Wystarczą dwa, żeby wyzwolić błysk.
Reszta manualnie - było o tym wyżej.
Te lampki pracują równie skutecznie ze wszystkimi lustrzankami (poza SONY/Minolta).
Pozdrawiam, Andrzej.
E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42
Do sony tez da się podpiąć przez przejściówke za parę dych![]()
Wlasnie odebralem swoja lampke zamowiona wczesniej.
Jestem ile zaskoczony solidnoscia budowy.
Plastik bardzo porzadny, nic nie skrzypi, nic nie trzeszczy. Lampa wyglada jak kawal porzadnego sprzetu.
Nawet silnik zooma palnika chodzi coszej niz w teoretycznie bardziej wypasionym Metzu 50 AF-1.
Na razie jestem b. zadowolony.
T.
"Najpiękniejszy bokeh dostaję, gdy... ściągam okulary."
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Wielkie dzięki za informacje. Niestety do mojego pomysłu nie pasuje ...... stopka. Gdyby była cała plastikowa z centralnym kontaktem, to może dało by się coś podłubać/dołożyć do elektroniki. Ale jak za tą cenę, to przy tej LP kosi wszystkich. Tomasso, napisz , jak żre baterie (i jakie).
veritas temporis filia est
DLP czy szkło ?
Moja na komplecie eneloopów robi więcej niż ~200 błysków. Nigdy nie wyładowałem akumulatorków do końca.
Ładuje się ok.1 sekundy.
Pozdrawiam, Andrzej.
E-30 | ZD 12-60 | ZD 50-200 SWD | ZD 70-300 | Sigma 105 | Falcon 8 | sporo manualnych stałek M42
Nie wiem jak ostro żre bo nie mialem okazji na razie popstrykac ostro.
Mam zaladowane tam 4x Eneloop AA. Laduje sie calkiem szybko.
Dzialajac na 1/4 mocy to jest sekunda jak nie mniej. Przy full blysku moze 2-3 sek ale nie dluzej.
Przy mocy tak kolo 1/16 i nizej to w zasadzie mozna walic klatki raz za razem bez czekania.
Fajnie, ze ma potwierdzenie naladowania blysku dzwiekiem (mozna wylaczyc).
W zestawie jest pokrowiec (metrialowy, taki miekki) i plastikowa podstawka do lampy.
W bardziej pro Metzu tego nie bylo. Ani podstawki ani pokrowca.
Regulacja mocy w trybie M lampy bardzo precyzyjna - od 1/1 do 1/128 (plus dodatkowo mikroregulacja w kazdym przedziale wartosci - taki "fine tuning").
T.
Ostatnio edytowane przez Thomasso ; 18.10.11 o 21:08
Lumix G80 + Olek E-30 + trochę szkieł ZD i mZD, trochę OM, trochę światła i sporo innych szpejów.
Syreni śpiew
Zaczynam się zastanawiać. Tu 300 PLN można poeksperymentować, Metz 50 - 800 PLN wiadomo, Olek 50 - 800 Allegro. Za tą różnicę, może warto się pogimnastykować nad jakąś przeróbką/adapterem ???
veritas temporis filia est
DLP czy szkło ?
YN-560 zawsze mozesz wyzwolic przez gniazdo PC-sync (ma) albo w jednym z trybow S1 i S2 przez fotocele uzywajac wbudowanej w aparat lampy blyskowej.
W trybie S1 na pierwszy blysk, S2 na kolejny (ignoruje przedblysk pomiarowy).
Sprawdzilem w S1 z Olkiem E-30 i wbudawana lampa blyskowa ustawiona na 1/64 (czyli totalnie mikry blysk). Tez wyzwala YN-560 nawet w dzien w odleglosci 3-4 metrow wiec fajnie.
T.