Strona 3 z 12 PierwszyPierwszy 12345 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 118

Wątek: Yongnuo YN-560 Olympus

  1. #21
    | OlyJedi
    Dołączył
    May 2010
    Mieszka w
    Wawa
    Posty
    5.236
    Siła reputacji
    192
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    Wszystko zależy od tego, do czego chcesz używać lampy. Jeśli w takich warunkach, że nie obawiasz się, że ktoś Ci ją ukradnie, to najlepszym wyjściem będzie zapomnieć o automatyce i kupić najtańszy radiowy wyzwalacz. To podnosi komfort pracy i jakość oświetlenia bardziej niż automatyka. Palnik chyba nie różni się zbytnio o tego w 460II, a "przyrost mocy" wynika z tego, że dla 560 moc podawana jest dla najdłuższego położenia zooma. Przy okazji doguglałem się, że jeśli coś się psuje w YN, to właśnie jest to silniczek zooma. Za 300 PLN, to ja bym brał 460II + najtańsze sterowanie radiowe. Świetna zabawa gwarantowana

  2. #22
    | OlyJedi Awatar wulf
    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    629
    Siła reputacji
    70
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    To czym właściwie (tak ludzkim językiem) różnią się 560 od 460II ? Bo za nic nie kumam tych dziwnych przeliczników z liczbami przewodnimi.
    Bo chciałbym sobie kupić jako zapas do metza 48 i nie wiem na którą się zdecydować. Ta 460II nie ma zooma?

  3. #23
    | OlyJedi Awatar wulf
    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    629
    Siła reputacji
    70
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    No dobra, YN460-II nie ma zooma.
    Ale nie o tym chciałem napisać.
    Kupiłem tę lampę kilka tygodni temu i zasadniczo jestem zadowolony. Teraz używam z metzem 48 AF-1 w manualu. Metza wyzwalam bezprzewodowo przez pixel new pawn a YN odpala się wtedy przez fotocelę (tryb S1) w całym zakresie synchronizacji (czyli w E-1 do 1/160s)
    Schody zaczynają się w momencie gdy Metz pracuje w trybie TTL na sankach aparatu i ma być światłem głównym (np z odbicia) a YN ma doświetlić tył lub z boku lub cokolwiek innego.
    W trybie S1 wyzwala się równocześnie z przedbłyskiem lampy głównej zakłócając prawidłowe działanie systemu TTL i powodując przez to zbyt słaby błysk lampy głównej.
    Do dzisiaj YN nie chciał działać w trybie S2 czyli z pominięciem przedbłysku. Ponieważ mnie to wkurzało postanowiłem "rozpracować" dziada i okazało się że YN daje się wyzwolić w trybie S2 ale gdy lampa główna (pracując w trybie TTL) jest ustawiona na drugą kurtynę a czasy otwarcia migawki (sprawdzałem tylko dla E-1) znajdują się w zakresie 1/6s - 1/15s. Wydaje mi się, że dla innych aparatów i lamp będzie podobnie.
    Dla dłuższego lub krótszego czasu trzeba używać trybu S1 ale tak jak pisałem wcześniej zakłóca to pracę TTL.
    Może komuś przydadzą się moje spostrzeżenia.
    Szkoda, że w instrukcji obsługi nie znalazły się takie informacje.

  4. #24
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Dołączył
    Apr 2010
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    2.825
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    E-1 ma zlacze PC-sync do lamp? Jak ma (tak jak moj E-30) to podlacz radiowy wyzwalacz poprzez kostke z tym zlaczem w aparacie. Do YN dolacz radiowy odbiornik. Karkolomne rozwiazanie, ale dziala :-]

    T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."


    Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.


