się do oglądania, ale jak to było ostatnio w wątku technicznym mówione, pewno za jakiś czas będę miał soft, który te fotki naprawi, więc trzymam wszystko na dysku![]()
The question is, who cares?
Raczej nie możesz używać lampy błyskowej. Często na stadionie przekraczałem ISO 1600 mając do dyspozycji światło 2.8, na hali nawet 3200 mając 2.0. (e510 ma 1600 ISO). Wykonując zdjęcia sportowe masz do wyboru dwa tryby. Zapomnij o tematyce sportowej, czy półautomatyce czasu. Musisz ustawić na preselekcję przesłony, ale musisz pamiętać iż czas dobierze Ci automatycznie. Jeszcze lepiej, ustaw aparat w tryb manualy. Wartość przesłony zawsze jak mniejszą, stałą , wartość czasu otwarcia migawki jak najkrotszą. I zapomnij o czasach migawki typu 1/250 itp. Czas otwarcia migawki nie powinien być dłóższy niż 1/640, najlepiej 1/1250. Tylko w tym wypadku możesz liczyć, że piłeczka nie zawsze będzie sprawiała specjalnie rozmytej, nie mówiąc o samych zawodnikach. To wszystko korygujesz w ISO właśnie. Twój E-510 ma jeszcze użyteczne ISO 800, potem 1600 już. Użyteczne, ale jak odpowiednio doświetlisz matrycę. Nawet z jaśniejszymi szkłami nie masz możliwości zrobienia niezłych zdjęć tym sprzętem. Jeżeli chcesz bardziej poważnie zająć się fotografią sportową, pomyśl o zmianie sprzętu. Jeżeli robisz tylko dla dzieci, to zrób im portrety z piłką, grupowe jakies przy bramce, a fotografię sportową zamień na coś do czego E-510 jest stworzony.
Zmień porę chodzenia na mecze / treningi / zapewne się nie da, to poczekaj do wiosny/lata
Jak mam psie treningi teraz pod wieczór, to iso ~25 000 i f2.8 nie wyrabia, mówi się trudno i czeka do wiosny...
Alicja & E-330/14-45/40-150/FL50R & D7000/18-200/70-200f2.8/50f1.4
My life is brilliant (-: But it's time to face the truth... Umiesz liczyć? Licz na siebie.
Zdjęcia które pokazałeś są wykonywane na orliku w tam jest słabe światło. Łatwiej pewnie byłoby na jakimś meczu ekstraklasyale obszar większy.
5D | 17-40 | 85 | 48 AF-1
Turystyka na przykład, bardzo fajnie się z nim pracuje, jest lekki, intuicyjny w obsłudze, krajobraz... nie wiem, na koncertach dawał rady. Wszystko co nie wymaga szybkiej reakcji, do tego e-510 jest stworzony. Sport wymaga jednak innego sprzętu, zmiana obiektywów nie zmieni nic, chyba że w naturalnym, jasnym świetle, ale to i tak wymaga wiele cierpliwości.
Dzięki panowie za dobre rady. Mimo, że są one nie dobre. Mam nadzieję, że drużyna mojego syna nie będzie grała już meczy tak późno. Teraz idzie zima i będą grać na hali więc powinno być lepsze światło. Tak czy inaczej jeszcze raz dzięki.![]()