Po zainstalowaniu RawShooter premium 2006 wszystkie RAWy, które otwieram lub próbuje otworzyc zamieniają się w jakieś dziwne czerowne obrazy.
Ktoś czai o co może chodzić?
Po zainstalowaniu RawShooter premium 2006 wszystkie RAWy, które otwieram lub próbuje otworzyc zamieniają się w jakieś dziwne czerowne obrazy.
Ktoś czai o co może chodzić?
Ten program nie obsługuję RAWów z E-330. Właśnie takie chcesz otworzyć? Szkoda bo był dość zjadliwy i z ORFami z E-500 radził sobie z dobrym skutkiem. Ponoć program został wykupiony przez ADOBE i koniec zabawy z nim.
Więcej o tym i RAWach z Olków tu:
https://forum.olympusclub.pl/topics10/raw-vt7071,24.htm
ktotek: a co mógłbyś mi polecić do RAW z E330 ? Oczywiście oprócz PS![]()
Nie mam dużego doświadczenia i wiedzy dot. wołania RAWów. Fotografuję zwykle RAW+JPG i tak też archiwizuje pliki - co lepsze klaty. Na pewno warto wypróbować OLYMPUS Master. Jako oprogramowanie dedykowane powinno dać niezłe efekty. Czasem się bawiłem programami Raw Therapee, SILKYPIX, Stepok Raw Importer, wcześniej - do plików z E-500 używałem wspomnianego RawShootera, a w sumie jak mam coś zrobić to aktualnie używam PS CS3 bo mam do niego dostęp. Niektórzy Forumpowicze mają dużą wiedzę w tym temacie - będę śledzić ten wątek - może sam się czegoś dowiem. Sporo info jest też w archiwum - dość często się tym posiłkuję. Wiem, że za bardzo nie pomogłem ale póki co taka moja wiedza...
Hm, nie wiem, czy to na pewno nie wina tego programu. Ja podobny zonk miałem przed weekendem.
Na kompie w pracy różowe plamy a w domu wszystko OK. W domu SuSE i W2k a w pracy XP. Program do ekspresowej obrobki to Googlowska Picasa.
Tuulan ja Tuulin tuulinen tuuli tuulee talvella täällä ja tuolla.
Mi jakoś przypadł do gustu OLYMPUS Master 2. ADOBE Photoshop Lightroom też jest bardzo przyjemny...
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
Ale on chyba jest tylko na Maki?Zamieszczone przez YxasoR
Pozdrawiam Krzysztof W.
Niestety i stety...Zamieszczone przez gofer111
Na PC korzystam z PS-a albo Olympus master.
"A na resztę zamknij oczy moja miła
pod powieką znacznie lepsze są obrazy
i w tym nasza siła
i w tym nasza siła
że umiemy jeszcze czasem marzyć"
Ja ze swojej strony mogę polecić Adobe Lightroom-a, korzystam z niego razem z Olympusem C-765UZ, ze zdjęciami skonwertowanymi do DNG, program jest dość przejrzysty interfejs, choć czasem się gubię.Zamieszczone przez YxasoR
Pozdrawiam
Pozdrawiam Krzysztof W.