  5. #25
    | OlyJedi Awatar wulf
    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    629
    Siła reputacji
    70
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    Oczywiście, że ma takie złącze. Każdy porządny aparat takie ma
    Muszę spróbować. Tylko czy synchronizacja na złączu PC-sync jest w momencie właściwego błysku czy przedbłysku TTL?

    edit/ aparat będzie wyglądał jak choinka z dodatkowym kabelkiem, kostką i transmiterem
    Ostatnio edytowane przez wulf ; 5.04.12 o 22:41

  6. #26
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Dołączył
    Apr 2010
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    2.825
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    Synchro idzie wraz z glownym blyskiem... Nie wiem u mnie dzialalo. Nie zastanawialem sie nad tym specjalnie :P
    Fakt dziwnie wyglada ale co tam ja zamontowalem do lampy te dodatkow sanki na klej - te co byly dodane do sterownika radiowego. Na nie zaczepiam kostke wraz z transmiterem.. Wyglada no.. pokracznie ale coz.
    W sumie nieczesto to wykorzystuje, ba, nawet rzadko, dlatego mi nie przeszkadza.


    T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."


    Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.


  7. #27
    | OlyJedi Awatar wulf
    Dołączył
    Apr 2008
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    629
    Siła reputacji
    70
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    A kostkę jakiego rodzaju użyć? Tzn jakie ma mieć styki? Te od strony wyzwalacza. Wystarczy taka z jednym na środku?

  8. #28
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Dołączył
    Apr 2010
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    2.825
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    Cytat Zamieszczone przez wulf Zobacz posta
    A kostkę jakiego rodzaju użyć? Tzn jakie ma mieć styki? Te od strony wyzwalacza. Wystarczy taka z jednym na środku?
    Jak wytrzymasz do jutra to Ci zrobie zdjecia w dzien jak to wyglada.. kostka znaczy sie :P

    T.
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."


    Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.


  9. #29

    Dołączył
    Sep 2011
    Mieszka w
    Trójmiasto
    Posty
    64
    Siła reputacji
    9
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    To ja coś napiszę o tych lampach z własnego doświadczenia. Mam ich 5 sztuk kupowałem na ebayu w tym sklepie http://stores.ebay.pl/jianisi-equipment , to chyba zresztą sklep producenta. Używałem tych lamp jeszcze z lustrzankami pentaxa a teraz z mikro 4/3. Do dziś wszystkie działają mimo kilku upadków statywu z parasolką itp. Z tego co się orientuję to oprócz posiadania zoom różnica w stosunku do 460 II polega na poprawionej fotoceli oraz na tym, że te lampy mają podział mocy do 1/128 i jeszcze dodatkowo jak oni piszą - Flash control: 8 levels of output control (1/128~1/1), 57 levels of fine tuning, w praktyce polega to na tym, że dodatkowo można jeszcze regulować lampę w krokach o 1/3 ev. . Ja ich używałem wielokrotnie (mówię o 560) jako wspomagacz lampy działającej w ttl i nigdy nie miałem problemów z wyzwoleniem lampy. to moim zdaniem idealne lampy do strobingu bo jak nawet któraś się przewróci i zepsuje to jesteśmy do tyłu 200 parę złotych a nie 800 czy więcej
    Sprzęt jest ale czasu niestety mało.

  10. #30
    Zwycięzca popRAWki| OlyJedi Awatar Thomasso
    Dołączył
    Apr 2010
    Mieszka w
    Kraków
    Posty
    2.825
    Siła reputacji
    85
    Moja galeria

    Odp: Yongnuo YN-560 Olympus

    Kostka:

    Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4068831_A.jpg
Wyświetleń:	110
Rozmiar:	127,8 KB
ID:	62532Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	P4068832_A.jpg
Wyświetleń:	123
Rozmiar:	130,7 KB
ID:	62531


    Thomasso
    "Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."


    Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.


Podobne wątki

  1. Odpowiedzi: 0
    Ostatni post / autor: 30.03.10, 12:12

Uprawnienia umieszczania postów

  • Nie możesz zakładać nowych tematów
  • Nie możesz pisać wiadomości
  • Nie możesz dodawać załączników
  • Nie możesz edytować swoich postów
  •  
 
Właściciel: FOMAG Sp. z o.o., Gdansk, 80-137 ul. Starodworska 1, KRS 0000341593, www.fomag.pl

Serwis wykorzystuje pliki cookies w celach reklamowych, statystycznych i do personalizacji stron. Możesz wyłączyć używanie plików cookies w ustawieniach przeglądarki internetowej jednak może to utrudnić korzystanie z serwisu! Więcej informacji w Polityce prywatności.