Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: Zuiko 50 mm i FF?

Siła reputacji
    20
    Moja galeria

Zuiko 50 mm i FF?

Witam,

Sporo miałem okazji ostatnio do fotografowania różnych imprez itp. i zauważyłem, że na moim E-520 przy użyciu Zuiko 50 mm mam spore problemy z ustawieniem ostrości (tryb S-AF, czasami S-AF-M) przez wizjer. Przykładowo kieruję puszkę na butelkę, w tle daleko daleko nic a nic, więc spodziewam się, że nawet przy F2, powinna być ona ostra a tu się potem okazuje, że jak z 10% jest ostrych to jest dobrze. Czy problem może tkwić w samym obiektywie (zaznaczam, że wszystkie pozostałe szkiełka, m.in. 50-200 SWD, 12-60 SWD ostrzą jak należy)?

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Odp: Zuiko 50 mm i FF?

Ja dokładnie miałem ten sam problem z moją E-520. Przy małych odległościach ostrzenia wszystko było jeszcze w miarę ok, ale przy większych >1m był potężny FF. W ogóle autufocus w 520 pozostawia wiele do życzenia, jest o wiele gorszy niż w E-500 i E-510. Polecam zmianę puszki na E-3, E-30. Układ ustawiania ostrości w tych puszkach to bajka w porównaniu z E-520, a używkę można dorwać teraz w dobrej cenie. Ja tak zrobiłem i nabyłem E-30. Puszka miodzio! Żadnych problemów z FF czy BF.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

E-30 może i bajka, ale E-3 zdecydowanie nie. O ile z 14-54 było całkiem do rzeczy, o tyle z ZD50/2,0 można było się szarym mydłem ze złości pochlastać.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    91
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez Eddie Zobacz posta
    E-30 może i bajka, ale E-3 zdecydowanie nie. O ile z 14-54 było całkiem do rzeczy, o tyle z ZD50/2,0 można było się szarym mydłem ze złości pochlastać.
    Mysle, ze to po czesci wina obiektywu raczej. Mam E-30 i z ZD 50/2 to czasem tez jest jazda. Wielokrotnie nie trafia tak jak powinien. Nauczylem sie z tym zyc i teraz sprawdzam ostrzenie po 2 razy nim dociskam spust.

T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."

Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.

Siła reputacji
    0
    Moja galeria

Ja jednak uważam, że to wina puszek jest. Ten sam obiektyw z E-500
    sprawował się w miarę poprawnie (na niewielu fotkach keciutki BF reszta
    ok), z E-30 bardzo dobrze szybko i celnie (na 10 fot 1 nie trafiona
    , może???) po podpięciu do E-520 tragedia - zrobić ostre zdjęcie bezcenne.
    Po prostu mój ZD 50mm f/2 Macro nie chciał gadać z E-520 i tyle.

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar Eddie
    Mieszka w
    Warszawa
    Siła reputacji
    92
    Moja galeria

To prawda, wcześniej użytkownicy tego szkła i starszych puszek nie narzekali na jego działanie i brak ostrości na zdjęciach. A szkoda, że tak się to poknociło z nowszymi maszynkami, bo to świetne szkło.
    Wg Karola najlepsza stopka na OC: Canonizacja św. Bernarda z Olympu AD 2011

[...]Nie patrzę na to jak na efekt pracy z aparatem cyfrowym i oprogramowaniem, dzięki któremu wszystko mogę idealnie wyczyścić i obrabiając zdjęcie też nie myślę w ten sposób, że skoro mam takie narzędzia, to powinienem wszystko doprowadzić do stanu sterylnego.[...]

BernArt - Moje zdjęcia

Zwycięzca OlyRulez| OlyJedi Awatar droplet
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    114
    Moja galeria

Ja też uważam, że niestety E-3 potrafi zgłupieć z ZD-50. Dla mnie ZD-50 to referencyjne szkło.
    Przetestowałem kiedyś parę egzemplarzy w sklepie.

| OlyJedi Awatar wulf
    Mieszka w
    Kraków
    Siła reputacji
    76
    Moja galeria

A ja miałem dziwne przypadki z ZD50. Potrafił spudłować kilka razy pod rząd (E-30) w dobrym, dziennym, oświetleniu podczas pozowanych zdjęć ludzi w skośnym świetle popołudnia. A bez problemu trafiał przy gó***anym świetle w ciemnej weselnej sali (wspomaganie AF-u z "Metza 48" )
    Teraz z kolei na E-1 nie miałem jeszcze problemów z celnością. No ale mam już inny egzemplarz.

Moderator | OlyJedi Awatar apz
    Mieszka w
    Beskid Mały; Andrychów
    Siła reputacji
    338
    Moja galeria

Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    A ja miałem dziwne przypadki z ZD50. Potrafił spudłować kilka razy pod rząd (E-30) w dobrym, dziennym, oświetleniu podczas pozowanych zdjęć ludzi w skośnym świetle popołudnia. A bez problemu trafiał przy gó***anym świetle w ciemnej weselnej sali (wspomaganie AF-u z "Metza 48" )
    Teraz z kolei na E-1 nie miałem jeszcze problemów z celnością. No ale mam już inny egzemplarz.
    To szkiełko od zawsze czasami głupieje, przeleci cały zakres i robi piękne zdjęcia. Na szczęście swoje fochy pokazuje tylko od czasu do czasu. Za to fotki są miodzio. Oly nie wstawił mu przełącznika Makro i myślę , że stąd te okresowe poszukiwania przez układ AF.
    E-M1 Mark II; E-M5 Mark II; E-PM2 IR red+, E-PL5 IR blue; Fuji X-T1; X-M1; garść słoików; Sigma DP2; Hauwei P20 Pro

| OlyJedi Awatar nyny
    Mieszka w
    Bydgoszcz
    Siła reputacji
    201
    Moja galeria

Ja na tandem E3+ZD50 zlego slowa nie moge powiedziec. Poza tym ze wolne i glosne (ale o tym swiadomy uzytkownik wie) zadnych probleow.
    Mysle, ze to po prostu kwestia konkretnego szkla i konkretnego body.

pozdro
    W tym miejscu ludzie chwala sie sprzetem... Ja nie mam czym
    Kanał IRC Olympus Club: http://webchat.freenode.net/?channels=olympusclub
    Tylko prawdziwi twardziele nie robia BACKUP'ów